Samsungmobil ringer uten mobilnett

Mobiltelefonen heter SGH-P200, og benytter trådløse nettverk som bærer for samtale der slike nettverk finnes. Det betyr at alle med trådløst nett hjemme eller på jobb kan bruke mobilen på disse stedene uten å gå via mobilnettet.

UMA er en forkortelse for Unlicensed Mobile Access, og betyr kort og godt at mobiltelefonen automatisk veksler mellom mobilnett og andre trådløse datanettverk for overføring av samtalene dine. Også Nokia har annonsert flere slike modeller, men i følge Strategiy.com er P200 den første WiFi-baserte UMA-telefonen som kommer i salg. Nokia har ikke annonsert det, men faktum er at det finnes UMA-støtte også i Nokias N80, som har vært i salg noen uker nå.

I England finnes en liknende løsning basert på Bluetooth i stedet for WiFi, men denne gir sterkt begrenset rekkevidde for brukeren.

Det finnes kritikere som hevder UMA allerede er en døende teknologi, fordi åpne standarder som SIP i praksis gjør samme nytten. Forskjellen er at du med SIP ikke er avhengig av at operatøren din tilbyr et abonnement som lar deg ringe i flere nett. Med SIP kan du ha en operatør for mobilsamtaler, og en annen for IP-telefoni. Men vil du ha sømløs overgang mellom de ulike nettene vil du uansett måtte benytte en totalleverandør.
Foreløpig er det ikke åpnet for UMA i norske mobilnett, men Telenor vil kjøre pilotprosjekt i høst. Når de eventuelt vil åpne for UMA er ikke klart. – Vi kommer til å lansere UMA når teknologien og markedet er modent, sier Informasjonssjef i Telenor, Arild Johannessen. 

Fordi vi fremdeles mangler UMA-nett i Norge vil SGH-P200 i første omgang gå til det italienske markedet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen