Test
(Bilde: Audun M. Solheim)

Samsung Ultra Touch

Samsung leverer et bredt spekter av mobiltelefoner. Vi har testet trykkskjermmobilen Ultra Touch, som tilsynelatende har hentet inspirasjon fra hele dette produktspekteret.

Design og brukervennlighet

Form: Skyveformat
Størrelse: 11 x 5,2 x 1,3 cm
Vekt: 105 gram
Skjerm: AMOLED, 2,8 tommer, 240 x 400 piksler, 16 millioner farger
Snarveistaster:Volum, kamera, tastelås
Inn-/utganger: Micro USB
Kortplass: Ja, Micro SD (1 GB medfølger)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Samsung Touchwiz

Firmware:
Pris: ca 4200 kroner (billigere uten Route66-programvare)

Kort sagt:
dsad
 – Lekker skjerm
 – Gode talltaster
 – Tynn

dsad
 – Kronglete menyer
 – Mangler pil- og OK-tast.

Følsom sak

Ultra Touch, eller S8300 som den egentlig heter, har nemlig en miks av forskjellige funksjoner.

Først og fremst har den en trykkfølsom skjerm. Skjermen har såkalt AMOLED-teknologi, som virkelig gir skarpt bilde og sterke farger. Selv om det finnes både større og skarpere skjermer, så er skjermen et klart fortrinn ved Ultra Touch, vel å merke så lenge du ikke skal lese på skjermen i direkte sollys.

Skjermen fungerer også bra som betjeningspanel. Som alltid kreves det litt tilvenning om du er bare vant med et vanlig tastatur, men med litt øvelse er det overkommelig å bla seg rundt i menyene.

En hardere side

Å skrive lange tekstmeldinger eller e-post er ikke alltid noen fornøyelse på trykkskjermer. Ultra Touch har derfor et bra utgangspunkt med sitt fulle talltastatur som kan skyves frem.

Dessverre er resultatet ikke mer enn halvveis. Talltastaturet fungerer bra i seg selv med store taster og god respons. Problemet er at telefonen ikke har hverken piltaster eller OK-tast, slik at du titt og ofte uansett må opp og trykke på skjermen for å gjøre valg.

Isteden må du nøye deg med taster for å ringe og legge på, samt en egen tast for å gå tilbake i menyene. Disse tastene mangler forøvrig bakgrunnlys.

Vi fikk derfor aldri helt godfølelsen når vi skulle skrive på Ultra Touch. En medvirkende årsak er nok også at det egenutviklede menysystemet ikke alltid er like logisk.

Å navigere rundt i menyene er en smal sak, men når du skal ringe eller skrive meldinger dukker det opp noen pussige innslag.

Eksempler på dette er å legge til nye ord i ordboken, og å skulle ha stor bokstav midt i en setning, som begge deler må sies å være alt annet enn strømlinjeformet.

Kaotisk samtalelogg

Et annet eksempel er samtaleloggen, som ikke bare inneholder anrop, men også inn- og utgående meldinger. For noen sikkert en praktisk funksjon, men når du bruker telefonen aktivt blir det fort uoversiktlig å få blandet inn meldingsmottakere i anropsloggen.

Responsen i menyene er godkjent for de fleste funksjonene, men det er ikke til å komme bort fra at det til tider er irriterende forsinkelser. Når vi startet bildenettleseren, telte vi 15 sekunder fra vi trykket til det faktisk skjedde noe på telefonen. Det er vel overflødig å nevne at det føltes som en liten evighet.

Festligheter

Siden menysystemet er egenutviklet, kan du ikke installere hva som helst av programmer. Til gjengjeld har du tilgang på endel forskjellige Widgets, eller småprogrammer på godt norsk. Disse drar du enkelt ut på startskjermen og flytter rundt som du vil. Til og med operatørlogoen kan du dra rundt eller ut av skjermen om du vil. Disse småprogrammene er alt fra værmelding til programmer som skal hjelpe deg å slutte å røyke.

Med masse ikoner som kan plasseres hulter til bulter er det ikke fritt for at det hele kan bli litt vel gøyalt og til tider uoversiktlig, og noe stramt forretningspreg har startskjermen definitivt ikke.

Sammenpresset

Med både trykkskjerm og tastatur har S8300 potensiale til å være en lubben sak. Heldigvis har Samsung klart å presse Ultra Touch sammen slik at den har blitt en slank lekkerbisken.

Selv om den er tynn, er den ikke spesielt komprimert hverken i bredden og høyden, så resultatet er en telefon som har en kurant størrelse, og som ikke utmerker seg spesielt hverken positivt eller negativt i en vanlig bukselomme.

Utseendet er som resten av telefonen en miks fra forskjellige verdener. Telefonen har et elegant ytre, men formen gjør at den også gir inntrykk av å være en forholdsvis funksjonell sak. Kvalitetsfølelsen er det ingenting å si på, og skyvemekanismen fungerer utmerket.

En liten nedtur er batteridekselet. Det var ikke mange dagers bruk som skulle til før vårt testeksemplar var skjemmet av en oppripet bakside. Selv om skjermen skal bestå av ripebestanding materiale, har altså baksiden måtte nøye seg med billig plast.

Standard tilbehør

Samsung har vært i "teten" når det gjelder å ha en drøss forskjellige ladekontakter på telefonene sine. Det er derfor gledelig å se at S8300 på tross av egenutviklet menysystem har en standardplugg for tilkobling av lading og håndfri. Kontakten heter Micro USB, og er i ferd med å bli en standard for mobiltelefoner.

Omfanget av tilbehøret som følger med er på sin side ikke spesielt imponerende. For en telefon i denne prisklassen forventer vi å finne mer moro i esken enn det Ultra Touch kan diske opp med.

Her er listen over tilbehøret som følger med:

  • S8300
  • Batteri
  • Lader
  • Hodesett med overgang til mini-jack
  • Datakabel
  • Minnekort på 1 GB
  • Bruksanvisning
  • CD med programvare

Samsung S8300 Ultra Touch med abonnement

Samsung S8300 Ultra Touch

Samsung S8300 Ultra Touch med abonnement   Les mer »

Samsung S8300 Ultra Touch   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen