Test

Samsung Z240

Design og byggekvalitetStørrelse: 9,5 x 5 x 1,7 cm
Vekt: 96 gram
Form: Kamskjell
Skjerm: 2,1 tommer
Snarveistaster: Volum, kamera
Kamera: Ja
Uttak: Strøm og hodesett
Pris: ca. 2200 kroner (klasse D)

Slik vurderer vi
(Klikk for større bilder)
(Klikk for større bilder)

Samsung Z240 er tydelig ment å være et kompromiss mellom det estetisk eksklusive og det som ikke dreper lommeboken. Med et rimelig enkelt og klassisk kamskjellsutseende er det lite kontroversielt å juble eller gremmes over.

Telefonen har en liten "hake" nederst, akkurat som Motorolas Razr, utvendig skjerm, samt minnekort og strøminntak på hver sin side av telefonen. I tillegg har telefonenen egne snarveistaster for volum og kamera på sidene.

Under frontdekselet finner du et fullt tastatur, med snarvei for videotelefoni og talefunksjoner. Tastesettet har en rimelig standard utforming, har store taster og er svært oversiktlig. Det er dermed lett å bruke selv om du har store fingre. Eneste minus er at tastene er noe grunne, så du aldri helt føler om du trykker dem ned eller ikke.

Z240 er også, til tross for en noe stiv form, svært behagelig å holde rundt. Samtlige av kantene er nemlig avrundet.

Skaper problemer
Dette skaper imidlertid også et par problemer. For når bunnen også er avrundet i en fin, skjev bue, er det umulig å få telefonen til å stå. Ikke at det er så viktig, men det betyr at du må løfte telefonen hver gang for å se hvem som ringer.

Det største problemet er imidlertid at Z240 oser langt mer av hensyn til lommebok enn estetikk. For store deler av poenget med telefonen er jo nettopp at den skal være litt eksklusiv. Da er det synd at den oser plastikk.

Dette skyldes kanskje at Z240 har noe så sjeldent som utskiftbare deksler. Når du kjøper telefonen får du med tre par deksler. Samtlige er laget av billig hardplast.

Vi forstår ikke helt bruksverdien av dette, ettersom dekslene også øker tykkelsen på telefonen, uten å tilføre noe spesielt positivt annet enn gleden av å ha en telefon med tre forskjellige farger.

Ikke liten
Apropos størrelse, så er ikke Z240 spesielt liten heller. 9,5 cm lang i lukket tilstand betyr nesten det dobbelte når den er åpen, og selv om enkelte liker å ha plass til stor skjerm og store taster, er det ikke alle som jubler over at telefonen er like lang som en banan.

Vi kan heller ikke helt si vi er spesielt begeistret over at telefonen mangler beskyttelse over kameralinsen.

Samsung Z240 er en ganske halvveis positiv opplevelse når det gjelder design. Det som skulle vært en Armani-dress på billigsalg, blir istedet en fin miks av Armani- og grilldress. Vi klarer ikke helt å bestemme oss for hvilken av dem som har overtaket. Og når telefonen i tillegg er større enn N95 i åpen tilstand, så er det god grunn til å reagere. Men gode, store taster og en behagelig utforming trekker opp.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 176 x 220 punkter
Operativsystem: Samsung proprietært
Meny: Rutenett, 3 x 4 ikoner
Tekst: Ordbok, T9
Firmware: ukjent

Slik vurderer vi
(Klikk for større bilde)
(Klikk for større bilde)

Ingen bombe
Selv om skjermen i Z240 ikke er lavoppløst, skal det understrekes at den ikke egner seg spesielt til video, bilder eller avanserte spill. Med en skjermstørrelse på 2,1 tommer synes skjermpunktene godt, og bilder og annen grafikk blir uskarp - ihvertfall i sammenligning med det du får med høyoppløste skjermer.

Menyene hjelper heldigvis noe på inntrykket. Disse er de samme standardmenyene som de fleste av Samsungs nye telefoner leveres med, og er både raske og pene å se på. Og til tross for noen riper, er menyene brukervennlige og oversiktlige.

Men; det er et par problemer. Blant annet mangler telefonen enhver form for multi-tasking. For eksempel må du skru av mp3-spilleren hver gang du skal bruke telefonen til noe. Dette gjør i praksis telefonen fullstendig ubrukelig som mp3- og mediespiller.

I tillegg er vi ikke helt fornøyd med oversettelser og plasseringer av diverse innstillingsmuligheter. Å bevege seg inn i innstillingsmappen er som å gå inn i en labyrint der du verken vet hva det er du leter etter eller hvor du skal finne det.

Et lyspunkt i enden av tunnelen er skrivesystemet. Her har Samsung gjort et godt arbeid som gjør at det nå er nesten like lett å skrive med en Samsung-telefon som med Nokia. Du kan både endre ord, legge til nye, få stor bokstav etter punktum og bytte språk på en enkel måte.

Maskinvare og tilbehørBatteri: 4 timer tale,
300 timer hviletid
Høyttaler: Stereo
Minne: 58 MB internt
Kortplass: MicroSD
Java: MIDP 1.0, MIDP 2.0

Slik vurderer vi

Sparker fra seg
Z240 har et internminne på 58 MB, og kan i tillegg utvide minnet med minnekort av typen microSD. Kort av denne typen har hatt en rivende utvikling den siste tiden og finnes nå i størrelser på opptil 4 GB.

Det betyr med andre ord at plassmangel ikke burde være et problem Z240. Med riktig minnekort får du like mye plass til musikk og annet som du ville fått på en iPod Nano.

Det tilhører sjeldenhetene at Samsung faktisk lager en telefon som kan ta unna tyngre Java-programmer. Z240 er unntaket. Telefonen oppnår over gjennomsnittet på 3D-testen og har en solid ytelse også i testen for enklere programmer. Dermed behøver du ikke bekymre deg for det om du skulle kjøpe en Z240.

Lydkvaliteten er det ingenting å si på. I og med at telefonen støtter 3G vil du automatisk få bedre lyd enn med vanlig GSM.

Salgspakken til Z240 er rimelig uinteressant med et unntak - du får med tre deksler. I tillegg følger det med USB-kabel, lader, hodesett og manualer.

Samsung SGH-Z240 med abonnement

Samsung SGH-Z240

Samsung SGH-Z240 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-Z240   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen