Test

Samsung S100


Vi vil takke MPX for utlånet av Samsung SGH-S100.

Design - 

Design har alltid stått i høysete i Samsungs telefoner, og S100 er intet unntak. Telefonen har fått et svært rent og minimalistisk preg, som i våre øyne utstråler både stil og eleganse. Det smale, forkrommede skallet kombinert med rene linjer og designelementer av blankt metall gjør et solid inntrykk, samtidig som Samsung har klart å unngå den glorete, litt overlessede looken til for eksempel T100.

Det som imponerer oss mest ved S100 er allikevel sansen for de små detaljene. For eksempel er de forskjellige åpningene og pluggene på telefonen tettet med gummipakninger for å unngå at støv og skitt trenger seg inn i telefonen. Hver enkelt måned i kalenderen til telefonen kjennetegnes med en forskjellig bakgrunn. Samtlige av telefonens animasjoner og bakgrunnsbilder er gjennomtenkte til hver minste detalj. Hver for seg er dette uviktige egenskaper, men sammen gir de et helhetlig positivt inntrykk vi enda har til gode å se fra andre produsenter.

Også når det kommer til vekt og dimensjoner stiller S100 i en egen klasse. Samsung har lagt ved to batterier, som gjør det mulig å velge mellom en smal form med lav batterikapasitet og en noe tykkere form med lenger batterilevetid. Uavhengig av hvilket batteri du måtte bruke, føles telefonen både liten og veldimensjonert. Vekten på 92 gram er også mer enn godkjent.

Det eneste minuset vi kunne komme over ved Samsungs design var den eksterne antennen, men selv denne glir godt inn i et helhetlig design og er derfor på ingen måte fremtredende. Alt i alt må vi si at S100 er den lekreste og best designede telefonen vi har testet til dags dato.

Display / Grensesnitt - 

Samsung S100 er den første telefonen på det norske markedet med 16-bits fargedybde, som gjør det mulig å generere opp til 65536 forskjellige farger. Dette burde gi adskillig sterkere bilder og mer levende farger enn tidligere, men for å være ærlig ser vi liten forskjell fra den 4096-fargers skjermen til T100. Dette er allikevel på ingen måte noe minus, kanskje heller en kompliment, for både T100s skjerm og denne er de hittil beste vi har hatt inne til testing, og har en kvalitet som ikke kan sammenlignes med de utvaskede, blasse skjermene til >Siemens S55 og Sony Ericsson T68i.

Også den eksterne skjermen til S100 er av høy kvalitet. Høy oppløsning gjør det mulig å lese det meste av informasjon uten å måtte åpne telefonen, inkludert batterimåler, dekningsmåler, dag og dato. Ja, skjermen viser til og med animasjoner når du skrur telefonen av og på. Meningsløst glitter for øynene kanskje, men absolutt detaljer som bidrar til et positivt inntrykk.

Vi likte svært godt menysystemet til S100, som er svært lettlært og intuitivt. Man kan navigere gjennom menyene ved kun å bruke piletasten, og samtlige av valgene er også klart nummerert slik at man kan hoppe frem i menyen med nummertastene. Den høye kvaliteten til den 2,1-tommers skjermen, kombinert med en oppløsning på hele 128x160 piksler, gjør at man får svært god oversikt. T68i og S55 har til sammenligning en oppløsning på 101x80 piksler. Telefonen klarer for eksempel å vise hele 9 linjer med tekst samtidig, som gjør at du kan fordøye en hel SMS-melding i ett jafs. Den høye oppløsningen sørger også for at det blir svært behagelig for øynene å lese tekst.

S100 er utstyrt med de samme tastene som man finner på de fleste nyere telefoner, inkludert fireveis piletast, to softknapper, dedikert knapp for å gå inn på internett såvel som volumknapper på sidene for å justere volumet under samtaler. Piletasten kan trykkes i alle fire retninger, og leder til henholdsvis meldingsinnboksen, kalenderen, gjøremålslisten og talebeskjeder. Hele tastesettet til S100 er generelt sett av svært høy kvalitet, helt opp mot drømmetastene til Motorola T720, og er en glede å skrive med.

Uheldigvis klarer ikke grensesnittet å leve opp til tastesettet når det kommer til skriving av meldinger, og dessverre må vi nok en gang se at Samsung ødelegger en tilnærmet perfekt telefon med et tungvint og upraktisk grensesnitt. Rett skal være rett: S100 ligger milevis foran T100, og sliter hverken med den trege responsen eller mangelen på tegnfelt som vi slaktet sistnevnte for. Men den har også selv sine laster, i form av et utrolig tungvint grensesnitt for skriving av meldinger.

Det har seg nemlig slik at du må skifte skrivemodus fra små til store bokstaver manuelt, at du må skifte skrivemodus for å skrive utropstegn og smileys, at du må skifte skrivemodus for å lage mellomrom - du må kort fortalt skifte skrivemodus for alt. Som om ikke dette var nok, må du bla gjennom 5-6 valg for hver gang du skal skifte skrivemodus. For å legge mer ved på bålet, er det slik at dersom man kommer borti den røde telefon-tasten ryker man rett ut til startbildet, uten at meldingen lagres på noen som helst måte og uten en eneste advarsel. Legg til at telefonen, utrolig nok, mangler både komma og semikolon, og det blir klart at Samsung har gjort en heller dårlig jobb her - ihvertfall sammenlignet med alternativer fra andre produsenter.

Men man venner seg til slutt til problemet, til tross for at det blir en del ekstra tastetrykk. I praksis må man nok regne med rundt dobbelt så lang tid på å skrive en melding som på en Nokia eller Siemens, om man bruker mye smileys og tegn. Vi skrev en mail til Samsung angående problemene våre, og spurte om dette er ting som ville bli fikset på i en eventuell ny programvareversjon, men fikk aldri noe svar. Synd.

Alt i alt må vi allikevel si oss meget fornøyd med displayet og grensesnittet til S100, med det forbehold at dette ikke er den rette telefonen for SMS-raceren som skriver et titalls meldinger til dagen.

Samsung SGH-S100 med abonnement

Samsung SGH-S100

Samsung SGH-S100 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-S100   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen