Test

Samsung U3

Spesifikasjoner


Kapasitet: 1, 2 og 4 GB flashminne
Størrelse: 11 x 25,4 x 80 mm
Vekt: 23 gram
Farge: Hvit, rosa og sort
Batteri: Oppladbart, 15 timer spilletid
Skjerm: 1” OLED, 128 x 64 piksler, 4 linjer, blå/sort
Formater: Mp3, wma, ogg og asf
Overføringsmetode: Innebygd USB-pinne
Kompatiblitet: Windows XP/Vista
Annet: FM-Radio med RDS-støtte, diktafon, norske menyer, equalizer, egendefinerbar tast
Pris: 599, 799 og 1199 kroner for versjonen med henholdsvis 1, 2 og 4 GB

Spesifikasjoner


Kapasitet: 1, 2 og 4 GB flashminne
Størrelse: 11 x 25,4 x 80 mm
Vekt: 23 gram
Farge: Hvit, rosa og sort
Batteri: Oppladbart, 15 timer spilletid
Skjerm: 1” OLED, 128 x 64 piksler, 4 linjer, blå/sort
Formater: Mp3, wma, ogg og asf
Overføringsmetode: Innebygd USB-pinne
Kompatiblitet: Windows XP/Vista
Annet: FM-Radio med RDS-støtte, diktafon, norske menyer, equalizer, egendefinerbar tast
Pris: 599, 799 og 1199 kroner for versjonen med henholdsvis 1, 2 og 4 GB

Samsung U3 er på størrelse med en tyggispakke
Samsung U3 er på størrelse med en tyggispakke

Samsung har etterhvert fått seg et navn i mp3-spillermarkedet. Produsenten har med hell gått nye veier, både innen funksjonalitet og design.

For eksempel går de iPod Nano en høy gang med deres T9, som blant annet har innebygget blåtann for trådløs overføring av filer. En annen spiller som definitivt skiller seg ut er deres K5, som sannsynligvis er verdens minste boomblaster.

Spilleren på testbenken denne gangen bærer navnet U3, og kan i likhet med sine slektninger også skilte med en nokså unik funksjon, nemlig RDS-støtte i den innebygde radioen. Ved siden av er den en gunstig priset spiller i mikro-klassen.

Liten som en tyggispakke

U3 er svært liten og lett spiller – den kan i lommen lett forveksles med en tyggispakke. Spillerens ytre består gjennomgående av matt hardplast, avbrutt av litt gjennomsiktig plast, med et blinkende lys, i den ene enden.

Spilleren virker til å tåle en støyt – det skal noe til for å ripe opp materialet. Fingeravtrykk fester seg derimot ganske lett. U3 gir fra seg en klikkelyd når du klemmer under skjermen, men er ellers fri for knirk.

Utseendemessig fremstår U3 som nokså nøytral – rene og glatte overflater, i en avlang form. Det eneste som bryter opp er det blinkende blå lyset i enden av spilleren, samt det like blå lyset i skjermen. I alt er designet lite revolusjonerende, men både praktisk og elegant.

Berøringsfølsomme taster

Størsteparten av navigeringen skjer foran, på de fem berøringsfølsomme tastene. Blant disse er "tilbake"-tasten, som i tillegg bringer deg inn i menyene. Volumtastene som er plassert ovenfor hverandre, og brukes også til å bla opp og ned i menyene. Til slutt finner vi tastene som tar deg til forrige og neste spor, eller spoler i låten ved å holdes inne. ”Neste”-tasten brukes også til å bla seg inn i en undermeny.

På toppen sitter to taster. Den ene brukes til å starte opptaket når du er i opptaksmodus, og ellers ved å holdes nede. Utenom dette kan du selv definere om den skal brukes til å gjenta mellom punkt ”A” og ”B” i avspillingen, endre innstillinger i equalizeren, justere avspillingshastigheten eller endre avspillingsmodusen. Den andre tasten fungerer som spill av/pause-knapp, samt på/av -tast ved et langt trykk.

På undersiden av U3 finner vi bryteren som aktiverer tastelås, samt en skyvetast som får usb-pinnen til å sprette ut, eller gjør slik at den kan dyttes inn på plass igjen.


Ledningsfri

I esken har Samsung lagt ved et hodesett og en snelle for å samle overflødig ledning fra hodesettet – begge i matchende farge. I tillegg finner du et ”kom-i-gang”-hefte, et klips du lett kan feste bak på spilleren, samt en CD med manual og programvare. Dette betyr at spilleren må lades gjennom den innebygde usb-pinnen.

Klipset festes enkelt på baksiden
Klipset festes enkelt på baksiden

U3 trenger i praksis ingen programvare installert. Dette betyr at den dukker opp som en ekstern lagringsenhet, klar for å bli lastet inn filer på, så snart du setter den i PC-en. Samsung har likevel lagt ved programvaren ”Media Studio 5”. Ved siden av å overføre filer til spilleren din, hjelper det deg med å importere musikk fra CD-album, og (merkelig nok) brenne CD-er. I tillegg forenkler det oppdatering av spillerens programvare.

Dessverre har ikke U3 UMS-støtte, men MTP istedenfor. Det gjør det vanskelig for brukere av Linux og Mac.

Logiske menyer

U3 leveres med nesten like menyer som slektningene K3 og K5, men de er nå oversatt til norsk. Oversettelsen er derimot ikke spesielt overbevisende – du får eksempelvis opp meldingen ”Vent!”, med en lås over, så snart du slår på tastesperren. Mange engelske ord henger også igjen.

Skjermen i seg selv viser kun blått på sort, men er veldig lyssterk – det skal direkte sollys til for å ikke kunne lese av skjermen. Den er nedfelt i materialet, så den ligger mer beskyttet.

All navigering i menyene skjer raskt, og de berøringsfølsomme navigeringstastene er etter litt tilvenning svært lettvinte å trykke seg rundt med. Å bruke de i mørket krever derimot trening – tastene har ikke baklys, og det er ingen måte å kjenne seg fram til hvor de forskjellige knappene er plassert.


Rotmenyen består av valgene ”Musikk”, ”FM Radio”, ”Diktafon”, ”Oppsett” og ”Spilles nå”. Beveger du deg inn i ”Musikk”-menyen kan du velge om filene skal organiseres gjennom artist, album, sanger, sjanger eller om spillelistene skal vises. Ettersom skjermen kun viser fire linjer av gangen, er det logisk nok ikke fullt så oversiktlig å finne fram, som med spillere som har større skjermer.

Ellers finner du hva du kan forvente av valg – avspillingsmodus, innsovning og til og med mulighet for å stille inn avspillingshastighet. Skulle vi ønsket oss noe, måtte det vært en klokke. Det hender også at du må bekrefte enkelte valg i innstillingene med ”play”-tasten, noe som er upraktisk.

Totalt sett oppleves menyene som ganske brukervennlige og logiske.

U3s batteri er oppgitt til å holde ut i 15 timer. Vi erfarte derimot at det tok kvelden noe raskere – det varer bortimot 13 timer ved gjennomsnittlig bruk.

Ørepluggene leverte over forventningene
Ørepluggene leverte over forventningene

Topp lyd

Når det kommer til lyden, leverer U3 varene. Lydbildet er klart og behagelig, med en markert, dyp bass og tydelig diskant. Fin og balansert lyd gjennom hele spekteret, sørger for en god totalopplevelse. Du kan selv justere lydbildet etter egne preferanser, enten gjennom den egendefinerbare equalizeren, eller en av forhåndsinnstillingene: Normal, rock, house, dance, jazz, ballade, rythm & blues og klassisk.

Vi hadde ikke forventet oss stort av det medfølgende hodesettet, men det viste seg at Samsung har lagt ved relativt gode ørepropper. Det gjenstår likevel noe i gjengivelsen av bass, og lyden kan bli grøtete om låten inneholder for mange elementer. Det hadde også vært en fordel om de hadde vært av typen som henger over nakken, framfor under haken.

Radioen krever at hodesettet er plugget inn
Radioen krever at hodesettet er plugget inn

Velkommen RDS-støtte

Av ekstra finner vi FM-radioen med RDS-støtte, som U3 er alene med i sin klasse. Dette betyr at den mottar informasjonstekst fra den aktuelle radiostasjonen - i Norge gjør dette at du får opp navnet på stasjonen du lytter til.

Radioen er i seg selv nokså gjennomsnittlig, og bruker hodesettet som antenne. Den leverer godt på de kraftigste signalene, men sliter litt mer med de svakere. Du kan lagre opptil 20 favorittfrekvenser.

Diktafonen fungerer helt greit som talememo, og liknende, men den lille innebygde mikrofonen begrenser kvaliteten på opptakene, og U3 har ingen inngang for en ekstern mikrofon.

Konklusjon

Samsung har med U3 skrudd sammen en vellykket mikro-spiller. Den plasserer seg nokså gunstig prismessig, og er totalt sett en svært velfungerende mp3-spiller.

Med en størrelse lik en tyggispakke, og en beskjeden vekt, er den svært portabel. Materialet, bestående av hardplast, virker ripebestandig og solid. Designet er rent og nøytralt – med glatte flater i en avlang form.

At den har en innebygget usb-pinne, og ikke krever noen programvare installert er en stor fordel. Men spilleren fungerer kun opp mot Windows XP og Vista.

U3 har velfungerende og berøringsfølsomme taster på framsiden. Blir det for mørkt er det derimot vanskelig å trykke rett, ettersom de ikke har baklys. Spilleren er også utstyrt med en praktisk tast du selv kan definere hva skal brukes til.

Menyene er nokså logiske og enkle å navigere seg rundt i. De er også oversatt til norsk, om enn nokså gebrokkent. Den lyssterke lille skjermen, som viser fire linjer, fungerer helt fint til sitt bruk.

Spilleren stiller sterkt i forhold til lydkvalitet, og du kan selv justere lydbildet etter egne ønsker med equelizeren. Det medfølgende hodesettet er heller ikke så verst. At det følger med en snelle til å samle ledningen til hodesettet er positivt.

Den innebygde radioen er ganske gjennomsnittlig, og velfungerende. Vi setter også pris på at den er utstyrt med RDS-mottaker. Den innebygde diktafonen virker godt til for eksempel talememo.

Vi målte U3s batteritid til 13 timer, noe som verken er spesielt mye eller lite.

Samsung U3 har en del konkurrenter. SanDisk Sansa Express er nokså likt spesifisert, men fås kun med 1 GB-minne.

Sonys E000-serie er også en direkte konkurrent. Denne har bedre batteritid, men du binder deg til den elendige programvaren; SonicStage.

Apacer Audio Steno AU524 kan også være aktuell – denne fås med 1 og 2 GB minne, men dette kan utvides med et microSD-kort. Batteritiden er imidlertid dårligere.

iRiver T50 bør også tas med i vurderingen. Denne gir deg fargeskjerm, og en batteritid på hele 53 timer, men finnes kun med 1 GB minne. Ønsker du mer lagringsplass, og tar til takke med 18 timer batteritid, har iRiver også T60, som ellers er likt spesifisert.

Til slutt skal Creative Zen Stone Plus nevnes. Spilleren har noe dårligere batteritid, og fås kun med 2 GB minne. Spilleren er til gjengjeld noe mindre og lettere.

U3 stiller, tross massiv konkurranse, sterkt i sin klasse, og bør utvilsomt tas med i vurderingen blant spillerne i mikro-klassen.

+ Liten og lett
+ Radio med RDS-støtte
+ Medfølgende klips og snelle
+ Egendefinerbar tast
+ Lyssterk skjerm
+ Krever ingen programvare
+ Innebygget USB-kontakt

- Dårlig oversatte menyer
- Forstår seg ikke på Mac og Linux
- Tastene har ikke baklys, som gjør U3 vanskelig å navigere i mørket
- Må lades gjennom USB-kontakten i PC-en

Samsung U3 2 GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen