Samsung U700

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,3 x 5 x 1,21 cm
Vekt: 86 gram
Form: Skyveformat
Skjerm: 2,2 tommer
Snarveistaster: Volum, kamera
Kamera: Ja
Uttak: Propritiær Samsung-kontakt for hodesett og lading (inngang)
Pris: ca. 3300 kroner (klasse C)

Slik vurderer vi
U700 har en stilren design med en speilblank overflate og en skjerm som lyser igjennom. (Alle foto: Einar Eriksen)
U700 har en stilren design med en speilblank overflate og en skjerm som lyser igjennom. (Alle foto: Einar Eriksen)
Telefonen er definitivt tynnere enn for eksempel Nokia N73.
Telefonen er definitivt tynnere enn for eksempel Nokia N73.
De berøringsfølsomme tastene markeres med lys som aktiveres når du bruker telefonen.
De berøringsfølsomme tastene markeres med lys som aktiveres når du bruker telefonen.
Navigasjonstasten kan trykkes på i fire retninger, eller du kan snurre rundt hele tasten for å bla i lister.
Navigasjonstasten kan trykkes på i fire retninger, eller du kan snurre rundt hele tasten for å bla i lister.
Tastesettet er flatt, men heldigvis er tastene store.
Tastesettet er flatt, men heldigvis er tastene store.

Vi takker Elprice for lånet av Samsung U700.

U700 er Samsungs nye designtelefon. Mobilen tilhører produsentens Ultra Edition-serie, noe som betyr at telefonen er tynn.

Og jada, tynn er den. Den måler kun 1,21 centimeter i dybden, noe som er imponerende tynt til å være en skyvetelefon. Samsung kan sakene sine.

At telefonen heller ikke er spesielt bred, slik som en rekke av de første Ultra-mobilene, setter vi også pris på. Telefonen passer fint ned i de fleste lommer.

Likevel skal det nevnes at U700 ikke er imponerende liten i forhold til vanlige telefoner som ikke er i skyveformat, som for eksempel Sony Ericsson K530i. U700 er kun umerkbart tynnere, og omtrent like lang og bred.

God design

Det er ingen tvil om at Samsung har satt designet i høysetet da de lagde U700.

Nesten hele fremsiden er laget av en speilblank glasslignende overflate som virker litt gulaktig i enkelte vinkler og fargeløs i andre vinkler.

Overflaten virker eksklusiv, og kjennes solid ut. Ulempen er at den tiltrekker seg fingermerker.

Nederst på denne overflaten finner du varmefølsomme taster. Her er det bare å berøre fingeren borti "tasten" for å trykke, og et bakgrunnslys bak "tasten" gir et lite blink for å bekrefte at du har trykket på den.

Nedenfor disse finner du taster for å besvare eller legge på samtaler. Også disse er varmefølsomme.

De varmefølsomme tastene fungerer greit i bruk, og gir et eksklusivt preg over telefonen og fremtrer som en stilfull detalj.

I begynnelsen er det altfor lett å komme borti tastene. Rent praktisk sett er det bedre med vanlige taster som du kan kjenne at du trykker ned.

En annen ulempe er at du ikke kan trykke på de varmefølsomme tastene dersom du har hansker på deg.

I tillegg finner du et navigasjonshjul som du kan snurre rundt for å bla. Dermed er det enkelt å bla i lange lister, enten det er menyvalgene du blar gjennom eller en liste over musikken du har på telefonen. Du kan også trykke på sidene av navigasjonshjulet for å bla opp, ned, til venstre og til høyre, akkurat som en navigasjonstast. Bekreftelsestasten finner du i midten av hjulet.

Når du snurrer på dette hjulet er det litt for lett å komme borti de berøringsfølsomme tastene som omringer hjulet. Med bruk av fingerspissen etter litt tilvenning går det likevel greit. Når du skal trykke på navigasjonstastene er det også litt lett å snurre på hjulet uten at det var meningen.

Skyver du opp skjermen, dukker det opp et vanlig nummertastatur. Tasteflaten ser ut som børstet stål, og gir et preg av både kvalitet og god design. Tastaturet fungerer bra. Det er ikke lett å føle seg frem på tastesettet, men at tastaturet er gigantisk gjør at du lett treffer de tastene du vil treffe.

Kameraet befinner seg på baksiden av skjermen, slik at du må skyve opp telefonen for å ta bilder. Det gjør at kameralinsen er beskyttet mot smuss og riper når den ligger i lommen, men på den annen side blir telefonen svært lang når du skal ta bilder.

Skyvemekanismen kjennes solid ut. Når du skyver igjen telefonen kjenner du et lite hakk helt innerst, og i tillegg er det mye motstand når du åpner og lukker telefonen. Det gjør at telefonen ikke åpnes av seg selv i lommen, slik vi er vante med fra for eksempel Nokia N80 og N95.

U700 har ellers de vanligste snarveistastene: Volumstyring og kameratast. Volumstyringen gjemmes imidlertid bak ledningen og et beskyttelseslokk så snart du kobler til hodesettet. En svært plagsom detalj dersom du bruker telefonen til å høre på musikk.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 262 144 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Operativsystem: Samsungs propritiære
Meny: Rutenett, 3 x 4 ikoner
Tekst: T9, vanlig tekstmating
Firmware:

Slik vurderer vi
Slik ser menyene ut.
Slik ser menyene ut.
Den blanke overflaten gjør skjermen vanskelig å se i sollys.
Den blanke overflaten gjør skjermen litt vanskelig å se i sollys.

Skjermen til U600 er lekker. Den er både lyssterk og skarp. I tillegg er den stor og gir imponerende god oversikt. En så stor skjerm på en ikke-smart telefon gjør det behagelig å bruke telefonen.

Den speilblanke overflaten som skjermen lyser gjennom, gjør imidlertid telefonen vanskelig å bruke i sollys.

Brukergrensesnittet i U700 fungerer vel og bra. Første gang du starter telefonen får du opp en oppstartssekvens som lar deg gjøre telefonen klar til bruk på en enkel måte.

Menyene fungerer vel og bra. Den store skjermen gir deg god oversikt mens du blar.

Når du blar i menyene dukker en undermeny automatisk opp i en liten boks. Dette opplevde vi som mer irriterende enn praktisk, men det går heldigvis an å velge bort denne funksjonen.

Når du begynner å slå et telefonnummer du vil ringe til, foreslår telefonen en liste med navn fra telefonlisten. En detalj vi setter pris på, som minner om den vi finner i telefoner med Windows Mobile.

T9-ordboken i U700 fungerer ikke så bra som vi skulle ønsket. Som vanlig gjetter telefonen seg frem til ordet du ønsker å skrive, og sparer deg dermed for en del tastetrykk. De ordene du bruker mest havner først i listen.

Et stort problem med ordboken merker du når du staver et ord etter punktum. Da staver du ordet med stor forbokstav. Neste gang du skriver ordet, insisterer det automatisk å ha stor forbokstav uansett hvor i setningen det befinner seg. Dette er mildt sagt plagsomt, men etterhvert som du har lagt til ord som du bruker ofte trenger du ikke legge inn nye ord så ofte lenger.

Når du velger blant flere ord, får du heller ikke opp en liste slik du får eksempelvis på Sony Ericssons telefoner. Dette kan være litt upraktisk, men noen stor ulempe er det ikke. Sony Ericssons T9-ordbøker lærer seg også sammenhengen du skriver ordene i, slik at den lettere gjetter riktig ord. Det gjør ikke U700s ordbok.

Dersom du ikke bruker ordbok, fungerer det helt utmerket å skrive tekstmeldinger på U700.

I motsetning til forgjengeren U600, lar U700 deg se detaljer om de tekstmeldingene du har sendt også, og ikke bare de du har mottatt.

Hovedmenyen består av 3 x 4 ikoner, mens undermenyene består av lister. Den store og oversiktlige skjermen tatt i betrakning, fungerer dette godt i praksis.

Menyene har en slags enkel form for multitasking. Det betyr at du kan kjøre flere oppgaver samtidig, akkurat som på en smarttelefon. Forskjellen er bare at U700 kun lar deg velge mellom hvilemodus, meldinger og internettsurfing.

Samsung SGH-U700 med abonnement

Samsung SGH-U700

Samsung SGH-U700 med abonnement

Samsung SGH-U700

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen