TEST: Samsung T10
Test
(Bilde: Samsung)

Samsung T10

Samsung T10

Kapasitet: 2, 4 & 8 GB flashminne
Skjerm: 2 tommer, 320x240 piksler, 262 000 farger
Dimensjoner: 4,1 x 9,6 x 0,8 cm
Vekt: 43 gram
Farger: Sort, grønn, lilla, hvit og rød
Batteri: Oppladbart, 30 timer lyd eller 4 timer video
Formatstøtte: MP3, WMA, OGG*, TXT, JPEG, SVI, WMV
Annet: Diktafon, FM-radio med opptaker og RDS-støtte*, Bluetooth, equalizer
Pris: 800, 1000 og 1500 kroner for versjonen med henholdsvis 2, 4 og 8 GB.

*Fastvareversjon 3.06

Samsung T10

Kapasitet: 2, 4 & 8 GB flashminne
Skjerm: 2 tommer, 320x240 piksler, 262 000 farger
Dimensjoner: 4,1 x 9,6 x 0,8 cm
Vekt: 43 gram
Farger: Sort, grønn, lilla, hvit og rød
Batteri: Oppladbart, 30 timer lyd eller 4 timer video
Formatstøtte: MP3, WMA, OGG*, TXT, JPEG, SVI, WMV
Annet: Diktafon, FM-radio med opptaker og RDS-støtte*, Bluetooth, equalizer
Pris: 800, 1000 og 1500 kroner for versjonen med henholdsvis 2, 4 og 8 GB.

*Fastvareversjon 3.06

Speilblank overflate betyr gjerne fingermerker (Alle foto: Johan Mangseth)
Speilblank overflate betyr gjerne fingermerker (Alle foto: Johan Mangseth)
Baksiden er i bestandig, matt metall
Baksiden er i bestandig, matt metall
T10 sammen med sine Samsung-søsken
T10 sammen med sine Samsung-søsken
Bryteren for tastesperren sitter på siden
Bryteren for tastesperren sitter på siden

Vi har testet Samsung T10 – arvtakeren til Samsung T9, en mp3-spiller vi mente banket produkter som Ipod Nano.

T10 er en mellomklassespiller proppet med funksjoner, inkludert Bluetooth. Den har også berøringstaster og skryter av et godt batteri.

Minimalistisk og elegant

T10 kommer pakket med en data-CD, brukerveiledning, øreplugger og Samsung sin proprietære kabel for å overføre filer og lade opp spilleren.

Samsung er kjent for å lage stilfulle produkter, og T10 er intet unntak. Forsiden er blank, kun avbrutt av skjermen og en liten matt metalldetalj som er brettet rundt fra baksiden – du finner igjen det samme matte metallet på baksiden av spilleren. T10 har tydelige slektskaper til Samsung-modellene K3 og K5.

Den glatte overflaten og fraværet av vanlige, fysiske taster, gjør at designen fremstår som veldig ren. Den eneste vanlige tasten du finner er faktisk tastelåsen.

Lydutgang og PC-inngang sitter på undersiden, mens den nedfelte nullstillingstasten er plassert på baksiden.

Så snart T10 er på, lyser navigeringstastene opp, med en tast i midten for å bekrefte valg eller starte/pause avspillingen. I tillegg finner du en tilbaketast og en tast for å få opp avanserte valg.

Materialet virker nokså ripebestandig, men den blanke framsiden betyr likevel mye fingermerker, så du må belage deg på en del pussing.

T10 passer hånden perfekt med sin avlange form, og den robuste baksiden sørger for en solid følelse. Helhetsinntrykket til designen er i toppsjiktet.

Kun for Windows

I likhet med storebror P2, bruker T10 MTP-protokollen. Dette betyr kort og godt at spilleren ikke kan synkroniseres med andre operativsystem enn Windows.

Så lenge du er i Windows vil T10 fungere opp mot de fleste musikkprogrammer. Samsung har også lagt ved sin nyeste musikkprogramvare Emodio, som gjør de grunnleggende musikkoppgavene. I tillegg hjelper det deg med å konvertere videofiler til formatet spilleren støtter.

Programvaren er tett knyttet opp mot Samsungs nylanserte nettsted emodio.com, hvor du vil kunne finne forskjellige tilleggsmuligheter til spilleren din.

På de samme sidene kan du også oppdatere spillerens programvareversjon, noe som anbefales på det sterkeste dersom du ikke allerede har den nyeste utgaven. Etter en kjapp oppdatering fikk vi nemlig både flere valg i Bluetooth-menyene, RDS-støtte til FM-radioen, støtte for OGG-formatet og forbedrede menyer.
Svært egendefinerbare menyer

Menyene tili T10 er ikke ulike de du finner i storebror P2. Ved siden av å se stilige ut, er de også svært responsive og raske i bruk. I tillegg er menyene på norsk.

Du kan velge mellom et utvalg menytemaer, og definere fargebruk og skriftfont. Skulle du bli lei av menyenes utseende kan du i tillegg laste ned nye temaer gjennom Samsungs Emodio-tjeneste.

Standardmenyene er fargesprakende og fulgt av den lille hunden Sammy – som blant annet danser til musikken, holder albumgrafikken og vifter med hovedmenyvalgene ”Musikk”, ”Video”, ”Bilder”, ”FM-radio”, ”Ekstra”, ”Utforsker”, ”Bluetooth” og ”Innstillinger”. For noen kan menyene bli litt for mye av det gode, og det er da greit å skifte til et av de enklere temaene.

I musikkmenyen får du valg mellom å organisere lydfilene dine etter artist, album, spor, sjanger, spilleliste eller etter ditt eget mappesystem. Vi savner mulighet for å søke etter filer.

Batteristatus og klokkeslett vises til enhver tid i toppen av bildet.

I avspillingsskjermen vises avspillingsmodus, aktivt equalizer-valg, sporlengde, spornummer samt albumbilde, artist og spornavn. Du kan i tillegg velge mellom et utvalg animasjoner som visualiserer lydbildet. Trykker du på tasten for avanserte valg kan du finstille lyden og sette avspillingsmodus, avspillingsskjerm, avspillingshastighet samt hoppintervall.

Du kan lage inntil fem egne spillelister med maks 200 spor i hver. Det finnes ingen mulighet for å gjøre om rekkefølgen på sporene eller endre navnet på spillelisten.

For å komme tilbake til hovedmenyen holder du inne tilbaketasten. Vi synes tastene fungerer nokså godt til å være berøringsfølsomme – de reagerer raskt, og tastene er nok spredt til at du ikke bommer. Navigeringen ville imidlertid gått raskere med vanlige trykktaster, som du fysisk kan kjenne deg fram til og trykke ned. Trykktaster ville på den andre siden fjernet elegansen de berøringsfølsomme tastene bringer med seg.

Skjermen er yppelig til sitt bruk, og med topp innsynsvinkel, lysstyrke og kontrastforhold er den så god en 2-tommers skjerm kan være.

Det største savnet er dedikerte volumkontroller – du har ingen mulighet for å justere volumet mens du blar rundt i menyene.

Menyene til T10 er i det store og det hele lettfattelige og stilige, og bortsett fra litt småplukk, er de funksjonelle og gode så snart du har vendt deg til de berøringsfølsomme tastene.

Godkjent lyd

T10 låter bedre enn Ipod Nano
T10 låter bedre enn Ipod Nano
Du kan lytte til musikk trådløst med T10
Du kan lytte til musikk trådløst med T10

Ørepluggene som følger med T10 er som du kan forvente, og nokså tilsvarende de du får fra konkurrentene Creative og Apple. Det kan gå om du ikke er særlig kresen på lyd. Vi opplever imidlertid lydbildet som alt for kompakt og unøyaktig, og verken bass eller diskant leveres som fortjent.

Dersom du bruker det populære hodesettet Koss Portapro, blir lydkvaliteten heldigvis mange hakk bedre. Lyden byr på langt høyere detaljrikdom, og balansen mellom bass og diskant er betydelig bedret.

Tar du steget opp til entusiasthodesett, som et Sennheiser HD 600, ser vi at T10 står noe tilbake for storebror P2. I den nedre delen av registeret savner vi varme. Dessuten er ikke lydbildet nok åpent, slik at det oppleves unødvendig flatt – dette går igjen ut over balanse og troverdighet.

Nå er vi imidlertid svært pirkete – det er ikke for ille. T10 går blant annet de fleste mikrospillere, og konkurrent Ipod Nano en høy gang. Men setter du den opp mot Creative Zen eller Cowon D2 kommer T10 til kort.

Du kan selv tilpasse lydbildet etter egne preferanser med hjelp av den innebygde equalizeren.

Samsung oppgir at T10 skal holde til 30 timers lydavspilling. Dette viste seg imidlertid å være nokså misvisende, da vi klokket inn ”kun” 20 timer. Resultatet er i seg selv ikke for dårlig, men et avvik på 10 timer er mye. Batteriet holder til 4 timer videoavspilling.

FM-radio med RDS

T10 kan skilte med en god dose funksjonalitet. Visning av foto og video går greit takket være den lyssterke og skarpe skjermen. Likevel er det svært begrenset hvor mye glede du kan få ut av en skjerm på kun to tommer. Vi ser med andre ord liten vits i å ta seg bryet med å konvertere video til riktig format.

FM-radioen leverer varene, og har du oppdatert programvaren på spilleren, tar den også i mot RDS signaler, slik at du får opp navnet på stasjonen du lytter til. Den er imidlertid litt kresen på signalet, og for å slippe unna skurring bør du holde deg til de kraftigste frekvensene. Du kan også ta opp fra sendinger samt lagre dine favorittstasjoner.

Den innebygde diktafonen duger til blant annet talememo og opptak av forelesninger – kvaliteten på opptakene er ikke overveldende men det er ingen problemer å høre hva som blir sagt. Spilleren bør holdes i ro under opptaket, da mikrofonen lett tar opp berøringer og vindstøy.

En enkel tekstleser med støtte for TXT-filer er også på plass. Her kan du bestemme både skriftstørrelse og fargen på tekst og bakgrunn. Du kan lytte musikk mens du bruker tekstleseren.

Kjærkommen Bluetooth

Trumfkortet til T10 er definitivt støtten for Bluetooth. Ikke bare kan du enkelt koble spilleren opp mot trådløse hodesett – du kan også utveksle filer med andre Bluetooth-enheter.

I tillegg har Samsung lagt til en praktisk mulighet for å koble spilleren opp mot mobilen din, slik at du kan ringe eller svare på anrop gjennom T10s hodesett og mikrofon – alt med mobilen godt plantet i sekken.

Konklusjon

Samsung T10 er en spennende spiller. Designen er lekkert og kvalitetsinntrykket på topp. T10 er imidlertid svært mottakelig for fingermerker.

Som mange andre spillere fra Samsung, støtter heller ikke T10 Mac, Linux eller andre alternative plattformer. Bruker du Windows fungerer den som en vanlig flyttbar disk.

Menyene i T10 er solide, og med svært gode tilpasningsmuligheter. Vi savner imidlertid dedikerte volumtaster og mulighet for å søke etter filer.

Lydkvaliteten vil holde for de aller fleste, men er du av entusiastene strekker ikke T10 helt til. Batteriet holder til 20 timer med lyd, noe som er en helt akseptabel tid.

Skjermen er i minste laget for visning av foto og video, men når det er sagt er bildekvaliteten er så god som den kan være.

FM-radioen støtter RDS og fungerer som den skal. Dessuten leverer T10 varene både i diktafonen og tekstleseren.

Kort sagt

dsad
+ Stilig og solid utførelse
+ Topp skjerm
+ Egendefinerbare og gode menyer
+ FM-radio med RDS
+ Bluetooth

dsad
- Ingen dedikert volumkontroll
- Proprietær overføringskabel
- Nokså dyr
- Støtter ikke Mac og Linux

Det som skiller T10 fra mengden er Bluetooth-støtten. Det er enkelt å lytte til musikk gjennom trådløst hodesett og utveksle filer med andre Bluetooth-enheter. Dessuten kan du koble den til mobilen og ringe og svare anrop gjennom T10s hodesett og innebygde mikrofon.

Ingen av de opplagte konkurrentene er utstyrt med Bluetooth, og du må litt opp i pris for å finne andre spillere med denne teknologien.

Ser du bort fra Bluetooth er den populære Ipod Nano et godt alternativ. Klarer du deg uten radio, diktafon og med noe dårligere lyd, får du mye av det samme i en mindre innpakning, til en tilsvarende pris.

Creative Zen er rimeligere, og du får du betydelig større skjerm, og mulighet for å utvide kapasiteten med et SD-kort. Men du må fortsatt klare deg uten Bluetooth.

T10 er priset over de fleste av sine konkurrenter, så om Bluetooth-støtten er verdt disse ekstra kronene er opp til deg å avgjøre. T10 er uansett et helhetlig og stilfullt produkt som gjør det aller meste riktig.


Takk til Samsung for utlånet av Samsung T10.

Samsung YP-T10 4 GB

Samsung YP-T10 2 GB

Samsung YP-T10 8 GB

Samsung YP-T10 4 GB

Samsung YP-T10 2 GB

Samsung YP-T10 8 GB

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen