Test

Samsung X200

Design og byggekvalitet - 

Mobilmarkedet handler ikke kun om avanserte modeller med MP3-spiller, kamera og 3G. Mobiltelefoner brukes fremdeles også til å ringe med, og noen ønsker en telefon som ikke gjør så mye mer enn akkurat det. Mens Benq-Siemens har varslet at de vil konsentrere seg om å tjene penger ved å lage avanserte modeller, har Samsung begynt å pumpe ut stadig flere lavprismodeller. X200 er den ferskeste modellen i rekken.

Liten og lett
Fra første sekund slo det oss at hvor beskjeden X200 er i størrelse. Å selge små mobiltelefoner er en del av Samsungs profil, og X200 er blant de aller minste, med mål på 8,5 x 4,4 x 2 cm. Den siste modellen vi testet fra Samsung var E760, og selv om X200 er noe mindre på papiret, er ikke forskjellen noe vi ville brydd oss om.

X200 veier inn på 77 gram, noe som også er veldig beskjedent. Her kommer forskjellen fra E760 tydeligere frem, men vi synes den ekstra tyngden på den dyrere modellen bare øker kvalitetsfølelsen. Til sammenligning veier Nokias 2650 rundt 20 gram mer, og en av Sony Ericssons billigste modeller, J300i veier 85 gram. Det er altså neppe noen grunn til å frykte at X200 ikke får plass i lommene dine, eller at du vil få dårlig rygg av å bære rundt på den.

Bare blinkende lys
Fremsiden til X200 er dominert av en Samsung-logo plassert over en svart overflate. Ovenfor logoen er det plassert en liten blinkende lampe som kan varsle om hendelser på telefonen. X200 har nemlig ikke fått en ytre skjerm, og da er slike blinkende lys den eneste muligheten til å vite om noe har skjedd uten å måtte åpne telefonen. Normalt ville vi ventet å finne en kameralinse i samme område, men X200 har faktisk ikke kamera. Disse manglene har gjort det mulig å lage et, etter vårt syn, veldig stilrent design.

På den venstre siden av telefonen finner du en utgang for håndfri, volumknapper og en infrarød port. Utgangen for håndfri og ladeporten er dekket av ensfargede gummiuipropper, som gjør det vanskeligere for støv å trenge inn i telefonen. Vi vil nok en gang rose Samsung for å tenke på dette også når de designer de billigste modellene sine.

Litt slarkete
De fleste modellene fra Samsung har en løsning hvor batteriet og bakdekselet går i ett. På X200 har man i stedet valgt å skille batteri og deksel. Vi var redde for at dette skulle ødelegge kvalitetsfølelsen vi er vant til fra Samsungs tidligere modeller, men ble positivt overrasket over at bakdekselet satt godt på plass.

Det vi derimot bet oss merke i når vi testet hvor godt batteridekslet satt, var at det er litt slark i hengslen til telefonen. Dette har Samsung løst bedre tidligere.

Nummertastene til X200 sitter tett-i-tett, men bør være store nok for alle og enhver. Tastesettet er helt flatt, det gir god respons og er behagelig å bruke. Selv de ivrigste SMS-fanatikerne burde kunne slå seg til ro med disse tastene så lenge man ikke bryr seg om den sjenerende plastikklyden de gir fra seg. Verre er det med OK-tasten, som er litt i minste laget.

Alt i alt bærer X200 litt preg av å være en ren billigmodell, siden den både mangler ytterskjerm og gir litt mindre kvalitetsfølelse enn vi er vant til fra Samsung. Likevel er det mange positive sider, som at inngangene for lader og håndfri er tildekket, og ikke minst den meget beskjedne størrelsen.

Skjerm og menyer - 

X200 har som tidligere nevnt kun fått én skjerm. Dette medfører enkelt og greit at du må åpne telefonen for å se hvem som ringer.

Innerskjermen er en fargeskjerm av den billige typen, UFB. Sammenlignet med dyrere TFT-skjermer gir denne typen skjerm mer blasse bilder, og i sollys kan du få problemer med å tyde hva som står på skjermen. En skjerm som dette egner seg altså ikke like godt til å se på bilder. Grunnen til at mange lavprismodeller allikevel kommer med UFB-skjerm er at den bruker mindre strøm, og fremfor alt at den minsker produksjonskostnaden.

Oppløsningen på skjermen er på 128 x 160 punkter. Skjermstørrelsen tatt i betraktning, er ikke dette helt borte i natta, selv om det finnes telefoner med like stor skjerm og høyere oppløsning. Skjermen kan vise seks linjer med tekst samtidig statuslinjen vises på toppen av skjermen. Med tanke på prissegmentet X200 legger seg i, og telefonens funksjonalitet, er dette en grei skjerm.

Velkjente menyer
Inn i hovedmenyen til X200 møtes du av en velkjent 3 x 3 matrise med store animerte ikoner. Undermenyene er i vertikale lister, og alle som har brukt en Samsung-telefon i løpet av de siste tre årene burde kjenne seg igjen. Samsungs menyer er oversiktlige, og med så få valg som denne modellen kan by på, burde selv ferske mobilbrukere føle seg trygge etter kort tid. Vi irriterte oss litt over at menyene til tider reagerte litt tregt.

Vi har ofte gitt Samsung pes for å ikke ta SMS-skriving på alvor. For eksempel har produsenten hatt store problemer med å sørge for at telefonen automatisk lager stor bokstav etter punktum, eller husker om ordlisten skal være av eller på. For de interesserte kan vi nevne at X200 automatisk lager stor bokstav etter punktum, og den husker at vi liker ordliste. Noe som derimot fremdeles kan være et irritasjonsmoment for mange, er at telefonen ikke kan varsle anrop med lyd og vibrasjon samtidig.

Oppsumeringsvis kan vi si at skjermen til XX200er helt grei for denne klassen, men den sliter med å gjengi bilder særlig bra. Menyene er slik vi kjenner de fra Samsung, enkle nok for bestemor, men fremdeles med svakheter som vi har prøvd å fortelle Samsung om i flere år. Vi håper at Samsung kan lære av konkurransen, og få modellene sine til å ringe og vibrere samtidig før år 2010.

Samsung SGH-X200 med abonnement

Samsung SGH-X200

Samsung SGH-X200 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-X200   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen