Skjermen til venstre er helt fri for riving og hakking. Nå satser Samsung for fullt på å gi kundene sine silkemyke bilder.
Skjermen til venstre er helt fri for riving og hakking. Nå satser Samsung for fullt på å gi kundene sine silkemyke bilder. (Bilde: Varg Aamo, Tek.no)

Samsungs UHD-skjermer vil gi silkemyke spillopplevelser

Er med å gi AMDs FreeSync-teknologi vind i seilene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

AMDs FreeSync rykker stadig nærmere. Teknologien skal gjøre en slutt på såkalt «tearing», eller riving, i spill – et fenomen som har irritert spillere i lang tid.

Støttes av alle UHD-skjermene

Slik riving i bildet er et kjent problem som man kan fjerne ved å slå på V-Sync – men da får man hakking i stedet. Både G-Sync og FreeSync vil bli kvitt både hakking og riving.
Slik riving i bildet er et kjent problem som man kan fjerne ved å slå på V-Sync – men da får man hakking i stedet. Både G-Sync og FreeSync vil bli kvitt både hakking og riving.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Nå har skjermprodusenten Samsung annonsert at de vil gi alle sine kommende UHD-skjermer, med oppløsningen 3840 x 2160 bildepunkter, støtte for FreeSync.

I samme anledning presenterte de to av sine nye ultrahøyoppløste skjermserier. De to vil gå under navnet UE590 og UE850. Mens førstnevnte serie vil komme i 23,6- og 28-tommersvarianter, får den mer påkostede UE850-serien modeller i størrelsesorden 23,6, 27 og 31,5-tommer.

Dette betyr at alle som vil forsøke å spille i svært høye oppløsninger kan se frem til en langt jevnere opplevelse enn i dag, selv uten å nødvendigvis måtte oppgradere innmaten i datamaskinen sin. 

Du trenger imidlertid et støttet AMD-skjermkort, i tillegg til en kompatibel skjerm, for å benytte deg av FreeSyncs funksjoner. Alle skjermkort i Radeon R9-serien er støttet, samt R7 260 og R7 260X.

Slik fungerer det

AMD, og konkurrenten Nvidia med sin G-Sync, har begge lagt seg i selen for å få bukt med riving og hakking i spill. Løsningen deres er litt forskjellig implementert men henter begge inspirasjon fra Adaptive Sync-standarden.

Riving oppstår når skjermkortet sender et bilde til skjermen før skjermpanelet har klart å tegne ut hele det forrige bildet som det mottok. FreeSync og G-Sync får skjermpanelet og skjermkortet til å fungere i tospann, og panelet starter da å tegne opp et nytt bilde når, og kun når, skjermkortet har et klart – noe som fungerer strålende.

FreeSync og G-Sync gjør mye av det samme:
Likevel, på ett vesentlig punkt vil AMD slite, mener Nvidia »

(Kilde: Sweclockers)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen