Test

Samsung X460

Design og kvalitet - 

Allerede da vi så X460 for første gang, kunne vi konstantere at modellen holder de kvalitetsmessige krav man kan sette til en lavprismodell. Selv om prisen er lav og modellen befinner seg i samme prissegment som billigmodellene Nokia 3220 og Siemens C65, har Samsung fått inn noe av den kvalitetsfølelsen som kjennetegner de dyrere modellene fra selskapet.

Det generelle kvalitetsinntrykket sitter som et skudd. Telefonen kommer med de samme designtrekkene som mange av Samsungs tidligere modeller - da med lekre, strømlinjeformede linjer, blankt plastdekke og børstet metall rundt den eksterne skjermen. Det skal godt gjøres å finne noe lekrere i samme prisklasse.

Den lave vekten og den lille utformingen er også med på å holde helhetsinntrykket på et høyt nivå. X460 er en svært liten telefon, mindre enn både forgjengeren X450 og den velkjente E700. Vekten er på minimale 75 gram, noe som gjør X460 til en av de letteste telefonene på markedet til nå. Den passer dermed lett ned i en bukselomme, og står heller ikke i veien for å være et matchende tilbehør til sminkespeilet og øyenskyggen.

Som sikkert mange har merket seg har ikke X460 noen ytre antenne. Selv om Samsung i lang tid har gått for løsninger med ekstern antenne, ser det ut til at selskapet nå beveger seg vekk fra løsninger med store antenner, noe som nok vil glede flere av oss.

Ergonomiske taster
Samsung har heller ikke ligget på latsiden når det gjelder utformingen av tastene. Her har selskapet nemlig kommet frem til et svært ergonomisk oppsett, der den midterste tasteraden ligger i hulrommet mellom de ytre. Dette er svært beleilig for fingrene, og utnytter også den tilgjengelige plassen maksimalt.

Samsung har også fått orden på navigasjonsknappen, slik at den nå fremstår som både brukervennlig og grei å bruke. Det eneste irritasjonsmomentet her må være at den midterste knappen ikke kan brukes til å bekrefte valg. I stedet har Samsung satt denne knappen til å fungere som en snarvei til nettleseren, noe som følgelig fører til en god del feiltrykking. Hvor er logikken i det, Samsung?

Ellers kan det nevnes at man har tilgang på volumknapper på venstre side av telefonen sammen med uttak for headsett.

Om vi skal summere de kvalitetsmessige sidene av X460 sitter vi kort sagt igjen med et stort smilefjes. Det er sjelden at produsentene tar seg bry med å gi lavpristelefonene et godt kvalitetsinntrykk, noe som gjør Samsung til et foregangseksempel for andre å følge. En minimal størrelse og lav vekt gjør også X460 til et alternativ for de av oss som ser etter noe smått.

Skjerm og menyer - 

Skjerm er et viktig kriterie på dagens telefoner, og noe som desverre ofte blir nedprioritert på lavpristelefoner. Her trår Samsung allikevel til med en høyoppløst skjerm på 128 x 160 punkter, som har en fargedybde på 65.000 farger.

Siden skjermen i X460 er av typen UFB, kan man ikke forvente den stjernespekkede bildekvaliteten som man ser i skjermene til dyrere Samsung-modeller. Sammenlignet med en vanlig TFT-skjerm, legger man godt merke til at skjermen kommer til kort på bildegjengivning og lysstyrke. Til gjengjeld er ikke UFB-skjermer like batteritørste, noe som betyr lengre brukstid mellom hver lading.

Om man skal ha en kamskjellstelefon i denne prisklassen, er det ingen vei utenom UFB. Nærmeste konkurrenter er Samsungs egen E330 og LG sin G5400, som begge anvender UFB-skjermer. Skal man derimot ha edlere vare, må man opp til blant andre Sony Ericssons Z600, som har en fullblods TFT-skjerm.

En viktig forskjell fra forgjengeren X450 er at X460 har fått en ekstra skjerm på utsiden av telefonen. Dette gjør en verden av forskjell, siden man slipper å åpne telefonen for å se hvem som ringer, eller hvem det var som sendte en melding. Mange foretrekker også mobilen til å sjekke klokken, og da ville de vært svært tungvint å måtte åpne telefonen for hver gang.

Menyer til besvær
Når det kommer til menyene er historien noe mer trist. Samsungs menyer er ikke akkurat kjent for sin gjennomgående logikk, noe som X460 desverre er et sørgelig eksempel på. Blant annet befinner tidsinstillingene seg under planlegger, og skal man endre på innstillingene til "lydløs"-profilen mens man har telefonen på lydløs, må man først skru på lyden.

Menyene er heller ikke så oversiktlige som de kunne ha vært. Har man ikke vært borti Samsung før, vil man antagelig slite med å finne selv enkle valg som klokke, bilder og forskjellige innstillinger, noe som skyldes at menyen virker helt vilkårlig sammensatt. Dette er for sløvt, og selv etter flere år med terping ser det ut til at Samsung fortsatt overser mange av problemene.

Ser man bort i fra det overnevnte, er menyene generelt helt greie. Responsen er passe god, og man merker sjelden at telefonen henger etter. Sammenlignet med for eksempel Nokias nye 6630, ligger nok ytelsen en god del lavere, men ikke så mye at det plager.


(Klikk for større bilde)

Problemfylt tasting
Samsung er aldri blitt kjent for gode skrivesystemer, noe som har sin naturlige forklaring. For eksempel starter ikke ordlisten med stor bokstav, at man ikke kan gå tilbake og endre på skrevne ord samt at man ikke har noen form for oversikt over kommende ord eller bokstaver.

Dette irriterer jo mildt sagt i lengden, og det begynner å bli en vanesak nå at vi klager over skrivestøtten på Samsungs telefoner. Om man er SMS-fantast eller ikke - man ender til slutt opp med å skrive uten ordbok, noe som er en direkte konsekvens av at Samsung ikke klarer å få rettet opp i småfeilene vi så mang en gang har poengtert.

Selv om meningen er god, klarer altså ikke Samsung å få det til å svinge i menyene. Skjermen er heller ikke noe å rope tre ganger hurra for - desverre. Men tar man lett på skrivingen og menyene, så kan X460 absolutt være aktuell.

Samsung SGH-X460 med abonnement

Samsung SGH-X460

Samsung SGH-X460 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-X460   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen