Samsung X510

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 8,8 x 4,5 x 2 cm
Vekt: 76 gram
Form: Kamskjell
Snarveistaster: Volum
Kamera: Ja
Uttak: Samsung propretiær standard
Eksternt antenneuttak:
Nei
Prisklasse: 0 -1000 kroner(klasse A)

Slik vurderer vi

Samsung vet å lage fine kamskjellstelefoner. For selv om selskapets nye X510 ikke har det fnugg av ekslusive materialer eller pikante designdetaljer, så virker telefonen som å være i en mye høyere prisklasse enn det den i virkeligheten er.

Det skyldes i stor grad den gode byggekvaliteten. Til tross for at byggematerialene i stor grad er plast, er det ikke tegn til knirking i X510. Skjermfestet virker også solid, og skjermen spretter opp og lukker seg uten problemer.

Selv om mange er gått lei den typiske Samsung-fasongen, er det ikke til å legge skjul på at den hever helhetsinntrykket et par hakk. Avlange buer og avrundete kanter er definitivt ikke gått av moten.

Den lille størrelsen og lette vekten på 76 gram er heller ikke å forakte, og gjør X510 til en av de letteste kamskjellstelefonene du kan få tak i. Og, som en siste liten designdetalj, så har Samsung vært nøye med å sette deksler på alle åpninger på telefonen, inkludert strømuttak og inngang for hodesett.

Greie taster
Tastene er det eneste ved X510 som enten ikke sier 'wow' eller imponerer på noen måte. De er rett og slett helt greie, verken for harde eller for tettsittende, men er langt fra like god som tastene på Nokia 6080 for eksempel. Til det er tastene for flate og for støyende.

Det flommer ikke akkurat over av snarveistaster heller. Utenom volumtastene fins det ingen andre snarveisknapper, annet enn ok-tasten og piltasten opp som hver for seg leder til wap-leseren og kameraet.

Dermed kan det konkluderes med at Samsung nok en gang har truffet blink når det gjelder design med X510. Telefonen kan på ingen måte sammenlignes med designtelefoner som Motorola Krzr K1 eller Sony Ericsson Z610i, men er nok en av de best designede telefonene i prisklassen under 1000 kroner, om du verdsetter kvalitet, pent utseende og funksjonelle løsninger.

(Foto: Simen J. Willgohs)

SKJERM OG MENYER

Skjerm: UFB, 65 000 farger
Oppløsning: 128 x 160 punkter
OS: Samsung proprietært
Meny: Rutenett
Tekst: T9, vanlig skrivemåte
Firmware: Ukjent

Slik vurderer vi

Blass skjerm
X510 kommer utstyrt med en 128 x 160 punkters UFB-skjerm som kan vise 65 000 farger. I dag er det langt fra imponerende, men skjermen gjør nytten sin - i hvertfall i denne prisklassen.

Skjermen klarer helt greit å vise menyene, tekstmeldinger og annet som ikke stiller store krav til farger og oppløsning. Men skal du se mye på bilder, ta foto eller annet som forutsetter at fargene er naturtro og detaljene kommer med, så anbefaler vi å se på telefoner med mer avanserte TFT-skjermer og høyere oppløsning.

Elendige menyer
Er du fan av menyer som verken er logiske, brukervennlige eller lettfattelige? I så fall vil du elske menyene i X510.

Her har nemlig Samsung virkelig bæsjet på leggen. Menyvalg og funksjoner virker å være slengt inn uten tanke for hvor de passer inn, oversettelsene er verre enn verst og logikken fullstendig fraværende.

For å ta noen eksempler; det fins det to bildemapper på telefonen - hver av dem plassert på helt forskjellig sted. Skal du se på bilder du har lastet ned, må du gå inn i kategorien 'Spill&Wap'. Skal du derimot se på kamerabilder må du inn i kameramenyen, for så å gå gjennom den andre bildemappen der.

Menyene er videre krydret med irriterende dårlig oversettelse og skrivefeil enkelte steder. Når du for eksempel skal bytte bakgrunnsbilde, må du inn på et menyvalg som heter 'Liste Menystiler'.

Og om ikke det var nok så er tekstmeldingsmenyene også et mareritt. Når du får en melding er førstevalget for eksempel 'Slett', og ikke 'Svar', noe som gjør at du fort sletter meldingen istedet for å svare på den. Skal du sende en melding og så velge mottager, så må du gjennom hele syv menyvalg.

Se større versjon og flere bilder
Se større versjon og flere bilder
Se større versjon og flere bilder
Se større versjon og flere bilder
(Foto: Simen J. Willgohs)

Trøsten er imidlertid at det å skrive meldinger i seg selv er bedre på X510 enn på tidligere Samsung-telefoner, ettersom du har mulighet til både å få stor bokstav etter punktum og gå tilbake og endre ord.

Men et bra meldingssystem blir en mager trøst når både skjermen og menyene ikke tilfredstiller i det hele tatt.

Samsung SGH-X510

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen