Samsung skyldig i prisfiksing


Minnebrikker fra Samsung

Samsung har sammen med et knippe andre minneprodusenter lenge vært mistenkt for å ha bedrevet ulovlig prissamarbeid på minnebrikker. Nå har Samsung innrømmet skyld. Selskapet må betale en bot 300 millioner amerikanske dollar, nesten to milliarder norske kroner.

Flere hemmelige avtaler med andre minneprodusenter ble inngått fra 1999 til 2002 for å holde prisene kunstig høye. Minnebrikker fortsatte dermed å være dyre selv om andre priser på datamaskinmarkedet falt. Dette fikk flere til å bli mistenksomme, og i 2002 innledet det amerikanske justisdepartementet en etterforskning.

Samsung ønsket å tjene ekstra penger på minnebrikker, og utnyttet sin markedsposisjon for å gjøre dette. I følge Thomas Barnett, leder i det amerikanske kartellforebyggende departementet, tvang Samsung minst to datamaskinfirmaer til å øke prisene på sine datamaskiner ved å selv øke prisene på minnebrikker. Andre selskaper bestemte seg for å holde prisene på samme nivå som tidligere, men dermed med mindre minne som resultat.

"Denne saken demonstrerer behovet for kraftig monopolforebyggende tiltak i det høyteknologisk markedet", sier Barnett. Samsung har i skrivende stund ikke kommentert anklagene direkte, men sier i en uttalelse at selskapet støtter rettferdig konkurranse.

(Kilde: BetaNews)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen