Test

Samsung SGH-F330

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,3 x 4,8 x 1,4 cm
Vekt: 91 gram
Form: Skyvetelefon
Skjerm: 2,1 tommer
Snarveistaster: Volumtaster, kamera, musikkspiller, snarveier
Kamera: Ja, 2 stk
Uttak: Samsung proprietær
Pris: Ca. 2800 kroner (klasse E)

Slik vurderer vi
(Klikk for større bilder)
F330 er litt smalere og litt lengre enn et kredittkort.
F330 er litt smalere og litt lengre enn et kredittkort.

Slanke skyvetelefoner fra Samsung er ingen sjeldenhet. Det er derfor ingen overraskelse at vår testtelefon, Samsung F330, også er i dette formatet.

Denne gangen er det musikk som er gjennomgangstonen. F330 kan også skryte på seg høye datahastigheter og et lekkert utseende.

For pen er den, nesten alle vi har vist den til synes at dette er en stilig telefon. Forsiden domineres av en speilblank overflate som skjuler skjermen. Dette ser elegant ut, men fronten blir dessverre raskt skjemmet av riper.

Resten av telefonen er stort sett hvit, noe som er med på å gjøre at den skiller seg ut fra mengden.

Det mest kontroversielle med F330 er at Samsung har lagt valgknappene under den speilblanke fronten. Det er med andre ord ikke knapper du kan trykke inn, men berøringsfølsomme områder som kjenner når du hviler fingeren på dem. Dette viser seg å være håpløst irriterende!

HJELP!

Telefonen lever i praksis sitt eget liv. Halvparten av gangene du skal inn i hovedmenyen, ender du med å starte internettleseren.

Å trykke pil til venstre kan også være en risikabel affære. Det skal nemlig svært lite til å komme borti ringetasten. Hvis du for eksempel leser en tekstmelding når dette skjer, har du plutselig startet en samtale. Det mest naturlige er da å trykke febrilsk på avslutt-tasten for å få lagt på før det har begynt å ringe i andre enden. Men nei, så enkelt er det ikke. Siden tastene er trykkfølsomme, låser tastaturet seg automatisk med en gang du starter en samtale. For å få lagt på må du derfor enten skru av tastelåsen først, eller skyve sammen telefonen dersom den er åpen.

Grunnen til at tastelåsen kommer på av seg selv er selvsagt at du uten å ville det ellers ville lagt på, alternativt bladd rundt i menyen, straks du legger telefonen mot øret.

Vi har ikke spesielt store tomler, og i tillegg brukte vi testeksemplaret ekstra lenge for å se om vi kunne komme overens, men vi klarte rett og slett ikke å bli venner med tastene til F330. Selve talltastaturet har tydelig skrift og god størrelse, men det overskygges totalt når resten av tastene er lite medgjørlige.

De færreste telefoner er særlig gode å betjene med hansker på, men med F330 er det tilnærmet umulig. Upraktisk nå som den kalde årstiden er over oss.

Litt spesielt er det også at piltastene er bevegelige, på tross av at de er trykkfølsomme. Dette virker litt billig og gjør at det blir slark i piltastene uten at det hjelper på responsen.

Selve skyvemekanismen fungerer greit, men er på langt nær like fast og kontant som de dyrere skyvetelefonene Samsung har skjemt oss bort med.

Som du skjønner står designet til F330 til stryk. Det hjelper lite at den er nokså kompakt og fin å se på, når den er så lite brukervennlig at du aller mest har lyst til å hive den veggimellom.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 260 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Operativsystem: Samsungs eget
Meny: Rutenett
Tekst: T9, vanlig tekst
Firmware: F330.006 REV1.1

Slik vurderer vi
Skjermen er dekket av en svært blank overflate.
Skjermen er dekket av en svært blank overflate.

Skjermen bak speilet

Speilfronter på mobiltelefoner fører vanligvis med seg at skjermen blir praktisk talt umulig å lese av i sollys. F330 har heldigvis ikke dette problemet like stor grad som enkelte andre speilblanke telefoner. Det går faktisk greit å se hva som står på skjermen også når du befinner deg utendørs og solen står høyt på himmelen, selv om du uansett må regne med endel reflekser med en slik løsning.

Skjermen i seg selv er både skarp og lyssterk, og både menyer og bilder vises klart og med fyldige farger.

Menyene ligner på det du finner i de fleste nyere Samsung-telefoner. En velkommen nyhet i F330 er at du nå kan vise menyen med mindre ikoner og tekst under hvert valg, komplettert med en stor utgave av valgt ikon. Dette er utvilsomt enklere for dem som ikke er så kjent med Samsungs menyer.

På F330 kan du selv velge om det skal dukke opp en liste som viser undermenyen til menypunktet som markøren står på. Praktisk for de som synes at dette kun var til mer irritasjon enn hjelp.

Dersom du er en ivrig taster, kan det være greit å være oppmerksom på at F330 i motsetning til endel andre Samsung-telefoner ikke har en egen slettetast, eller "c"-tast om du vil.

Vi ble litt skuffet over responsen i menyene. Samsung har stort sett levert telefoner som sparker bra fra seg når du blar rundt i menyene, men med F330 opplevde vi at telefonen av og til hang litt etter. Det kan virke som grunnen er at de trykkfølsomme tastene har noe lengre reaksjonstid enn vanlig taster.

Som tidligere nevnt låser tastaturet seg automatisk når du starter en samtale. Dette er litt upraktisk hvis du for eksempel skal inn i menyen og hente frem et telefonnummer under en samtale.

Ordboken er av den vanlige T9-typen, og med litt tilvenning skriver du tekstmeldinger omtrent like kjapt her som på en hvilken som helst annen telefon. Helt som alle andre er dog F330 ikke. Med jevne mellomrom har ordboken det nemlig med å foreslå de merkeligste ord, men det skjer ikke oftere enn at det blir mest som en kuriositet å regne.

Vi beveger oss over til poenger for de spesielt interesserte, nærmere bestemt symbolet som vises når du har avsluttet en samtale. Når du har "lagt på røret" vises det praktisk nok hvor lenge samtalen varte og noe tekst, og ved siden av er det et firkantet klokkesymbol som skal symbolisere samtalevarighet. Imidlertid ser dette symbolet ut som en konvolutt, i mobilverdenen kjent som symbolet for tekstmelding. Før du har vent deg til det, er det derfor fort gjort å tro at du har fått en sms hver gang du avslutter en samtale.

Når du har skrevet og sendt en tekstmelding, er det mest naturlige å skyve telefonen sammen. Hvis du gjør dette, og ikke venter til det kommer opp beskjed om at meldingen er sendt, blir meldingen fortsatt sendt slik den skal, men den blir allikevel liggende i utboksen og ikke i sendte elementer. Det kan være litt forvirrende å finne en tekstmelding i utboksen og dermed lure på om den faktisk ble sendt eller ikke.

Menyene til F330 må totalt sett sies å være brukervennlige, selv om vi fortsatt mener at det er et like stykke igjen til det beste som Sony Ericsson og Nokia har å by på.

Video av Samsung F330

Samsung SGH-F330 med abonnement

Samsung SGH-F330

Samsung SGH-F330 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-F330   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen