Test

Samsungs 3G-nyheter

Den norske 3G-farsen sluttet ikke da Telenor åpnet 3G-nettet sitt. For nå er det ikke lenger mobilnettet vi venter på, nå er det telefonene. Rett over grensen er det et eldorado av forskjellige 3G-modeller å velge mellom, men her til lands finnes det kun to telefoner du kan kjøpe i dag.

I tiden fremover er Samsung en av de produsentene som vil velsigne oss med nye 3G-modeller å velge mellom. På årets CeBIT kunne markedssjef for Norden, Michael Alstrom, vise oss hele tre forskjellige tredjegenerasjons modeller som vil ankomme Norge i løpet av kort tid.

Alle de nye modellene vil føye seg inn i Z-serien til Samsung. Hittil har vi kun fått se Samsung Z107 her til lands, men nå kommer altså etterfølgerene; Z300, Z500 og Z700.


Gråvarianten av Samsung Z300 og designmodellen Samsung Z500
(Klikk for større bilde)

Mange likheter

De nye Z-modellene har mange fellesnevnere. Blant annet skal de være utstyrt med alle de grunnleggende 3G-funksjonene. Fjernsynssendinger, videotelefoni og alt annet vi forbinder med 3G skal altså være på plass.

For å tilpasse telefonene til 3G-bruk har Samsung lagt til flere nye taster. Samtlige av modellene har for eksempel en egen tast som starter en ny videotelefoni-samtale. I tillegg har man fått på plass egne taster for å starte medieavspilleren og for å gå inn på snarveismenyen.

Menysystemet til de tre modellene er prikk likt, og alle og enhver som har brukt en telefon fra Samsung det siste året vil nok kjenne seg igjen. Produsenten holder seg fremdeles fanatisk til et 3 x 3 ikons menysystem, som er et lite antall men samtidig også gir veldig god oversikt.

Alle de tre modellene vil ha fullgod støtte for multimedia. På lydfronten støttes det vanlige MP3-formatet samt det stadig mer utbredte AAC, som blant annet brukes i Apples iTunes Music Store. På filmfronten støttes henholdsvis MPEG-4, H.263 og RealVideo.

En siste ting alle de tre modellene har til felles er at de -ikke- har EDGE. De neste årene vil det være mange steder uten 3G-dekning her til lands, og da er det kjedelig at samtlige av Samsungs telefoner under slike forhold vil strupe ned overføringer til GPRS-hastighet.

Ønsker du å koble deg til nettet i høy hastighet også når du er utenfor tettsteder og byer, er du nødt til å få deg en Nokia-telefon. Dette er nemlig den eneste produsenten som satser på EDGE i sine 3G-modeller.

Skal bli arbeidstelefoner

Samsung har tradisjonelt sett holdt seg unna proffbrukerne, men med nye modeller som D500, prøver nå selskapet også å rette seg mot de som bruker telefonen i jobbsammenheng.

En side ved de nye Z-telefonene som nok vil falle i smak for den mobile arbeider, er den innebygde dokumentleseren, Picsel File Viewer. Denne kan lese og vise Office-dokumenter fra både Word, Excel og Powerpoint, samt andre formater som PDF, WMF og TXT.

Da vi forsøkte Picsel File Viewer på en D600 (t.h) ble vi overrasket over hvor raskt og effektivt man kunne bla rundt i dokumenter.

Zoom-funksjonen gjorde det enkelt å få et overblikk eller gå i dybden for å lese tekst, og den skarpe skjermen gjorde at man kunne få inn ganske store mengder lesbar tekst på ett enkelt skjermbilde.

Noen redigeringsfunksjon finnes enda ikke, men det er allikevel hendig å kunne lese dokumenter man mottar på e-post rett på telefonen i stedet for å måtte komme seg til en PC eller håndholdt datamaskin.

Samsung skryter også av å ha fått på plass en skikkelig synkroniserings-funksjon i de nye Z-modellene sine, og man skal nå kunne synkronisere alt av data på telefonen over både infrarød, kabel og blåtann.

En siste nyhet fra Samsung er den såkalte PictBridge-teknologien. Dette skal gjøre det lett å få trykket ut bilder og dokumenter på en skriver, og har allerede gjort sitt inntog i en rekke digitalkamera. Nå ser det altså ut til at også mobiltelefoner vil få PictBridge.

Når man for eksempel skal skrive ut et bilde man har tatt, er det bare å sende det rett fra telefonen til skriveren. Man kan både bruke kabel, infrarød og blåtann til selve overføringen. Så lenge skriveren støtter PictBridge trenger man ikke noen ekstra drivere eller programvare.

Foreløpig finnes det kun et mindretall Pictbridge-skrivere, men utvalget er ventet å øke kraftig etter hvert som standarden blir mer utbredt.

Z300 - Billig videotelefon

Den første modellen vi fikk prøve på Samsungs stand var Z300. Dette skal være den enkleste 3G-telefonen i Samsungs nye portefølje.


Z300 er rundere i formene enn sine søstermodeller
(Klikk for større bilde)

Vi bet oss raskt merke i at telefonen var svært klumpete. Den er nær nøyaktig like stor som sin forgjenger Z107, med mål på 89 x 47 x 26 mm. Det er ikke noe å skryte av, i hvert fall ikke om man sammenligner med de andre modellene vi har sett på CeBIT.

Plastikk-fornemmelsen var til å ta og føle på. Materialvalget er ikke noe å skryte av, og man får virkelig ikke følelsen av at det er en eksklusiv Samsung-telefon man har i hendene.

Den siste spikeren i kisten for kvalitetsfølelsen knyttet til Z300 er de slette tastene. Grunne, harde, vonde - her finner man rett og slett hele oppskriften på dårlige taster. Vi håper inderlig at vi vil få se et bedre tastesett i den endelige utgaven av Z300.

Rent funksjonsmessig rommer Z300 det meste vi har blitt vant til. Den har både infrarød og blåtann, og har mulighet for å sende MMS og e-post med både video, lyd, bilder og andre filer. I tillegg har Samsung endelig fått på plass støtte for instant messaging.

Den interne skjermen er av samme type som Samsung D600. Det vil si en 176 x 220 punkters oppløsning med 262,144 fargeres fargedybde. Som vi har bevitnet i mange tester før, gjør en så skarp oppløsning underverker både for bilder, video og kamerasøker.


MP3-spilleren til Z300 i aksjon
(Klikk for større bilde)

Z300 skal være den mer ungdommelige av de tre nye Z-modellene. Samsung har i den anledning utstyrt telefonen med doble høyttalere som skal gi en slags 3D-effekt i spill, musikk og ringetoner. I tillegg har telefonen en egen forsterker som sikrer ekstra god lyd.

Internminnet til Z300 rommer rundt 90 MB, som skulle holde til en god del filmklipp og bilder fra det 1 megapikslers kameraet. Dette kan utvides ytterligere ved hjelp av T-Flash minnekort

Det ser ut til at Z300 vil være den billigste 3G-modellen vi får se fra Samsung det kommende halvåret. Men noe røverkjøp blir telefonen allikevel ikke. Da vi spurte Alstrøm kunne han bekrefte at Samsung fortsatt ønsker å legge seg i den øvre delen av prissjiktet.

Vi kan vente Z300 ut på markedet i løpet av andre kvartal.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen