Test

Samsung X100

Design og kvalitet - 

Samsung har i vår bok vært synonymt med høy kvalitet, robuste løsninger og lave reparasjons-rater, noe som man til gjengjeld har betalt for i form av heller stive priser. Dette ser imidlertid ut til å forandre seg med X100, som faktisk ligger på det samme prisnivået som andre telefoner i sin klasse.

Lav pris til tross, må X100 allikevel sies å være et smykke av en telefon i forhold til konkurrende modeller - og da tenker vi ikke bare på de små dimensjonene, men også kvaliteten.

Telefon og taster er utformet i solid og skrapefritt lett-metall, som gir et kvalitetsinntrykk og en robusthet man gjerne må en tusenlapp opp i pris for å finne hos andre modeller.

Også skjermen virker svært solid, og selv etter to ukers testing var det ikke kommet så mye som en skrape i skjermen til utlånstelefonen vår.

Alle åpninger har dessuten blitt tettet med gummi-pakninger, som skal sørge for at støv og vann ikke trenger seg inn i telefonen.

X100 er dessuten overraskende lett med en vekt på kun 83 gram, noe som faktisk gjør telefonen noen gram lettere enn de plastikk-befengte modellene vi har sett fra produsenter som Nokia og Siemens. Vekten er også jevnt og fint fordelt over telefonen, slik at den ligger svært godt i hånden.

Vi må alt i alt si oss meget imponerte over de mange designmessige kvalitetene til X100, som bringer et helt nytt nivå av kvalitet og finesse til prisklassen under 2000 kroner. Er du opptatt av å få deg en mobiltelefon som både tar seg ut og tåler en støyt, er dette et selvsagt valg.

Samsung har også gjort en god jobb med tastene til X100. Her finner man en fireveis piletast, to stykk soft-knapper og en egen slette-knapp. Det er dessuten en dedikert volumkontroll på siden av telefonen, noe man ikke ser på så alt for mange modeller i denne prisklassen.

Nummertastene gir svært god respons, og er omtrent like behagelige å bruke som tastene vi finner på de beste telefonene fra Nokia. Det eneste minuset vi kan komme på er at de er litt harde å trykke inn, noe som gjør at man kan bli øm i fingrene om man skriver lengre stykker med tekst.

Skjerm og menyer - 

Også når det kommer til skjermen stiller X100 sterkt. Med en oppløsning på 128x128 piksler og 65.000-fargers fargedybde ligger telefonen blant de beste i sin klasse på denne fronten. Skjermen er også svært lyssterk, og er ikke problematisk å lese av hverken i sollys eller under direkte belysning.

Vi var imidlertid ikke helt fornøyde med bildekvaliteten til skjermen. Fargene er både blasse og utvaskede, og selv når vi hadde kommet helt til endes på kontrast-skalaen i telefonens innstillinger var vi ikke helt fornøyde. Den lave bildekvaliteten gjør X100 lite egnet til å vise kamerabilder.

Vi synes heller ikke Samsung har gjort en særlig god jobb med å utnytte den høye oppløsningen. Istedenfor å lage menyen stor og oversiktlig, har man for eksempel prioritert halve skjermen til bakgrunnsgrafikk. På samme måte vises kun 4 linjer med tekst når man leser meldinger, mens man på Nokias-telefoner med tilsvarende oppløsning kan lese opp til 8 linjer av gangen.

Det skal allikevel sies at menysystemet til X100, som forøvrig er det samme som vi finner i andre nye Samsung-modeller som E700 og P400, har andre kvaliteter. I tillegg til å være en pryd for øyet, er det meget raskt og effektivt å navigere i. Man blar sideslengs for å komme til hver enkelt hovedmeny og vertikalt for å bla gjenom undervalgene, noe som fungerer svært bra etterhvert som man blir kjent med oppbygningen til menyene.

Piletasten rommer fem snarveier. Venstre for å skrive en melding, ned for å starte Java-spill og programmer, høyre for å justere ringetoner og opp for å få tilgang til kalenderen. I tillegg er det en dedikert knapp i midten av piletasten som brukes for å starte wap-leseren. I strid med all logikk kan denne IKKE brukes til å gjøre valg i menyene - det må man heller manøvrere tommelen bort til venstre soft-knapp for å gjøre.

Det å skrive meldinger på X100 bydde på en del irritasjonsmomenter. For det første skifter ikke telefonen automatisk til stor bokstav etter punktum eller i begynnelsen av meldinger. For det andre må man skru av T9 manuelt hver gang man begynner å skrive en melding om man ikke bruker ordliste. Og kanskje mest irriterende av alt, slettes meldingen man skriver på uten forvarsel hvis man kommer borti no-knappen på telefonen.

Ingen av disse manglene har egentlig noe å si for hvor raskt man skriver tekst, og det å skrive tekstmeldinger på X100 går faktisk både fort og radig. Det hadde imidlertid ikke kostet Samsung mye strev å få dem fjernet.

Samsung SGH-X100 med abonnement

Samsung SGH-X100

Samsung SGH-X100 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-X100   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen