Test
Slank, men stor: Sansa View (Bilde: Marius Eltervåg / Amobil)

Sandisk Sansa View

Spesifikasjoner

Dimensjoner: 10,89 x 4,95 x 0,88 cm
Vekt:
82,2 gram
Skjerm:
2,4” LCD, 65 k, 320 x 240 piksler
Lydformater:
MP3, WMA, AAC, WAV, Audible
Videoformater: MPEG-4 (maks 2 Mbps), DivX, XviD, WMV (maks 768 kbps), H.264 (maks 2 Mbps)
Oppgitt batteritid: 35 timer lyd, 7 timer video
Overføring: Proprietær, USB 2.0
Minne: 8,16,32 GB flashminne, utvidbart med Micro-SD(HC)-kort
Ekstra: FM-radio, radiooptak (ADPCM 22 kHz), stemmeopptaker (ADPCM 8 kHz)

I esken:
Sansa View MP3-spiller, USB-kabel, øreplugger, bruksanvisning

Pris: Ca 1100 - 1400 - 2100 kroner (henholdsvis 8 GB, 16 GB og 32 GB)

Spesifikasjoner

Dimensjoner: 10,89 x 4,95 x 0,88 cm
Vekt:
82,2 gram
Skjerm:
2,4” LCD, 65 k, 320 x 240 piksler
Lydformater:
MP3, WMA, AAC, WAV, Audible
Videoformater: MPEG-4 (maks 2 Mbps), DivX, XviD, WMV (maks 768 kbps), H.264 (maks 2 Mbps)
Oppgitt batteritid: 35 timer lyd, 7 timer video
Overføring: Proprietær, USB 2.0
Minne: 8,16,32 GB flashminne, utvidbart med Micro-SD(HC)-kort
Ekstra: FM-radio, radiooptak (ADPCM 22 kHz), stemmeopptaker (ADPCM 8 kHz)

I esken:
Sansa View MP3-spiller, USB-kabel, øreplugger, bruksanvisning

Pris: Ca 1100 - 1400 - 2100 kroner (henholdsvis 8 GB, 16 GB og 32 GB)

View er ett av de siste tilskuddene i Sandisks Sansa-serie. Dette er en flashminnebasert MP3-spiller med mulighet for videovisning.

Spilleren kommer i størrelser fra 8 til 32 GB, og om du ikke skulle være fornøyd med kapasiteten er det mulig å bygge ut med Micro-SDHC-minnekort.

Slik er musikkspilleren.
Slik er musikkspilleren.
(Foto: Simen Willgohs - klikk for større bilder)
(Foto: Simen Willgohs - klikk for større bilder)

Det er altså en aldri så liten kraftpakke vi har med å gjøre. Med minnekort kan du potensielt utvide den største utgaven til 40 GB, eller enda mer når større minnekort kommer i salg.

Det som er så fint med flashminnespillere er at de som regel er små og lommevennlige. Se for eksempel på Ipod Nano eller Sandisk egne Sansa Clip. Her får du bra med plass i små spillere.

Derfor ble vi ikke så rent lite overrasket da vi holdt Sansa View mellom fingrene for første gang. Spilleren er overraskende stor og tung til flashminnespiller å være. Mye kan nok forklares med at View har en 2,4 tommers skjerm, men det er fortsatt mye ubenyttet plass på fremsiden av spilleren

View er heldigvis fin og se på og solid bygget. Fremsiden er laget i høyglanset plast, mens baksiden har mer gummiaktig plast. Under den store skjermen finner du et rullehjul med en tast i midten. Oppe til høyre i forhold til hjulet finner du en hjem-tast, som tar deg til hovedmenyen. Strømbryteren sitter på venstre side, og fungerer dobbelt som tastelås.

En ting vi stusser litt på er at det ikke er mulig å skifte batteri. Ifølge Sandisk er det heller ikke mulig å skifte ut batteriet uten å ødelegge spilleren, så om du merker at batteriet begynner å bli dårlig etter et år eller to med bruk må du reklamere på spilleren. Utskiftbart batteri hadde vært enklere.

Menyer

Om du har brukt Sandisks E-serie før vil du raskt kjenne deg igjen i menyene. Hovedmenyen er lagt opp som et "hjul" av ikoner, hvor du bruker rullehjulet til å bla deg frem til rett valg. Undermenyene og musikklistene er lagt opp som tekstlister.

Du kan til enhver tid bruke hjem-tasten til å åpne hovedmenyen. Denne kan også brukes til å gå tilbake til det som spilles, enten det er musikk, radio, bilder eller video.

Når du spiller mediafiler kan du trykke hjulet nedover for å åpne en relevant undermeny. I musikkavspilleren består denne av blant annet musikkvurdering, spillelisten, valg for å repetere og spille tilfeldig, lydutjevner (EQ) og mulighet for å slette sporet du hører på.

Selve musikkavspillingsvinduet viser artist, album og tittel, i tillegg til albumomslag om du har lastet inn dette. Det hele er en "no-brainer" i bruk, altså veldig enkelt og intuitivt.

Vi savner imidlertid mulighet for å søke etter musikk på forbokstav i musikkbiblioteket. Dersom du har den største utgaven av View, og topper den med et minnekort på 8 GB, får du plass til 10 000 sanger på totalt 40 GB. Da blir det fort litt tungvint å dra seg igjennom hele listen med spor, album eller artister.

Irritasjonsmomenter

Noe som er litt irriterende er at det kan være litt vanskelig å bla i hovedmenyen. I stedet for å hoppe fra valg til valg rulles ikonene over skjermen. Dette kan gjøre det litt vanskelig å treffe rett ikon. Om du blar fort, så fortsetter ikonene å rulle over skjermen en liten stund etter at du har stoppet. Vi hadde foretrukket klarere hopp fra ikon til ikon. Dette gjelder for øvrig kun hovedmenyen, og ikke undermenyene.

Vi syns også det er litt irriterende at du er nødt til å aktivere skjermen med et klikk før du kan skifte spor. Vi trenger ikke å se skjermen før vi skifter spor i lomma, så dette kunne vært løst med ett klikk syns vi.

Dog er ingen av disse problemene graverende, og etter litt bruk er du vant med både systemet og det som måtte irritere.

Det som er et problem er at spilleren til tider er ustabil. Vi opplever stadig vekk at den henger seg opp i perioder på fem til 20 sekunder, og all trykking du gjør på tastene vil utføres først når spilleren begynner å reagere igjen. Vi har opplevde også at spilleren hengte seg fullstendig opp under avspilling. Dette vil sannsynsligvis fikses med en programvareoppdatering i fremtiden, men innttil videre er det rimelig plagsomt.

Radio

Her sitter minnekortet. (Foto: Marius Eltervåg)
Her sitter minnekortet. (Foto: Marius Eltervåg)
Spilleren bak. (Foto: Simen Willgohs)
Spilleren bak. (Foto: Simen Willgohs)
Så stor er spilleren. (Foto: Marius Eltervåg)
Så stor er spilleren. (Foto: Marius Eltervåg)

FM-radioen fungerer i bunn og grunn som musikkspilleren, bortsett fra at du bruker knappen i midten for å skifte radiostasjon. Trykker du høyre eller venstre vil du bare hoppe 0,05 MHz opp eller ned på frekvensbåndet.

Mottaket er veldig bra. Med tanke på at det er vanlig FM-radio er det lite støy og susing. Det skal dog nevnes at vi kun har testet radioen i Bergen sentrum.

Knotete å bruke

Vi savner imidlertid RDS-støtte på radioen. Slik spilleren er kan du ikke se hvilken stasjon du hører på, annet enn frekvensen den sender på. Vi syns også det er litt merkelig at du ikke kan autosøke deg gjennom frekvensbåndet annet enn ved å gå inn i menyen og søke igjennom hele frekvensbåndet. Om du beveger deg over litt lange avstander må du dermed inn i menyen og søke opp alle kanalene i frekvensbåndet på nytt når du havner utenfor dekningen av den eller de FM-senderne den er stilt inn på.

Dersom du bruker FM-radioen er det altså duket for mye unødig irritasjon her. Denne delen av View virker rett og slett ikke så gjennomarbeidet.

Video

Den forholdsvis store skjermen kan brukes til å titte på video med. View støtter en del forskjellige formater, men Windows Media Player konverterer dem ikke til rett format. Dermed må du bruke Sandisk eget konverteringsprogram Sansa Media Converter.

Å måtte konvertere video på forhånd syns vi er en stor ulempe. Har du først brukt en MP3-spiller som tar det meste av video uten konvertering, for eksempel Creative Zen Vision:M, merker du fort at det er et aber å overføre video.

Dette fungerer sånn passe, men vi får det ikke til å konvertere alle filer riktig. Her anbefaler vi heller at du forsøker å bruke et gratis konverteringsprogram, som for eksempel Super.

Litt blekt, men bra

De videoene vi har fått til å spille på View vises bra og hakker ikke, men vi syns fargene blir litt bleke på noen videoer. Har du et godt utgangspunkt kan du imidlertid få god video på denne spilleren.

Under avspilling holder du View horisontalt. Kontrollene vil da endre seg tilsvarende, slik at du slipper å tenke på hvilken vei du holder spilleren. Vi liker også at spoling i videoer er raskt og oversiktlig.

Alt i alt duger View greit nok som videospiller, men det er altfor for tidkrevende å konvertere lange videoer til den at videotitting blir en dagligdags forteelse.

Det skal også nevnes at View faktisk har videoutgang slik at du kan se video på TV-en din. Det finnes offisielt ingen videokabel fra Sandisk, men det finnes tredjepartsutstyr på Ebay.

Viser bilder

View har også bildefremviser. Her kan du lage lysbildeshow med musikk, og skjermen egner seg helt greit til å se bilder på.

Av en eller annen grunn er det ikke mulig å se på albumomslag i bildefremviseren, uten at dette er noe vi sitter og ser på vanligvis.

Filoverføring

Slik ser salgspakken ut. (Foto: Marius Eltervåg)
Slik ser salgspakken ut. (Foto: Marius Eltervåg)
Og innholdet. (Foto: Simen Willgohs - klikk for større bilder)
Og innholdet. (Foto: Simen Willgohs - klikk for større bilder)

Når du skal overføre filer til View trenger du den medfølgende kabelen. Dette er upraktisk siden du er nødt til å huske å ta den med deg. En standard Mini-USB-tilkobling hadde vært å fortrekke.

Du kan overføre filer ved å dra og slippe eller bruke programmer som Windows Media Player eller Winamp for å synkronisere.

Vi klokket filoverføringshastigheten til omtrent 4 MB i sekundet i snitt. Dette er ikke veldig tregt, men tregt nok til at det tar en stund å fylle opp minnet. Med denne hastigheten tar det omtrent en halvtime å fylle opp 8 GB med musikk. Har du utgaven med 32 GB kan det altså bli mye venting.

Kun MTP i Windows

Du trenger ikke å installere noen drivere for å bruke spilleren. Windows XP og Vista har støtte for spilleren innebygget. Den vil imidlertid ikke dukke opp som en flyttbar disk, men som en såkalt MTP-enhet. Dessverre er det ikke mulig å sette den til å dukke opp som en flyttbar disk, slik som du kan på andre Sandisk-spillere.

Dersom du kobler spilleren til PC-er med andre operativsystemer enn Windows vil den dukke opp som flyttbar disk, så det skal være mulig for de fleste å bruke den. Vi hadde imidlertid foretrukket å kunne velge dette selv.

Dersom du bruker minnekort er det like enkelt å kopiere filer over på dette, siden kortet dukker opp som en egen stasjon på spilleren. Vi testetmed et minnekort på 8 GB, og dette fungerte smertefritt. Til tross for at minnekort og internminne er atskilt, samles all musikken i musikkbilbioteket i spillerens meny.

Hvor ble det av musikken?

Vi forsøkte å koble spilleren til en maskin med Mac OS. Da forsvant all musikken vi hadde kopiert inn fra Windows-maskinen. Da vi koblet den til Windows-maskinen viste det seg at View oppga at det var et minnekort installert, til tross for at det vitterlig ikke var det.

Hvorfor i all verden dette skjer vet vi ikke, men irriterende er det. Veldig irriterende. All musikk vi hadde lagt inn på spilleren var nå korrupte filer, så vi måtte legge inn musikk på nytt.

Her er det bare å la være å bruke Mac og Windows om hverandre, med andre ord.

Lydkvalitet

Vi er jevnt over fornøyd med lydkvaliteten på Sansa View. Lyden er i utgangsunktet høy og klar, men når du bruker lydutjevnerinnstillingene reduseres maks lydstyrke ganske betraktelig. Det er mulig å avhjelpe dette ved å lage sin egen innstilling, men da kan det fort bli skurring.

Spilleren klarer å levere god lyd selv i musikkstykker hvor det skjer mye samtidig. Det er god balanse gjennom hele frekvensspekteret, slik at bass eller diskant ikke blir dominerende. Det er ikke merkbar susing i bakgrunnen.

Likevel savner vi litt mer trøkk i lyden. Spesielt når vi hører på musikk med mye bass, som den sløyeste sørstats-hip hopen (chopped and screwed, selvsagt), syns vi det kunne spraket bedre fra seg i bassen. Dersom du prøver å utbedre dette ved å stille på lydutjevneren blir lyden lavere. Greit nok at du får mer bass, men når det går på bekostning av det totale lydnivået har det ikke så mye for seg.

Dette handler mye om preferanser, og ikke minst hvilket hodesett du bruker. Likevel syns vi at lyden mangler trøkk i de laveste frekvensene i forhold til testvinneren Sandisk Sansa Clip. Lyden i de to er imidlertid ganske så lik.

Alt i alt leverer View god lyd jevnt over på de aller fleste musikksjangre, og dersom tung bass og skikkelig høy lyd ikke er et stort poeng for deg får du en flott opplevelse her.

Batteri

Under testperioden opplevde vi batterikapasiteten jevnt over som god. Selv oppgir Sandisk at View skal klare inntil 35 timer musikkavspilling på én opplading. Det tror vi er litt vel optimistisk.

Vi målte hvor lenge vi kunne spille musikk på full guffe med et hodesett av typen Sennheiser PX 200. View takket for seg etter knapt 19 timer, noe som er et helt OK resultat. Vi hadde sannsynligvis klart å skvise ut enda noen flere timer ved å skru ned lydstyrken litt, bruke et mindre hodesett og spille musikk med litt lavere lydkvalitet.

Konklusjon

Sansa View er Sandisks utfordrer i segmentet for mellomstore flashminnespillere som kan vise video.

Det som skiller View fra flesteparten av konkurrentene er at den føles rimelig stor til å være en musikkspiller med fastminne. Legger du den ved siden av en Ipod Nano ser du med en gang at de er i to vidt forskjellige ligaer størrelsesmessig.

Heldigvis for View er det det indre som teller. Denne spilleren kommer med inntil 32 GB minne (ca 8000 sanger), noe som er like mye som på Creative Zen, og fire ganger så mye som på den romsligste Ipod Nanoen.

Og som om det ikke var nok kan du utvide minnet ytterligere med minnekort av typen Micro-SDHC. Det betyr at du for noen skarve hundrelapper kan hive inn for eksempel 8 GB mer minne og få plass til 2000 sanger til.

Hvis det skal ha noe for seg å gå rundt med 8000 eller flere sanger, må musikkspilleren være enkel å bruke. Det er den også, til en viss grad i alle fall. Det vi hovedsaklig savner er mulighet til å søke på forbokstav i musikkbiblioteket. Om du har utgaven med mest minne kan det bli litt tungvint å bla igjennom de lange listene for å finne det du leter etter.

Lyd er selvsagt også viktig, og View leverer jevnt over bra på dette punktet. Lydbildet er åpent og balansert, og egner seg til alle typer musikk. Vi syns dog at lyden er litt lav, og at det er litt for lite trøkk i de lave frekvensene. Men dette er og blir en smakssak.

View spiller også video, og takket være den 2,4 tommer store skjermen fungerer det greit. Du vil neppe sette pris på en Gudfaren-maraton på denne skjermen, med til en episode av South Park eller Simpsons på flyet eller bussen duger det fint.

Det er litt kronglete å få video over på spilleren, siden den ikke støtter allverden med videoformater. Mye må konverteres på PC-en først, og det tar litt for lang tid til at vi klarer å bli aktive videotittere på denne spilleren.

View har også FM-radio, men denne er litt kronglete å bruke. I tillegg kan du bruke den som diktafon, og det er mulig å se på bilder.

Alt i alt leverer View bra på de fleste punkter, men spilleren har en del kjedelige svakheter.

For det første er den ganske så utstabil. Det skjer stadig vekk at den henger seg opp. Og forsøk for all del ikke å bruke den sammen med Mac og PC samtidig. Da gjøres all musikken om til uleselige filer. Bugs trekker vi vanligvis ikke for, men denne spilleren har vært på markedet lenge. Da burde ikke disse tingene skje når vi har siste programvare på spilleren.

Konklusjon

dsad
+ Utvidbart minne
+ Brukervennlig
+ God lydkvalitet
+ Fås med 32 GB

dsad
- Mange irriterende bugs
- Litt stor
- Støtter få videoformater


Vi her heller ikke direkte imponert over spilletiden. Vi klarte å skvise ut 19 timer med musikk på full guffe før den sa takk for seg. Det går dessuten forholdsvis tregt å overføre musikk. Vi har sett bedre på begge disse punktene.

Sansa View har ingen feil som er så graverende at vi vil fraråde deg å kjøpe den. Hvis god lyd, brukervennlighet og mulighet veier tungt for deg så er dette en rimelig god spiller.

Vi vil likevel anbefale deg å sjekke alternativene, først og fremst Creative Zen, før du kjøper. Denne spilleren har blant annet større skjerm og er hakket mer brukervennlig.

SanDisk Sansa View 16GB

SanDisk Sansa View 32 GB

SanDisk Sansa View 8GB

SanDisk Sansa View 16GB   Les mer »

SanDisk Sansa View 32 GB   Les mer »

SanDisk Sansa View 8GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen