Test
Samsung SBH-500 er et friskt pust på A2DP-fronten. (Bilde: Alle foto: Marius S. Eltervåg)

Samsung SBH-500

Samsung SBH-500

Standard: Bluetooth, Stereo A2DP
Funksjoner:
Musikklytting, håndfri
Vekt:
150 gram
Taster: Volum, skifte av sang, pause, svar/legg på
Tale-/musikktid: Ti timer
Standby: 170 timer
Pris: ca 1000 kroner

Klikk for større bilder.
Klikk for større bilder.
SBH 500 har en ergonomisk utforming.
SBH-500 har en ergonomisk utforming.
Alle funksjonene styres fra høyre øreklokke.
Alle funksjonene styres fra høyre øreklokke.
Øreklokkene er godt polstret.
Øreklokkene er godt polstret.
På venstre øreklokke
På venstre øreklokke finner du av/på-knapp og inngang for laderen.

Det dukker opp stadig flere A2DP-hodesett på markedet. Dette er trådløse hodesett som i tillegg til å fungere som håndfri, også leverer stereolyd. Hodesettene kan brukes med alle datamaskiner, mobiltelefoner og MP3-spillere som har støtte for A2DP.

Samsung er blant de mest lovende produsentene av slike hodesett. To år gamle SBH 100 var en stor skuffelse, mens fjorårets SBH 170 var en gledelig overraskelse.

Nå har vi fått prøve ut siste medlem i familien: SBH-500. Disse øreklokkene er et friskt pust blant halvferdige løsninger og knotete design.

Behagelig på ørene

At SBH-500 veier 150 gram, gjorde naturlig nok at vi var skeptiske til hvor godt hodesettet kunne ligge på ørene. Fordommene våre ble heldigvis fort gjort til skamme.

Øreklokkene er festet til en spenstig og ergonomisk ramme som går rundt nakken. Dette hjelper å balansere vekten, slik at hodesettet føles naturlig å bruke, og du merker ikke noe særlig til vekten.

Selve øreklokkene er polstret med skinn, og klemmene som presser dem mot ørene har fått en overflate av gummi. Polstringen gjør også at du hører lite til støyen rundt deg, og det lekker heller ikke mye lyd ut til medpassasjerene på bussen.

Prøv før du kjøper!

Det bør understrekes at vi er sterkt splittet i oppfatningen av hvor behagelig SBH-500 er å bruke. Halve redaksjonen mener dette er helt i toppsjiktet når det kommer til ergonomi og skånsomhet mot ørebrusken, mens den andre halvparten har helt motsatt oppfatning.

De av oss som ikke likte SBH-500 mener for øvrig at hodesett med bøyle som går bak nakken generelt er en uting, og greier ikke bruke slike hodesett mer enn minutter av gangen – samme hvilken modell det er.

Uansett bør du prøve SBH-500 selv for å finne ut om det er noe du kan bruke. Hodeform og personlige preferanser til design spiller en stor rolle her.

Praktiske snarveier

På den høyre øreklokken finner du egne taster som lar deg starte og stoppe musikken, skifte spor og justere volumet, noe som betyr at du ikke trenger ta telefonen opp av lommen for å styre musikken.

Midt blant musikktastene finner du en stor, rundt tast som brukes til å besvare samtaler eller å legge på.

Etter kort tids tilvenning vet du også nøyaktig hvor de forskjellige snarveistastene er, og greier kjapt å både besvare samtaler og styre musikken uten å kikke.

Det eneste vi har å utsette på designen er at hodesettet ikke kan bruke vanlige Samsung-ladere. Istedenfor må du drasse med deg en ekstra lader dersom du skal ut å reise. Dette vil muligens ikke være et stort problem for mange, men er likevel verdt å nevne.

Å komme i gang

Å pare SBH-500 med en mobiltelefon er en smal sak. Sett hodesettet i paringsmodus ved å holde inne ringetasten mens du slår det på, og vent til det blinker rødt og lilla. Deretter søker du opp hodesettet fra mobiltelefonen du vil bruke, og skriver inn kode "0000".

Vi prøvde å koble sammen SBH-500 med to forskjellige telefoner, samt en bærbar datamaskin. I alle tre tilfellene ble hodesettet funnet på få sekunder, og sammenkoblingen ble gjort uten problemer.

Bra lyd

Å bruke SBH-500 som håndfri byr ikke på noen kommunikasjonsproblemer. Lyden i begge ender er klar, høy og tydelig. Du vil riktignok føle at lyden er noe "hul" i enkelte tilfeller, men dette er noe som gjelder de aller fleste håndfrisett, både med og uten ledning.

Skal du ha et trådløst musikkhodesett, er SBH-500 et bra valg. Hele lydbildet kommer klart frem uten at detaljene forsvinner, og både vokal og piano gjengis klokkerent.

SBH-500 er riktignok ikke helt på nivå med et vanlig hodesett med ledning, og du kommer ikke utenom litt spraking og susing innimellom. Likevel er det ingen grunn til å styre unna dersom du ikke er veldig kresen på lyden når du spiller musikk.

Konklusjon

Samsung har for andre gang laget et svært bra A2DP-hodesett. SBH-500 er jevnt over et solid produkt, som leverer både bra design og god lydkvalitet. I tillegg er det svært enkelt både å koble det opp mot telefoner og datamaskiner, og knappene på øreklokken gjør det lett å styre musikken mens du er på farten.

Det er verdt å nevne at SBH-500 er et hodesett du bør prøve før du kjøper, ettersom mange synes det er ubehagelig å ha en bøyle bak nakken. Dersom dette ikke plager deg er SBH-500 et svært bra valg ergonomisk sett.

SBH-500 er ikke helt fritt for spraking og susing, men det er prisen du må betale for et ledningsløst hodesett i dag. Vil du ha bedre lyd må du også leve med ledninger. Så enkelt er det.

dsad
+ Behagelig å ha på seg
+ God lyd og bredt lydbilde
+ Praktiske snarveistaster
+ Lett å koble opp

dsad
- Ikke like god lyd som ledningsbaserte hodesett
- Mange misliker bøylen bak nakken

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen