Samsung X830

Alternativ tekst mangler
(Alle bilder: Simen J. Willgohs - klikk for større bilde)

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 8,4 x 3 x 2 cm
Vekt: 72 gram
Form: Vridbar
Snarveistaster: Volum, tastelås
Kamera: Ja
Uttak: Samsung propretiær standard
Eksternt antenneuttak:
Nei
Prisklasse: 2000 - 2500 kroner (klasse D)

Slik vurderer vi

Stadig flere telefoner kan skryte på seg en innebygget mp3-spiller. Men hva skjer når du setter en telefon inn i mp3-spilleren? Samsung har gjort forsøket, og resultatet er Samsung X830.

Og dette er sjeldent bra. Ikke siden Samsung kom med E700 for vel to år siden, har den koreanske mobilprodusenten fått det til å gå like mye vann i munnen på designbevisste. X830 scorer derimot full pott på utseendet.

En av grunnene er at telefonen er kjempeliten og ikke veier mer enn 72 gram. Her snakker vi nemlig lommevennlig mobil på sitt aller beste. Telefonen har en formfaktor mer som mp3-spiller enn en telefon, og egner seg dermed godt både i lommen og rundt halsen.

(Klikk for å gå til galleri)

For å få plass til både skjerm og taster, har Samsung valgt å bruke et vridbart tastatur som skjuler seg under telefonen. I tillegg kan X830 sammenlignes med Nokias "sigartelefon", 7380, som også har et avlangt design og en uvanlig skjermfasong.

Og det er nettopp dette som gir X830 et så spesielt og ekslusivt utseende - små designdetaljer. For eksempel har ikke telefonen en vanlig piltast, men et dreiehjul likt det på en rekke mp3-spillere. Du kan både rulle hjulet for å bla gjennom spillelister, og klikke deg opp og ned i menyer på vanlig måte, og Samsung har på den måten hentet det beste fra to verdenener.

Tastaturet til X830 har kun to talltaster i bredden i stedet for tre. Dette gjør at tastaturet til X830 er helt ulikt det på ordinære telefoner, og kan dermed forvirre mange. Men etter å ha brukt tastene et par dager er det tydelig at dette er en tilvenningssak. For så snart du blir vant til det, skriver du like raskt med to taster i bredden som tre.

Vi synes ogsåde øvrige designløsningene fungerer bra. Ved at du både kan dreie og trykke på styretasten, er det like lett å spole i musikk som det er å bevege seg i menyene.

Og det trengs vel ikke akkurat nevnes at telefonen både føles eksklusiv og har god byggekvalitet?

(Klikk for å gå til galleri)

Det eneste vi har å utsette er at linsen bak på telefonen ikke er særlig godt beskyttet mot riper, og at Samsung har valgt å plassere en 'Bluetooth'-logo under skjermen. Sistnevnte går garantert hjem hos brukerene i Asia, men testpanelet finner det rimelig merkverdig å besudle et så rent designprodukt med billige produktloger.

Men når det er nevnt, så klarer ikke småfeilene å ødelegge det gode helhetsinntrykket til X830. Et merkelig tastesett og dreiehjul til tross, telefonen er svært praktisk utformet både i størrelse og fasong, og tastesettet lar seg mestre med litt tilvenning. Det har ingen hensikt å slakte alt som er annerledes. Dermed ser vi heller ingen grunn til å gi X830 annet enn nesten full pott. Har du et behov for en liten og nett telefon, så er X830 som skapt for formålet.

Se større versjon og flere bilder
(Klikk for å gå til galleri)

SKJERM OG MENYER

Skjerm: TFT, 65 000 farger
Oppløsning: 128 x 220 punkter
OS: Samsung proprietært
Meny: Rutenett, liste
Tekst: T9, vanlig skrivemåte
Firmware: Ukjent

Slik vurderer vi

Om du er ute etter en stor og høyoppløst bredskjerm for mye spilling, bildefremvisning og filmavspilling, så er X830 helt uaktuell. Men for det meste annet så duger skjermen ypperlig.

X830 har en usedvanlig tynn skjerm, med en oppløsning på 128 x 220 punkter. Tvert imot, skjermen er grei for mp3-spillerbruk, meldingsskriving og annet småplukk, og gir også oversikt i enklere spill og kalenderen.

Enkle menyer
Og tro det eller ei. Til tross for den lille skjermen, så er menyene til X830 både oversiktlige og lette å tråle gjennom. X830 har fått de samme menyene som de fleste av Samsungs senere modeller, som X820, D900 og E900. Disse menyene er langt mer logiske og lettfattelige enn de har vært på tidligere Samsung-modeller, og har også fått et langt mer minimalistisk utseende, i sterk kontrast til tidligere, der menyene nærmest har vært en syretripp i farger og glorete animasjoner.

Helt konkret er endringene i menyen at du nå kan vise menyen som liste, i tillegg til rutenett. Du trenger faktisk ikke åpne menyen i det hele tatt om du ikke vil, men velge rett fra en liste som automatisk dukker opp når du har markert et valg.

En siste gladmelding er at X830 lar deg gå tilbake og endre ord og skrive stor bokstav etter punktum når du skriver melding. Dette har vært et savn på en rekke Samsung-telefoner, men X830 har altså ikke dette problemet.

(Klikk for å gå til galleri)

Samsung SGH-X830 med abonnement

Samsung SGH-X830

Samsung SGH-X830 med abonnement

Samsung SGH-X830

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen