Et trykk på baksiden er alt som skal til for at harddisken skal klones.

Test Sandberg USB 3.0 Hard Disk Cloner

Et trykk på baksiden er alt som skal til for at harddisken skal klones. (Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)

Kopierer diskene dine med ett klikk

Gjør akkurat det den skal, men ikke noe mer.

Nå som SSD-er har begynt å bli mer og mer populært har det blitt stadig vanligere å måtte overføre all data fra ett lagringsmedium til et annet. Skal du for eksempel bytte ut harddisken din med en SSD, noe vi mener er den beste enkeltoppgraderingen du kan gjøre, kan du enten starte helt fra bunnen av og installere alt du eier og har på nytt, eller benytte deg av et par snarveier.

For mange kan det være et irriterende moment å installere hele operativsystemet på nytt, legge inn alle programmene dine igjen, og kun overføre de filene du trenger til den nye harddisken. Derfor finnes det en raskere, mer lettvint måte å gjøre det på, og det er her Sandberg USB 3.0 Hard Disk Cloner kommer inn.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Det er ofte lurt å rydde opp i filrotet ditt av og til, samt kjøre en fersk reinstallering av operativsystemet. Men like ofte kan det være greit å bare få hele røkla over på den nye harddisken. Sandbergs harddisk-kloner er laget for akkurat denne hensikten, og gjør akkurat det du tror den gjør. Den kloner harddisken din.

I visse lysforhold blir lillafargen veldig markant. I et mørkt rom ser det imidlertid hvitt ut.
I visse lysforhold blir lillafargen veldig markant. I et mørkt rom ser det imidlertid hvitt ut.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Kloneren fra Sandberg er utført i børstet aluminium, og noe som ved første øyekast får den til å se ut som et Apple-produkt. Det er imidlertid bare sidene som er dekket av aluminium, og på både topp og bunn finner vi hvit plast, med et svakt skinn av lilla. Vi hadde foretrukket kritthvitt plast, eller kanskje aluminium over hele dingsen, for å få den til å føles virkelig ekslusiv ut.

Sandbergs klonemaskin har plass til både 2.5- og 3.5-tommers harddisker.
Sandbergs klonemaskin har plass til både 2.5- og 3.5-tommers harddisker.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Passer for både store og små

Den har plass til to harddisker, som kan være av både den mindre typen på 2,5 tommer, og den større typen på 3,5 tommer. Ifølge instruksjonsmanualen kan den takle alle kapasiteter.

På baksiden finner vi en av/på-knapp, en strøminngang, en USB 3.0-port og en «Copy»-knapp. Framsiden er prydet med en Sandberg-logo og statuslys.

På baksiden finner du en av/på-knapp, en strøminngang, en USB 3.0-port og en «Copy»-knapp.
På baksiden finner du en av/på-knapp, en strøminngang, en USB 3.0-port og en «Copy»-knapp.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Enkel i bruk

Sandberg Hard Disk Cloner har to bruksområder. Den ene er som en ren «offline» harddiskkloner, der du ikke trenger koble den til en PC. Her setter du ganske enkelt disken du ønsker å klone fra i brønn A, mens disken du ønsker å skrive til i brønn B. Slå på strømmen, og etter et par magiske trykk på klone-tasten er det bare å vente på at operasjonen blir ferdig.

Ettersom hver enenste sektor på disk A kopieres over til disk B, tar dette naturligvis litt tid, avhengig av type og størrelse på disken. For oss tok det omtrent tre timer å klone 750 GB med en litt eldre disk som mål. Dette tilsvarer en hastighet på litt over 60 MB i sekundet – altså omtrent tilsvarende det den tregeste disken klarer. Kopierer du to SSD-er vil hastigheten naturligvis gå betraktelig opp.

USB 3.0 er det største salgsargumentet til Sandbergs nye kloneboks.
USB 3.0 er det største salgsargumentet til Sandbergs nye kloneboks.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Mens kopieringen pågår lyser LED-lampene på fronten opp for å vise hvor langt kopieringen har kommet. I stedet for å blinke, slik det sto i manualen, går lyset frem og tilbake fra side til side. Så fort prosessen har kommet 20 prosent på vei, vil imidlertid lampen lengst til venstre lyse konstant. Etter fort alle lysene lyser, er harddisken klonet ferdig.

Funger også som docking-stasjon

Som navnet tilsier kan harddisk-kloneren fra Sandberg også kobles til en datamaskin via en medfølgende USB 3.0-kabel. Plutselig er ikke produktet lenger en klonemaskin, men fungerer heller som en helt vanlig dockingstasjon med plass til to harddisker.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Setter du en harddisk inn i ett av de to sporene dukker den opp som en ekstern harddisk på datamaskinen din. Koblingen er som sagt via USB 3.0, og her er det harddisk-hastighetene som er flaskehalsen. USB 3.0 kan levere hastigheter på opptil 5 Gbit/s, og kobler du til en SSD i docken i stedet for en vanlig harddisk, får du virkelig utnyttet den ekstra hastigheten.

Du er imidlertid låst til å bruke USB 3.0, og i motsetning til forgjengeren som også kunne kobles til via eSATA, kan du ikke få harddiskene til å oppføre seg som interne disker.

Ingen programvare

Et annet aspekt ved harddisk-kloneren vi synes er underlig, er at Sandberg også har valgt å kutte ut programvaren som fulgte med forgjengeren. Selv om programvaren den gang var litt begrenset, var det likevel bedre enn ingenting. Denne gangen virker det som Sandberg bevisst har valgt å lage et begrenset produkt, for å gjøre det mer brukervennlig. Vi savner muligheten til å kunne koble til enheten til en datamaskin, og enten klone interne disker til en av de vi har i docken, eller i det minste velge akkurat hva vi skal kopiere over.

I sin nåværende form er den ment å kun klone i "offline"-modus, uten å være tilkoblet datamaskinen i det hele tatt. Det kan være greit hvis du faktisk har en fullstappet harddisk du vil kopiere til en like stor harddisk, men i andre tilfeller hvor du bare vil kopiere over deler, er dette en rimelig ugunstig løsning. Sandberg USB 3.0 Hard Disk Cloner kloner tross alt hver eneste sektor av harddisken, uansett hvor mye du har lagret på den.

Pass på

Det kan også være verdt å vite at overskytende plass ikke vil taes i bruk dersom klonen egentlig har større kapasitet. Ettersom det ikke følger med noen programvare kan det være vanskelig å finne ut av dette, men heldigvis er det ikke så vanskelig å ordne på så fort du installerer den nye harddisken i datamaskinen din. For å få tilgang til den ekstra lagringsplassen kan du enten brukte det innebygde diskbehandlingsverktøyet i Windows 7, eller tredjepartsprogrammer som GParted eller EaseUS Partition Manager Home Edition.

På en Mac kan du bruke det medfølgende systemverktøyet Disk Utility for å åpne opp den resterende lagringsplassen.

Følg med til neste side, for å lese hva vår endelige dom er.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen