Test

Samsung X480

Design og kvalitet - 

X480 føyer seg inn i rekken av små, sølvfargede kamskjelltelefoner fra Samsung. Formen, som kan minne litt om et egg, er noe som går igjen i de nyere modellene fra Samsung som kommer med integrert antenne.


(klikk for større bilde)

Størrelsen er på 85 x 43,5 x 22 mm, og vekten er på 75 gram. Her burde det altså ikke være noe problem å få plass i lommen. Det finnes nå flere modeller med ganske lik størrelse. Til sammenligning er E700 fra Samsung 0,5 cm lengre, og 10 gram tyngre. Grunnen til at X480 ikke er mindre enn det den er, kommer nok av at det ikke er noen praktisk grunn til å lage den enda mindre.

Forsiden av X480, minner veldig mye om forsiden til LGs C1100. Foruten mangel på kameralinse mangler også ytterskjerm. Der hvor LG c1100 har et speil, har Samsung plassert en logo, og en liten lampe. Denne lampen brukes til varsling av inkommende anrop eller meldinger, og kan vise tre forskjellige farger.

Baksiden er det ikke mye å si om, den brukes rett og slett bare til å klipse på batteriet. Helt øverst, finnes en liten halvbue for å feste telefonen i bærerem.


(klikk for større bilde)

Tastene er plassert med mellomrom i horisontal retning, mens de sitter tett inntil hverandre i høyden. Tastene er av hard plast, og har god respons uansett hvor du legger trykket på de.

På venstre side er knapper for å regulere volum, samt utgang for håndfrisett. Dette er dekket til på en elegant måte som vi har sett tidligere fra Samsung, hvor det matcher resten av designen til telefonen, ikke bare billig grå plast. Det samme gjelder undersiden av telefonen. Der finnes inngang for lade- eller datakabel, og også denne er tildekt med stil.

Selv om X480 er en billig telefon, virker den å være gjennomtenkt designmessig. Den sitter godt sammen, og det er hverken tegn til knirking eller andre ulyder. Ekstrapoeng til Samsung for gode løsninger for å dekke til åpninger, så telefonen ikke får et billig preg. Dette er ikke alltid tilfelle hos telefoner i denne prisklassen.

Skjerm og menyer - 

Skjermen på X480 er en skjerm vi har blitt kjent med fra andre små kamskjellsmodeller fra Samsung. Oppløsningen er 128 x 160 piksler, og fargedybden er på 65 000 farger. Skjermteknologien som er brukt er UFB:

Selv om det ikke er alt for lenge siden 128 x 160 piksler var å regne som bra, er ikke dette tilfelle lengre. Bedre og dyrere telefoner med samme skjermstørrelse har gjerne 176 x 220 piksler. For X480 vil dette for eksempel bety at bilder ikke vil gjengis like klart. Med tanke på at X480 ikke har kamera, og dårlig med muligheter for overføring av filer, er dette likevel ikke kritisk.

Skjermen på X480 er som nevnt av typen UFB. Denne skjermtypen viser ikke like skarpe farger som TFT/TFD, og har ikke like bra lesbarhet i lyse omgivelser. Hovedårsaken til at denne skjermtypen er valgt, er naturligvis å presse ned prisen. Samtidig gir det også bedre batterilevetid, siden UFB trekker mindre strøm enn eksempelvis TFT.

X480 er ikke en telefon bygd for multimedia eller spill, og siden modellen også mangler kamera synes vi den interne skjermen er mer enn tilfredsstillende for sin bruk.

Det finnes ingen ytre skjerm på denne modellen fra Samsung. Dette betyr at livet blir en smule mer tungvint. Man må åpne telefonen for å se hva klokken er, og man må åpne for å se hvem som ringer. Det koster ikke mange kronene ekstra for en telefon som har en monokrom skjerm som kan vise denne informasjonen.

Menyer

Menyene i X480 burde være velkjente for enhver som har prøvd Samsung tidligere. Hovedmenyen er inndelt i en ikonbasert 2 x 3 matrise, men man kan også velge å ha en rullegardinmeny som på de eldre Samsung-modellene. Noen funksjoner, som for eksempel vekkerklokke, er litt merkelig plassert. Likevel er menyene alt i alt lettfattelige både for noen som er nye med Samsung, og de som har eid tidligere modeller fra Samsung.

i-tasten i midten av den fireveis navigasjonstasten, leder direkte til wap-lesing. Venstre og høyre knapp leder til meny og telefonboken. De fire navigasjonstastene rundt i-tasten er snarveier til meldinger, valg av ringesignal og to som du kan stille som du vil. Vi savner muligheten for å stille inn hva de to førstnevnte leder til, men ingen av funksjonene på en så enkel telefon er dypt gjemt i systemet.


(klikk for større bilde)

Når du først har gått inn i en undermeny, kan du gå til andre undermenyer ved å velge høyre/venstre. Dette er noe vi begynner å bli vant til fra flere produsenter, og det fungerer godt hvis du er godt kjent i menyene.

Skriving av SMS fungerer temmelig greit. I motsetning til på eldre modeller fra Samsung er det nå mulig å legge til nye ord i ordlisten. Og hvis man kommer borti den røde telefonknappen, blir man faktisk spurt om man vil lagre meldingen. Mange småting som på eldre Samsung-modeller var en plage, er altså rettet opp. Og tro det eller ei, men man får faktisk automatisk stor bokstav etter punktum også. Gratulerer Samsung!

Samsung SGH-X480 med abonnement

Samsung SGH-X480

Samsung SGH-X480 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-X480   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen