Sapphire slipper et monster av et AMD-kort
(Bilde: Sapphire / EA)

Sapphire slipper et monster av et AMD-kort

Fylt til randen med minne.

Skjermkortprodusenten Sapphire kommer nå med en kraftig oppgradert variant av AMDs Radeon R9 290X-kort. Den nye kraftpluggen har fått tilnavnet Vapor-X, noe som tyder på at det er snakk om et nytt kort i entusiastserien til selskapet, melder TechPowerUp.

Dette er ikke det første 290X-kortet som finnes i deres Vapor-X serie, da de fra før har  en utgave som har 4GB med arbeidsminne ombord. Det nye denne gangen er den massive mengden minne på kortet.

Sikter seg inn på 4K-oppløsningen

Den nye modellen har fått betegnelsen Sapphire Radeon R9 290X 8GB Vapor-X OC, og til forskjell fra den mer ordinære varianten vi har nevnt ovenfor, kan den nye modellen skilte med hele 8 GB DDR5-minne.

Det bør holde i lange baner for all slags bruk, selv om vi ikke er helt sikre på at det i dag finnes bruksområder for hvermannsen som klarer å dra nytte av så mye RAM. Til bruk for spilling i 4K kan vi likevel tenke oss at det vil komme godt med.

I tillegg til å ha rikelig med minne, er kortet også overklokket for å tyne ut mer kraft. Selve Hawaii XT-prosessoren er skrudd opp fra 1000 MHz til 1060 MHz, mens minnet også er justert opp fra 5000 MHz til 5600 MHz.

Hva betyr Vapor-X?

Det som kjennertegner Vapor-X-serien til Sapphire er det spesielle kjølesystemet, som er basert på fordampingskammere i stedet for kun varmeledende kjølerør. Et lite kammer som står rett på grafikkprosessoren er fylt med vann, og holder svært lavt trykk.

Inni kammeret fordamper vannet fra overflaten nærmest prosessoren ved forholdsvis lave temperaturer. Deretter flytter dampen seg til overflaten lengst unna, hvor den kondenserer, og varme transporteres ut i selve varmesprederen. 

Lurer du på hva Vapor-X står for?
Dette betyr alle skjermkort-betegnelsene (Ekstra) »

Koster flesk

Sapphire Radeon R9 290X 8GB Vapor-X OC  har ikke fått en norsk prislapp ennå, men i blant annet England ser kortet ut til å havne på rundt 600 britiske pund, noe som betyr at du må belage deg på å betale godt over 6000 kroner også her til lands – særlig når norske avgifter også er regnet inn.

Enn så lenge må du altså smøre deg med litt tålmodighet, men er du interessert kan du i mellomtiden gå inn og sette opp et prisvarsel for kortet, så får du beskjed når produktet er tilgjengelig på norsk jord og prisen er kjent.

Vet du hvordan et skjermkort fungerer?
Her kan du lese alt du trenger å vite om hva som foregår (Ekstra) » 

(Kilde: TechPowerUp)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen