TEST: Samsung U800 Soulb
Test

Samsung U800 Soulb

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samsung har kommet med en oppfølger til U900 Soul. U800 Soulb er en klassisk utformet utgave av storebroren. Den nye b-en i Soulb-navnet står for "bar", som henviser til den klassiske utformingen.

Design og brukervennlighet

Form: Klassisk
Størrelse:
11,1 x 4,6 x 0,99 cm
Vekt: 89 gram
Skjerm: TFT, 2 tommer, 240 x 320 piksler, 24 bit fargedybde (16,7 millioner farger)
Snarveistaster: Kamera, volum
Inn-/utganger: Samsungs proprietære for lading, dataoverføring og audio
Kortplass: MicroSD
Eksternt antenneuttak: Nei
Menysystem: Samsungs proprietære
Meny: Rutenett/lister

Firmware: Ukjent
Pris: Rundt 2300 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Stilfull design
 – God kvalitetsfølelse
 – Enkle og greie menyer


dsad
 – Vanskelig å skrive SMS
 – Nokså harde taster
 – Ordboken nekter å deaktiveres

God kvalitetsfølelse

Store deler av U800 er laget i metall med en børsteteffekt. Telefonen virker litt tung, men det er nok i forhold til størrelsen. Vekten til U800 er nemlig bare 89 gram. 

U800 Soulb er lengre en mange telefoner, men mye tynnere. (Alle foto: Einar Eriksen)
U800 Soulb er lengre en mange telefoner, men mye tynnere. (Alle foto: Einar Eriksen)

Dermed er det sagt at U800 er en liten og snerten telefon. Tykkelsen er bare rett under centimeteren, og telefonen er ikke påfallende grådig dimensjonert i noen andre retninger heller.

Det at telefonen er laget i metall, gjør at den føles solid og elegant. Fargekombinasjonen svart og sølv mener vi også er svært elegant, og at metallet har fått en effekt av børstet stål forsterker adjektivet ytterligere.

U800 tiltrekker seg litt fingermerker, spesielt foran skjermen og på bakdekselet, men disse er ikke i nærheten så tydelige som på blanke telefoner av plastikk. 

Alt i alt har vi ingenting å sette fingeren på hva gjelder kvalitetsfølelse og størrelse. 

Størrelsen på skjermen er imidlertid i minste laget når du ser på bilder, bruker planleggingsfunksjoner eller surfer med nettleseren. Den måler nemlig bare to tommer diagonalt, men er på en annen side skarp nok med sin oppløsning på 240 x 320 piksler.

Tastene er velplasserte, men litt harde og flate.
Tastene er velplasserte, men litt harde og flate.

Harde taster

Tastene til U800 er helt flate og ganske harde. Det gjør at det ikke er så helt enkelt å treffe verken den rette tasten eller rett antall ganger på hver tast. 

Dersom du skriver mye SMS, kan tastaturet være litt problematisk til å begynne med. Med litt tilvenning går det greit å skrive tekstmeldinger, men det gikk aldri så fort som vi er vante med fra telefoner som har større og mer opphøyde og mykere taster. Navigasjonstasten er enkelt utformet, og er uproblematisk i bruk. 

Ordboken nekter å forbli deaktivert som standard.
Ordboken nekter å forbli deaktivert som standard.

Det som imidlertid kan være et problem, er å skrive SMS dersom du ikke bruker ordbok. Hver bidige gang du oppretter en ny SMS, må du nemlig deaktivere ordboken. Tidligere har det vært mulig å deaktivere ordboken som standard i innstillingsmenyen, men denne muligheten er nå fjernet. 

Ordboken fungerer forøvrig heller ikke helt optimalt. I stedet for å trykke mellomrom når du har funnet ordet, må du bruke et ekstra tastetrykk på å bekrefte det innen tre sekunder. I tillegg må du viske ut hele ordet dersom du valgte feil ord, i stedet for å kunne gå tilbake og redigere det slik som på mobiler fra for eksempel Nokia og Sony Ericsson. 

Vi savner også en liste med symboler, som ville gjort det lettere å finne de rette symbolene. For smilefjes finner du heldigvis en egen oversikt. 

Det hadde også vært greit å om tekstmeldingsfunksjonen hadde vært lettere tilgjengelig i menyene, og ikke krevde fire til fem tastetrykk, men en grei snarvei å bruke for å unngå den lange veien er å trykke til venstre når du er i hvilemodus. 

Alt i alt er ikke U800 på langt nær den perfekte telefonen for deg som skriver mye SMS. Det hele virker helt unødvendig, siden det er enkel programvare det står på, men Samsung har rett og slett holdt seg til en altfor knotete SMS-løsning.

Menyene er oversiktlige og stilfulle.
Menyene er oversiktlige og stilfulle.

Greie menyer

Menyene i U800 er likt som i storebroren U900. Temaet er inspirert av bøstet stål, slik at menyene står i stil med telefonen ellers, og det finnes også to andre temaer forhåndsinstallert - svart bakgrunn med hvit tekst og omvendt. Oppbygningen av menyene kan beskrives som ryddig og grei, selv om det finnes enkelte logiske brister. 

I stede for en egen "planlegger"-undermeny, har U800 fått at "alarmer"-valg i hovedmenyen. Skal du bruke andre planleggingsfunksjoner, befinner disse seg under "programmer", noe som kan være litt uvant til å begynne med. Også Bluetooth-funksjonen befinner seg under "programmer".

Menyene støtter også enkel fleroppgavekjøring, slik at du for eksempel kan høre på musikk mens du skriver en tekstmelding.

Et greit sett med tilbehør følger også med i pakken, og vi kan ikke si at vi savner noe. Minnekortet er imidlertid kanskje i minste laget for de som er ute etter en musikktelefon, med sine 512 MB.

I pakken finner du det meste du trenger.
I pakken finner du det meste du trenger.
  • Lader
  • Øreplugger/håndfri
  • USB-kabel
  • Micro-SD-kort (512 MB)
  • Brukermanual
  • Programvare for Windows

Om du skal bruke U800 som MP3-spiller, bør du handle inn en overgang til 3,5 millimeters minijack, slik at du kan bruke favoritthodesettet ditt. Minnekortet rommer ikke allverdens, men telefonen har i tillegg 1 GB innebygget lagringskapasitet.

Samsung SGH-U800 Soulb med abonnement

Samsung SGH-U800 Soulb

Samsung SGH-U800 Soulb med abonnement

Samsung SGH-U800 Soulb

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen