Vi takker Fotosentralen.no for utlånet av Sandisk Sansa Fuze
Test
Vi takker Fotosentralen.no for utlånet av Sandisk Sansa Fuze (Bilde: Sandisk)

Sandisk Sansa Fuze

Sandisk Sansa View

Kapasitet: 2, 4 & 8 GB flashminne
Skjerm: 1,9 tommer, 224x176 piksler, 64 000 farger
Dimensjoner: 7,9 x 4,8 x 0,7 cm
Vekt: 59 gram
Farger: Sølv, Sort, Blå, Rosa
Batteri: Oppladbart, 24 timer lyd eller 5 timer video
Formatstøtte: MP3, WMA, WAV, JPEG, MPEG4
Annet: Utvidbart minne med microSD(HC)-spor, diktafon, FM-radio med opptaker, equalizer

Testet med fastvareversjon 1.01.11F

Sandisk Sansa View

Kapasitet: 2, 4 & 8 GB flashminne
Skjerm: 1,9 tommer, 224x176 piksler, 64 000 farger
Dimensjoner: 7,9 x 4,8 x 0,7 cm
Vekt: 59 gram
Farger: Sølv, Sort, Blå, Rosa
Batteri: Oppladbart, 24 timer lyd eller 5 timer video
Formatstøtte: MP3, WMA, WAV, JPEG, MPEG4
Annet: Utvidbart minne med microSD(HC)-spor, diktafon, FM-radio med opptaker, equalizer

Testet med fastvareversjon 1.01.11F
Lydutgang sitter på undersiden av Fuze (Foto: Johan Mangseth)
Lydutgang sitter på undersiden av Fuze (Foto: Johan Mangseth)
På siden sitter bryteren for å slå på/av tastesperren og selve spilleren
På siden sitter bryteren for å slå på/av tastesperren og selve spilleren
Baksiden er i et bestandig og viskelærliknende materiale
Baksiden er i et bestandig og viskelærliknende materiale

Det er knyttet store forventninger til Sandisks nyeste og prisgunstige spiller i mellomklassen. Sandisk Sansa Fuze er tilgjengelig i mange farger, og har støtte for minnekort, og innebygget radio i en hendig innpakning.

Stilig Sansa

Sandisk har lagt ved det nødvendigste – en CD med programvare, brukerveiledning, ørepropper og en proprietær kabel som brukes både til overføring av filer samt å lade spilleren. I tillegg har de spandert på spilleren en liten veske som også duger som pusseskinn

Sansa-serien har sitt eget designuttrykk, og Fuze har klare slektskaper til både storebror View og lillesøster Clip.

Framsiden er i blankpolert hardplast som virker å motstå riper godt. Fingermerker er den imidlertid glad i. Men til å være bygget i plast gir Fuze inntrykk av å være både robust og stilig.

Baksiden kan kjennes litt ut som et viskelær. Dette er et særdeles bestandig materiale, og det vil spare deg for riper. Hjulet på fremsiden er for øvrig laget i samme materiale.

Fuze ligger godt i hånden og kontrollene oppleves intuitivt plassert. På framsiden sitter rullehjulet som du også kan trykke ned på sidene for å hoppe i sporene, starte og pause avspillingen, eller få opp aktuelle undervalg. I midten finner du bekreftelsestasten, mens den dedikerte menytasten sitter oppe til høyre for rullehjulet. Dette oppsettet finner du på de fleste MP3-spillerne til Sandisk.

På venstresiden er minnekortplassen for microSDHC-minnekort. Her finner du også mikrofonen. Høyresiden har bryteren for å aktivere tastesperren samt å slå spilleren av og på. USB-tilkoblingen og lydutgang er plassert på undersiden.

I det store og hele kan det bli litt for mye plast for noen, og vi synes tastene gir fra seg en litt for billig klikkelyd. Men tar du prislappen i betraktning er dette småplukk, for Fuze er en velbygd og funksjonell spiller.

Støtter alle operativsystemer

Fuze kan brukes sammen med PC-er som kjører Windows, Mac og Linux, og filene overføres enkelt i utforskeren uten å måtte installere noen spesielle drivere.

Sandisk har også lagt ved programvare for å konvertere videofilene dine til det formatet Fuze forstår. Programmet er enkelt i bruk, men merk deg at det er svært tidkrevende å konvertere video.

Kjedelige menyer

Menyene til Fuze er velkjente, og nokså like de du finner i de siste årgangene med Sansa-spillere. Dette er litt kjedelig og lite nyskapende, men på den annen side har Sandisk hatt god tid på å gjøre utbedringer. Dette merkes også, for vi opplevde menyene som dønn stabile, og fri for feil.

I hovedmenyene har du valg mellom musikk, video, foto, FM-radio, diktafon og innstillinger – alt oversatt til litt gebrokkent norsk. Du har få muligheter for å egendefinere menyene, men du kan i det minste bestemme fargetemaet.

I undermenyen for musikk kan du sortere filene etter artist, album, spor eller sjanger. Dessuten kan du vise podkaster, lydbøker, egne opptak, spillelister, favorittspor, eller sporene du sist la til. Vi savner muligheten for å søke etter spor.

Du kan kun sette opp én spilleliste av gangen på Fuze, noe som er for lite. Ønsker du flere må disse legges til fra datamaskinen.

Avspillingsskjermen gir deg oversikt over artist, album og spor, sammen med albumgrafikk, spornummer, sporlengde og avspillingsmodus. Du trykker på valgtasten for å definere equalizer, avspillingsmodus, for å legge sporet til spillelisten din eller for å slette filen.

Nederst i bildet finner du til enhver tid klokkeslett og en indikator på gjenværende batteritid.

Vi synes menyene er mangelfulle, og skulle helst hatt både stoppeklokke og kalender på plass. Dessuten hadde dedikerte volumkontrollere gjort seg, ettersom du nå er nødt for å være i avspillingsskjermen for å justere volumet.

Selv om menyene er enkle og raske i bruk, ser vi tydelig at Sandisk ikke helt henger med på menyfronten, og de kunne med fordel vært både stiligere å se på og mer innholdsrike.

Fuze er en tanke mer avlang enn sin konkurrent, Ipod Nano
Fuze er en tanke mer avlang enn sin konkurrent, Ipod Nano

Imponerende lyd

Øreproppene som følger med Fuze er ikke annet enn stusslige, og lyden blir bare platt og uinspirerende. Men bytter du ut disse, kan Fuze virkelig by på en skikkelig lydopplevelse.

Bruker du Koss Portapro eller liknende, leverer Fuze fin detaljrikdom og et balansert lydbilde.

Fuze leverer også varene til tyngre hodesett, som for eksempel Sennheiser HD 600. Lydbildet er fyldig og presist gjennom hele spekteret, med en markert bass og livlig diskant. Elementene er godt skilt fra hverandre og lyden oppleves som åpen og ekte. Vi er i det hele tatt svært fornøyde med Fuze sine prestasjoner på lyddelen.

Du kan også justere lydbildet etter egne preferanser ved hjelp av den innebygde og egendefinerbare equalizeren.

Sandisk oppgir at batteriet skal holde ett døgn, noe som ikke er for langt fra våre målinger, hvor Fuze takket for seg etter drøyt 20 timers avspilling.

Sammenliknet med Ipod Nano er Fuze også noe tykkere
Sammenliknet med Ipod Nano er Fuze også noe tykkere

Trumfkortet

Fuze utmerker seg med sin støtte for Micro-SDHC-kort. Dette gir en svært kjekk mulighet for å utvide minnet med store minnekort. I dag fåes disse med inntil 8 GB.

Når du kobler til en datamaskin dukker minnekortet opp som en egen disk. På spilleren integreres imidlertid filene med internminnet, slik at all musikken er samlet på ett sted.

Spilleren stiller også med en velfungerende FM-radio. Du kan lagre dine favorittstasjoner og gjøre opptak i WAV-formatet. Fuze fant de aller fleste stasjonene, og det var sjelden noe problem med skurring.

Diktafonen er av den enkle sorten, men den duger greit til for eksempel talememo og opptak under forelesninger.

Visning av foto og video begrenses av skjermen som både er liten og ganske lavoppløst. Foto vises for så vidt med grei kontrast, og du kan lytte til musikk mens du blar rundt i albumene. Det er imidlertid liten vits i å se video på Fuze – det blir for slitsomt på en så liten skjerm. Dessuten kan bildet bli noe slørete. Du trenger med andre ord ikke å ta deg bryet å konvertere videofilene dine.

Sandisk oppgir at batteriet holder til 5 timers videoavspilling – våre målinger viste at Fuze takker for seg etter om lag 4 timer.

Konklusjon

Sandisk begynner virkelig å få orden på sin Sansa-rekke, og Fuze stiller med mange sterke sider.

Designen er noe preget av plast, men Fuze er likevel stilig, i tillegg til at den later til å tåle en støyt.

Menyene er et svakt punkt, og selv om de i og for seg er raske og greie i bruk, forventes det mer av MP3-spillere anno 2008. Menyene er ikke så stilige, og mangler i tillegg småting en forventer, som for eksempel stoppeklokke.

Skjermen er helt grei, og du leser enkelt hva som står i menyen. Bildevisningen er også godkjent, men når det kommer til video blir skjermen for liten og lavoppløst.

God lyd

Lyden er derimot over snittet, og på dette feltet danker den ut flere av sine konkurrenter. Det forutsetter at du bytter ut de medfølgende øreproppene, som ikke er noe å spare på.

Batteriet har en helt akseptabel levetid, og vi målte det til drøyt 20 timers lydavspilling eller 4 timers videoavspilling.

Den innebygde FM-radioen er god, og ved siden av å motta signaler godt, kan du også ta opp fra sendinger. Diktafonen gjør jobben tilfredsstillende.

Fuze møter konkurransen med god lyd, FM-radio, utvidbart minne og ikke minst en snill prislapp. Den mest nærliggende konkurrenten er Ipod Nano, med sitt særpregede og robuste design. Du betaler imidlertid en hel del mer og får verken utvidbart minne eller FM-radio.

Kort sagt

dsad
+ Utvidbart minne
+ God lyd
+ Bra FM-radio
+ Driverfri
+ Prisgunstig

dsad
- Proprietær overføringskabel
- Dårlige medfølgende ørepropper
- Middelmådig skjerm og meny

Samsung stiller med sin stilige T10, som i stedet for utvidbart minne tilbyr Bluetooth – men også dette har sin pris.

Creative sin nylanserte Zen Moziac er også en verdig utfordrer, og dersom du klarer deg uten utvidbart minne, og med dårligere lyd, er spilleren rimelig og med innebygget høyttaler.

Det er også verdt å ta en titt på Cowon U5.

Kan du leve med litt gammelmodige menyer og ikke for gode muligheter for video, er Fuze et ypperlig alternativ – med sin gode lyd og FM-radio sammen med utvidbart minne, får du mye spiller for pengene. Er du derimot villig til å gå noe opp i pris kan du få en spiller som leverer en bedre totalpakke.

SanDisk Sansa Fuze 4GB

SanDisk Sansa Fuze 2 GB

SanDisk Sansa Fuze 8GB

SanDisk Sansa Fuze 4GB

SanDisk Sansa Fuze 2 GB

SanDisk Sansa Fuze 8GB

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen