Test

Samsung Z540

Samsung surfer fortsatt på kamskjellbølgen, og byr nå på 3G-telefonen SGH-Z540. Denne tynne telefonen har stor skjerm, mp3-spiller, kamera og det meste du kan vente deg fra en telefon i dag.

Denne telefonen vil trolig appelere til deg som er ute etter en telefon som både ser bra ut, og som er opptatt av ny teknologi. Men holder den mål?

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 5,05 x 9,9 x 1,49 cm
Vekt: 105 gram
Form: Kamskjell

Snarveistaster: Kamera, volum, avspilling/pause, neste/forrige spor.

Kamera: Ja, to stykker
Uttak: USB 1.1 (Proprietær plugg)
Eksternt antenneuttak:
Nei

Pris: fra ca 3100 kroner (klasse D)

Slik vurderer vi

Z540 er bred som Motorolas Razr-telefoner, og Z540 er ganske lik Razr-modellene til Motorola. Telefonen har for eksempel den kjente Razr-underleppa.

På innsiden av lokket finner du et flatt tastatur, men dette er for så vidt mer likt Samsungs vanlige tastesett enn Razrs metalltaster.

Tastene til Z540 er forholdsvis store, men de kan gi deg med store hender en utfordring eller to. Hele tastesettet er såpass flatt er det er lett å treffe feil tast. Dessuten er det bare på 4-5-6-rekka at det er et skille mellom tastene.

Det er ellers svært lite knirking og knaking i telefonen. Det eneste vi vil sette fingeren på er at det kanskje er litt knepping i tastene. Men dette er en smakssak.

Telefonen er ellers såpass tynn at den bør gå ned i de fleste lommer, men noe bred over baken. Den beste sammenligningen er telefoner som Razr og BenQ-Siemens EF81. Z540 er heller ikke spesielt tung, men heller ingen lettvekter.

Vi gir pluss i boka for at Samsung nok en gang har sørget for at det er en plugg over ladekontakten.

SKJERMER OG MENYER

Hovedskjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 piksler
Fysisk størrelse: 2,3 tommer

Ytre skjerm: TFT, 65 000
Oppløsning: 128 x 128 piksler

OS: Samsung
Meny: Proprietært
Tekst: T9

Annet: Simpel multitasking

Firmware: Z540XBFE5

Slik vurderer vi

Lynmeny
Om du har styrt unna Samsung på grunn av menysystemet deres, bør du ta en titt på hva de koreanske ingenørene har trommet sammen nå.

Z540 lar deg velge mellom to forskjellige hovedmenytyper.

Om du vil ha noe moderne, har Z540 muligheten til å bruke en flash-meny (se bildet over). Dette betyr at rutenettet er byttet ut med en rekke menyikoner nederst i skjermen, med menyvalget over.

Om du er tilhenger av den gode gamle rutenettstilen, har telefonen en oversiktlig en med store ikoner (se bildet til høyre). Det gamle rutenettet er menytypen som er mest oversiktlig.

Ikke så oversiktlig
Flash-menyens rekke er dessverre ikke fullt så lett å få oversikt over. Animasjonen mellom hvert menyvalg går tregt, og det tar tid å bla seg bortover i menyen. Tall under hvert ikon hadde gjort seg, slik at du kunne hoppe rett til menyvalget uten å telle.

Undermenyene er de samme uansett hvilken menystil du velger. Her finner du Samsungs tekstlister med tall foran, slik at du raskt kan hoppe til det menyvalget du vil. Dette fungerer bra, og responsen er kjapp.

Z540 har også en enkel meny for å hoppe mellom programmer. Herfra kan du med ett trykk ringe opp et nummer, åpne meldingsmenyen eller hoppe til WAP-leseren. Det du holder på med før du trykker på tasten blir da lagt i bakgrunnen , og kan hentes frem igjen.

Dette fungerer forsåvidt greit, men er barnemat i forhold til multitaskingfunksjonen på telefoner som BenQ-Siemens EF81 og Nokias Series 60-telefoner.

Stor skjerm
Skjermen på Z540 er halve opplevelsen når du bruker denne telefonen. Samsung kan skjermer, og byr på en svært skarp lyssterk opplevelse. Det er en fryd å se på for eksempel bilder, og WAP-lesing går som en lek. Den store skjermen gjør også sitt til at Java-programmer oppleves bra, og ikke så sammenklemte som de kan gjøre på mindre skjermer.

Skjermen på utsiden av telefonen er også skarp og fin, og fungerer fint når du bruker mp3-spilleren og bruker kameraet med lokket igjen. Dette er for øvrig det eneste denne skjermen brukes til, bortsett fra å se statusikoner, klokke og hvem som ringer.

Ingen av skjermene er vanskelig å bruke i sollys.

Alt i alt er vi fornøyd med Samsungs menyer og skjermer. Selv om hovedmenyen har fått en real oppussing, og du kan velge mellom to menystiler, begynner det å bli på tide at Samsung også pusser opp undermenyene. Men dette er selvsagt en smakssak, og de fungerer tross alt bra.

Samsung SGH-Z540 med abonnement

Samsung SGH-Z540

Samsung SGH-Z540 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-Z540   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen