Samsung sikter høyt

Samsung er kjent for å lage solide telefoner. Om den kunnskapen kommer til nytte under konstruksjonen av skyskraperen Burj Tower er vel heller uvisst, men etter en budrunde på 11 måneder var det til slutt Samsung som stakk av med kontrakten til en verdi av over 1,9 milliarder kroner.

Suveren verdensrekord
I dag er det Taipei 101 i Taiwan som er verdens høyeste bygning med sine 509 meter. Sears Tower i Chicago rager 442 meter opp i lufta og har 110 etasjer. Ser vi på tårn er det CN Tower i Canada som strekker seg lengst, hele 553 meter.

Disse kommer imidlertid alle til kort, svært bokstavelig talt, i forhold til Burj Tower. Det skal ruve fantastiske 800 meter over Dubai, og ha hele 160 etasjer. Hotell, kontorer, kjøpesentre og luksusleiligheter er planlagt, og de skulle få nok boltreplass.

Tårnet skal konstrueres i stål og betong og bygges opp av 15 hoveddeler av ulik høyde. Plassert i et spiralaktig mønster vil de sørge for at vinden ikke får tak i bygget. Det kan som kjent være mer enn vind som truer skyskrapere, men i det minste er det én trussel mindre.

Det er også verdt å nevne at grunnmuren overdimensjoneres i tilfelle noen skulle finne på å bygge en høyere skyskraper et annet sted i verden. Da kan sjeikene bare slenge på noen etasjer til, for Burj Tower skal være høyest, koste hva det koste vil.

Butikken på hjørnet?
Giganthuset blir en del av Dubai Mall-prosjektet. Her vil vi finne nok en rekord, nemlig det største kjøpesenteret gjennom tidene. Det skal dekke et område som tilsvarer 50 fotballbaner og ha over 1.000 butikker.

Parkeringshuset, med behagelige 16.000 plasser, skulle ha rom nok til selv den største limousin.

Kronen på verket blir likevel Burj Tower og arbeidere fra Samsung har nå begynt å gjøre klar området hvor tårnet etter hvert vil reises. Belgiske Besix og Arabtec fra Emiratene, er allierte Samsung har med seg i byggingen.

Dubai har allerede verdens eneste syv-stjerners hotell og ting kan tyde på at det er en del oljesjeiker som er glade i ekstraordinære bygninger i Dubai. Kombinert med problemer hvor man skal gjøre av pengene, og kanskje litt stormannsgalskap, får vi ekstreme prosjekter som dette.

Skulle du være interessert i en leilighet i Burj Tower, kan du allerede nå sikre deg en toroms i 37. etasje for bare 660.000 pund, eller rundt åtte millioner kroner.