Test

Sanger om livet, kjærligheten og en sofa fra Ikea: Norsk visesang i 50 år

Med totalt 60 spor over tre cder, får vi her et allsidig innblikk i norsk visesang. Kavalkaden åpner hederlig med låtene vi håpet aldri mer å få høre, men som til og med den yngre generasjonen tydeligvis må tilbringe livet med: Pengegaloppen av Vidar Sandbeck, Hverdagens vise med Kurt Foss og Reidar Bøe og Dar kjem dampen av Ivar Medaas. Deretter går det slag i slag nedover i CD-bunken med Prøysen, Kalvik, Sunde, Bye, Kari Svendsen, Rypdal, Kleveland, Hoel, Alexandersen og Tre små kinesere. Tre små kinesere? Ja, Tre små kinesere. Hører de hjemme her da?

Noen ganger er det allright

En visesamling uten bidrag fra Alf Prøysen, ville ikke vært en visesamling i det hele tatt.
En visesamling uten bidrag fra Alf Prøysen, ville ikke vært en visesamling i det hele tatt.

Deler av inntektene fra denne plata går til Norges Astma- og allergiforbund (NAAF), og dermed er plata fritatt fra samtlige kommersielle spekulasjoner fra vår side, for ikke å si unnskyldt for eventuelle kommersielle spekulasjoner fra deres side.

Et overordnet mål må jo være å gi ut ei plate som er trivelig, og som i tillegg kan dra inn litt penger til landets stadig flere kortpustede og snørrete. Når det er sagt, er det vel lov å lure litt på enkelte låtvalg her. De tidligere nevnte kineserne synes ikke som noen gode representanter for 1990-tallet, i hvert fall ikke med låta 365 Fri. Og hvorfor har Ole Paus, en eminent tekstforfatter, blitt representert med I en sofa fra IKEA, som attpåtil befinner seg i tittelen? Litt rart synes det også at Øystein Sunde er med med låta Det året det var så bratt. Den mannen er et oppkomme av glimrende låter, hvorav flere er både mer visete og langt bedre enn denne. Når Diderre først skulle være med, er det bra det er den fine låta 90-Metersbakken de får vist frem.

Heldigvis har vi både Finn Kalviks En tur i byen (men siden flere her har fått bidra med oversatte klassikere, melder øyeblikkelig savnet etter Ride ranke seg), Erik Byes Hildringstimen, Anne Grete Preus Månens elev og Kari Bremnes Gåte ved gåte. Flere? Selvfølgelig har vi Lys & Varme med Åge Alexandersen, Skyfri himmel med Bjørn Eidsvåg, Den fyrste song med Herborg Kråkevik og Har en drøm med Jørn Hoel. Mye kan sies om de fire sistnevnte, men at de er norske evergreens er vanskelig å nekte for.

I forordet, ja, denne skiva har et forord i omslaget, definerer Mikkel Aas visa som en musikals novelle, eller en komprimert roman. En nærliggende assosiasjon til begrepet musikalsk novelle må være Joachim Nilsens diktning, eller viser om du vil. Heldigvis er også han representert, sammen med Trond Granlund og Trond Ingebretsen, med låta Vaterlands bru, som burde være et høydepunkt blant de mindre kjente låtene på skivene du får servert her.

Det er bra Kari Bremnes satset heltid på musikken sin.
Det er bra Kari Bremnes satset heltid på musikken sin.

Konklusjon

"Sanger om kjærligheten, livet og en sofa fra IKEA: Norsk visesang i 50 år" er et kompetent knippe sanger, et album fullt av låter som lurker i underbevisstheten din, enten du vil eller ei, noen du aldri ville høre igjen, og andre du ikke visste at du kunne teksten på. Klarer du å skippe en låt i ny og ne er dette et ålreit og allsidig bidrag til samlinga, og når du i tillegg vet at noen av pengene går til folk som hele livet har fått høre at de trenger en joggetur, mens de egentlig trenger medisiner, er det jo ikke noe lure på.

Diverse artister Norsk visesang i 50 år   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen