Samsung viser Wimax

Det er ikke mange årene siden den raskeste hastigheten du kunne oppnå på mobiltelefonen din begrenset seg til 9,6 kbps. Med dagens GPRS-teknologi får du typisk 48 kbps, mens EDGE gir deg litt i overkant av 150 kbps. De norske 3G-nettene har en makshastighet på 384 kbps, men kan teoretisk sett gi deg en nedlastingshastighet på over 3 Mbps når de får støtte for HSDPA-teknologi.

Men selv HSDPA blekner i forhold til Wimax. Wimax er en variant av Wi-Fi, som du bruker når du kobler deg til trådløse nettverk med PC-en eller PDA-en din. Wimax har en teoretisk hastighet på inntil 75 Mbps og en rekkevidde på 50 km. Det skal imidlertid understrekes at dette er teoretisk. I praksis vil disse tallene være lavere, og det er fortsatt knyttet mye usikkerhet til standarden, siden den enda ikke har blitt utprøvd i særlig stor skala.

Wimax er først og fremst beregnet på datamaskiner, men det er også utviklet en variant for mobiltelefoner. Mobil Wimax skal bygges inn i fremtidens mobiltelefoner, og skal gi høye hastigheter. Du må imidlertid regne med at hastigheten i praksis begrenser seg til 1 - 4 mbps.

Under årets 3GSM-messe skal Samsung vise frem sin første Wimax-telefon, M8000. For å gjøre forvirringen komplett, har Samsung satset på den såkalte Wibro-standarden, som er en koreansk-utviklet Wimax-variant. Wibro er imidlertid fullt ut kompatibelt med Wimax.

M8000 er en PDA-telefon basert på Microsoft Windows Mobile 2003 SE. Telefonen er utsyrt med et tastatur som skyves opp på telefonens bakside, slik som på andre skyvetelefoner som for eksempel D600. M8000 har også støtte for mobil-TV via satelittbasert DMB.

Under demonstrasjonen skal Samsung vise frem hvordan tjenester som videokonferanse, klikkefilm, navigeringstjenester og andre bredbåndstjenester i praksis fungerer over Wimax. I følge Samsung skal hastigheten under demonstrajonen ligge på mellom 20 og 30 Mbps.

Den koreanske Wibro-standarden skal etter planen lanseres i Korea i løpet av første halvår i år. Du kan lese mer om Wimax i saken "Mobil Wimax er klar".

(Kilder: MobileKorea.tv, Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen