– Samsungs PC-er får ikke automatiske Windows-oppdateringer
(Bilde: Samsung/Microsoft)

– Samsungs PC-er får ikke automatiske Windows-oppdateringer

Potensiell sikkerhetsrisiko for Samsungs PC-kunder.

De fleste PC-brukere er nok godt kjent med de automatisk oppdateringene i Windows, som av og til kan komme på ubeleilige tidspunkter og krever omstart av maskinen, men som likevel ofte er svært viktige for sikkerheten til operativsystemet.

Som blant andre nettstedet Gizmodo melder viser det seg nå at PC-produsenten Samsung har tatt et kontroversielt valg når det gjelder disse oppdateringene. Selskapet har nemlig deaktivert de automatiske oppdateringene på en del av sine PC-er.

Foregår via Samsungs egen programvare

Funnet ble gjort av en Microsoft-medarbeider ved navn Patrick Barker, som blant annet spesialiserer seg på debugging, og som publiserte detaljene i et innlegg på bloggen sin. Ifølge Barker foregår deaktiveringen via Samsungs egen oppdateringsprogramvare «SW Updater», som alle Samsung-PC-er leveres med.

Programmet med det talende navnet «Disable_Windowsupdate.exe» deaktiverer Windows-oppdateringene.
Programmet med det talende navnet «Disable_Windowsupdate.exe» deaktiverer Windows-oppdateringene. Foto: Patrick Barker

SW Updater brukes til å oppdatere blant annet firmware og drivere, men som Barker oppdaget inneholder den også et program kalt «Disable_Windowsupdate.exe». Som navnet antyder er dette er program som deaktiverer Windows-oppdateringer på datamaskinen.

Selv om man oppdager dette og aktiverer Windows-oppdateringene igjen manuelt, vil programmet automatisk deaktivere dem igjen hver gang maskinen starter opp. For å bli kvitt deaktiveringen må man visstnok avinstallere SW Update-programvaren fullstendig.

– Sikkerhetsrisiko

I forbindelse med saken tok Barker kontakt med en kundebehandler hos Samsung, som antydet at motivet bak deaktiveringen var at Windows-oppdateringene kan føre til at maskinvarekomponenter ikke vil fungere skikkelig. Vedkommende nevnte USB 3.0-portene som et eksempel.

Samsung har sagt i en offisiell uttalelse at det ikke stemmer at de blokkerer Windows-oppdateringer, men at de lar brukerne velge om og når de ønsker Windows-oppdateringene.

Microsoft på sin side skal ha sagt at de stiller seg kritiske til den automatiske deaktiveringen, og at funksjonen i det hele tatt eksisterer uten eksplisitt samtykke fra brukerens side. Microsoft-medarbeideren som gjorde funnet ser selv på det hele som en sikkerhetsrisiko for Windows' Samsung-kunder. For flere tekniske detaljer kan du lese blogginnlegget.

Windows 10 er rett rundt hjørnet: Nå prøver Microsoft å nøste opp i forvirringen rundt hvem som får operativsystemet gratis »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen