TEST: Samsung SBH-700
Test

Samsung SBH-700

Samsung SBH-700

Vekt: 65 gram
Bundel: Lader, brukerveiledning
Batteri: 8 timer musikk, 5,8 døgn hviletid
Målt rekkevidde: 12 meter
Bluetooth-versjon: 2.0 (krever A2DP)
Pris: 700 kroner

Sjekk priser og spesifikasjoner

Samsung SBH-700

Vekt: 65 gram
Bundel: Lader, brukerveiledning
Batteri: 8 timer musikk, 5,8 døgn hviletid
Målt rekkevidde: 12 meter
Bluetooth-versjon: 2.0 (krever A2DP)
Pris: 700 kroner

Sjekk priser og spesifikasjoner
SBH-700 ser grei ut, men har dårlig lydkvalitet. (Alle foto: Einar Eriksen)
SBH-700 ser grei ut, men har dårlig lydkvalitet. (Alle foto: Einar Eriksen)
Med i pakken får du det meste du trenger, men vi savner en oppbevaringspose eller lignende.
Med i pakken får du det meste du trenger, men vi savner en oppbevaringspose eller lignende.

Samsungs nye musikkhodesett SBH-700 er helt trådløs, og kobles til telefonen din via Bluetooth A2DP. Dermed kan du høre på musikk helt uten å ha ledninger hengende ned forbi jakkekragen. Dette er selvsagt praktisk, men det fører også med seg ulemper.

SBH-700 koster rundt 700 kroner, noe som er like mye som du betaler for et skikkelig bra ledningsbasert hodesett, men lydkvaliteten er langt dårligere.

Mye skurring 

Når du lytter på musikk i SBH-700, merker du fort at hodesettet skurrer forferdelig mye. Bassen skurrer, s-lyden i vokaler skurrer og mest av alt skurrer symbalene i trommene. Dette er typisk for trådløse hodesett som bruker Bluetooth, men dette er uakseptabelt mye skurring uavhengig av om hodesettet er trådløst eller ei. Noe slikt ville vi ikke betalt 700 kroner for. 

All skurringen fører til at ingen instrumentgrupper høres naturlige ut, og vokalen mister også sine kjennetegn.

For sikkerhets skyld prøvde vi hodesettet sammen med tre forskjellige telefoner; Samsung U800 Soulb, Nokia N96 og Sony Ericsson Xperia X1. Skurringen var der i alle tilfellene, og i Nokia N96 var tilkoblingen i tillegg ustabil og lyden hakket ofte - spesielt om du har telefonen liggende i bukselomma. 

Trang lyd

Lyden er generelt dårlig også om du klarer å overse skurringen. Lydbildet kan beskrives som veldig flatt, og alt annet enn luftig og åpent. Alle lyder blir veldig smeltet inn i hverandre, slik at det er vanskelig å skille instrumentene fra hverandre og du hører bare de mest dominerende lydene med noe som ligner støy i bakgrunnen når bakgrunnen egentlig består av et komp du har lyst å få med deg.

Vi opplevde at rolig jazz var den musikkategorien som passet best med SBH-700. Årsaken til dette er nok at musikken er stille og rolig, og hodesettet faktisk ikke trenger å lage så mye lyd. Alle ulempene i lyden gjør hodesettet ganske uegnet til det meste av annen musikk.

Det er ingen vits å betale så mye for SBH-700, som etter alt å dømme uansett blir liggende hjemme i en skuff. 

Vi setter imidlertid pris på at hodesettet også fungerer som håndfri til mobilen din. Det betyr at musikken dempes automatisk når du får inn en samtale og du enkelt kan ta telefonen uten å dra mobilen opp av lomma. Lydkvaliteten i mobilsamtaler er helt grei, og er nok det området som hodesettet duger best på. 

Batterilevetiden er også ganske grei, med oppgitte åtte timer musikkspilling nesten seks døgn.

SBH-700 sitter litt dårlig på øret.
SBH-700 sitter litt dårlig på øret.
Øreputene er litt harde, selv om de er laget av gummi.
Øreputene er litt harde, selv om de er laget av gummi.

Ubehagelig på ørene

Designen til SBH-700 er kanskje bra i første øyekast. Hodesettet er i fargene svart, rød og sølvgrått. Bluetooth-mottakeren ligger bak hodet, og består av volumtaster og taster for å bytte til neste og forrige låt. 

Det går et par elastiske "pinner" fremover til ørene, og en bøyle går rundt øret og inn i øregangene forfra. På fremtiden av bøylene er det en tast for å ta telefonen og legge på og en tast for å spille av musikken og sette den på pause.  

Designløsningen er i utgangspunktet grei nok, og du får full kontroll over tasteplasseringen etter kun kort tid. Hodesettet er i det hele tatt ganske praktisk. Men dessverre er det veldig ubehagelig å ha på seg.

Putene som går inn i øret synes vi er for harde, og etter en halvtime med musikklytting øregangene litt irriterte. Vi synes også Bluetooth-mottakeren på baksiden av hodet er altfor tung, slik at det blir for mye press mot øregangene og hodesettet faller lett av om du ikke har ørepluggene skikkelig i ørene. 

Konklusjon

Det er kanskje irriterende med ledninger og veldig praktisk å ha et trådløst hodesett som både kan brukes til musikk og mobilsamtaler. Men når lydkvaliteten er så dårlig som i SBH-700, vil vi anbefale at du holder deg langt unna. 

Et ledningsbasert hodesett kan kjøpes for en langt billigere penge og gir deg mye bedre lydkvalitet. Vi anbefaler å gå for et sett øreplugger, siden disse ikke krever mer kraft enn mobilen din har tilgjengelig for å drives. I prisklassen til SBH-700 anbefaler vi å se på hodesett som Cresyn C705e, eller Skullcandy Full Metal Jacket med håndfri for Blackberry-mobiler og Iphone dersom du trenger det. 

Produsenter som Denon, Argon, Bose og Koss har også en rekke øreplugger med prislapp helt ned til 200 kroner, som du for eksempel kan få kjøpt hos fagforhandlere som Hifi-klubben.

Dersom du likevel skal ha et trådløst hodesett, bør du se på Nokia BH-604. Dette hodesettet har langt bedre lyd, men er til gjengjeld fysisk større. Og dersom det er et trådløst håndfri du er ute etter, finnes det mange god alternativer.

Samsung SBH-700

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen