Sniktitt Samsung Wave 3

Nå kan du legge appene dine i mapper – også på en Bada-telefon.

Endelig en toppmodell med Bada

Her er den første telefonen med Samsungs nye operativsystem Bada 2.0.

Spesifikasjoner

Formfaktor: Trykkskjerm
Størrelse: 125,9 x 64,2 x 9,9 mm
Vekt: 122 gram
Skjerm: 4,0 tommer, 800 x 480 piksler, Super AMOLED, kapasitiv
Operativsystem: Bada 2.0
Lagringsplass: 3 GB, Micro-SD inntil 32 GB
Internett: WiFi, HSPA (14,4 Mbps), EDGE
Kamera: 5 megapiksler, med autofokus og fotolys
Batteri: 1500 mAh
Pris og tilgjengelighet: Etter nyttår. Rundt 3000 kroner.
Wave 3 ser litt annerledes ut enn sine Bada-brødre.
Wave 3 ser litt annerledes ut enn sine Bada-brødre.
Telefonen virker solid.
Telefonen virker solid.
Ingen store forandringer i ringemenyen.
Ingen store forandringer i ringemenyen.
Tekstmeldingsfunksjonen har støtte for håndskriftgjenkjenning. Du kan selvsagt velge vanlig tastatur også.
Tekstmeldingsfunksjonen har støtte for håndskriftgjenkjenning. Du kan selvsagt velge vanlig tastatur også.
Nå kan du bytte ut standardikonene nederst på skjermen med dine egne.
Nå kan du bytte ut standardikonene nederst på skjermen med dine egne.
Som vanlig kan du stokke om på hjemmeskjermene dine.
Som vanlig kan du stokke om på hjemmeskjermene dine.

(IFA/Berlin, Amobil.no) Vi har fått prøvekjøre Samsung Wave 3, den første telefonen med nye Bada 2. Bada er Samsungs eget operativsystem som ble lansert for snart to år siden.

Vi ble svært imponerte da vi testet den første Wave-telefonen fra Samsung. Wave var den første av Bada-telefonene, og den imponerte med heftig skjerm, mye teknologi og lekker innpakning. I forhold til prisen var Samsung Wave lenge et av de beste valgene i mobilhylla.

Siden den første Wave-telefonen kan det virke som om Samsung har fokusert mindre på Bada. Ingen av de påfølgende modellene har imponert oss like mye som Wave.

Forrige generasjon, Wave 2, var egentlig kun en større versjon av originalen med noe svakere skjermteknologi.

Les testen av Samsung Wave - første generasjon med Bada

Skjerm i toppklasse

Med Wave 3 får Bada endelig kjøre på fersk maskinvare igjen. Telefonen har en prosessor på heftige 1,4 GHz og har dessuten fire tommer stor skjerm av typen Super AMOLED.

Vi skuffes likevel litt av at Samsung har valgt å ikke bruke siste generasjon av skjermteknologien i Wave 3. Super AMOLED Plus er nemlig den nyeste utgaven, og den fins i toppmodellen Galaxy S II.

Oppløsningen er heller ikke helt på topp. Skjermen i Wave 3 har en oppløsning på 800 x 480 piksler. Dette er noe lavere enn i konkurrentene Apple iPhone og HTC Sensation. iPhone har for eksempel nesten 60 prosent flere bildepunkter enn Wave 3.

Vårt inntrykk er at Wave 3 har svært god skjerm, selv om den ikke når helt opp til de aller heftigste modellene. I forhold til Wave 2 er Wave 3s skjermkvalitet en stor oppgradering.

Et fargerikt menysystem som Bada skjemmes naturligvis heller ikke av å kjøre på en såpass god skjerm.

Metall og Gorilla Glass

Det har så langt vært brukt mye metall i Wave-telefonene. Wave 3 er intet unntak, og hele baksiden er i metall. Telefonen føles solid i hånden. Også forsiden skal tåle en del ettersom skjermen er dekket av supersterkt Gorilla Glass.

Den heftige prosessoren gjør at alt flyter svært godt. Å navigere i menyene går som en drøm og applikasjonene som følger med telefonen starter uten særlig ventetid.

I det siste har likevel prosessorer blitt så raske at det er vanskelig å bedømme hastighet ut fra menyrespons alene. Et større utvalg av applikasjoner og måleverktøy må til for å finne ut hvor rask Wave 3 er i forhold til sine forgjengere.

Ny versjon av Bada

Så til menysystemet. Bada 2 er som nevnt siste utgave av Samsungs eget menysystem. Likevel er det ikke fryktelig mye som er nytt i systemet.

En av de viktigste nyhetene i Bada 2 er muligheten til å lage egne mapper med applikasjoner. Det betyr at applikasjonsmenyen blir mye ryddigere enn på eldre versjoner.

I tillegg til at du kan flikke til venstre og høyre mellom hjemmeskjermene, kan du nå også flikke opp og ned. Det har blitt mulig å gjøre hjemmeskjermene høyere enn skjermen.

På menylinjen i bunn, der telefonfunksjon, kontaktliste og SMS-funksjon vanligvis ligger kan du nå tilpasse innholdet per hjemmeskjerm. Disse ikonene er ikke lenger obligatoriske i bunnen av hjemmeskjermen. De kan tas helt vekk, eller erstattes av andre ikoner, for eksempel enkeltkontakter.

Ut over dette er Bada 2 ganske likt de tidligere utgavene. Noen små grafiske endringer her og der finner vi likevel – låseskjermen har blant annet blitt litt annerledes.

Endelig en helt ny Wave

På den tekniske fronten har Bada 2 blant annet fått støtte for flerprogramkjøring og NFC-teknologi. NFC-teknologien åpner for at telefonen kan brukes til mobilbetaling når systemet blir utbredt. Foreløpig er ikke betaling via NFC veldig utbredt.

Det har stilnet litt rundt Bada etter at Samsung slapp den imponerende førstemodellen i Wave-serien. Vi ser frem til å få inn Wave 3 til test, kanskje mest av alt fordi den fremstår som en helt ny telefon, og ikke enda en versjon av den første.

Samsung lanserte flere nye produkter i forbindelse med årets IFA-messe i Berlin. Sniktittene som er ute så langt finner du under:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen