Test

Samsung P400

Design og kvalitet - 

Da vi tidligere i år testet Samsung SGH-V200, lot vi det faktum at dette var den første kamskjells-telefonen med kamera formilde vår vurdering av designet. Fire måneder senere har det imidlertid skjedd mye (les: LG G7100 og Samsung SGH-E700) som gjør at vi ikke kan være fullt så milde.

Så la oss gå rett på sak: P400 er langt fra noen designmessig perle. Telefonen er både stor og klumpete i forhold til de fleste andre kamskjells-telefoner på markedet, og da tenker vi spesielt på bredden og tykkelsen.

Vekten på 105 gram er også i det meste laget, og sammen med den forholdsvis firkantede utformingen gjør dette at vi ikke kan si oss særlig fornøyd med den generelle fremtoningen til den nye telefonen.

Men om du kan leve med store dimensjoner, og ikke på død og liv må ha en telefon som forsvinner i skjortelomma, kan P400 også by på en del forskjellige designmessige kvaliteter du raskt vil lære å sette pris på.

For det første fremstår telefonen som svært robust. Den er utformet i solid metall, og er dekket av en metallisk tekstur som nærmest er umulig å skrape opp. Samsung har dessuten foret alle åpninger med egne gummipakninger for å forhindre at støv og vann skal trenge inn i telefonen.

For det andre har den et glimrende tastesett. Tastene er rett og slett herlige å skrive med, og er dessuten store nok for selv den groveste arbeidshånd. Samsung har også utstyrt P400 med alt av nødvendige knapper, som for eksempel volumknapper på utsiden av telefonen, en knapp for å starte opptaksfunksjonen og en dedikert knapp for kameraet.

Vi var også godt fornøyde med rotasjons-mekanismen til skjermen. Den spesielle løsningen gjør det til en fryd å bruke kameraet til telefonen og åpner for å brette skjermen rundt og bruker den som ytterskjerm. Det eneste minuset her måtte være at man kun kan vri skjermen 180 grader til venstre og ikke 90 grader til høyre, slik man kan med G7100.

Det som allikevel blir spikeren i kisten for P400, er at Samsung av en eller annen grunn har valgt å fjerne ytterskjermen. Det er åresvis siden vi har sett kamskjells-telefoner uten ekstern skjerm, og det er en årsak til det.

Uten ytre skjerm kan man ikke vite hvem som ringer før man har åpnet telefonen (og eventuelt besvart samtalen), og man kan dessuten heller ikke sjekke klokken eller detaljer som batterikapasitet og dekning uten å vippe opp dekselet.

Et alternativ er selvsagt å snu hovedskjermen rundt og bruke den som en ytre skjerm når telefonen ligger i lommen. Dette blir imidlertid som å be om å skrape opp skjermen til telefonen, som forøvrig ikke er innkapslet eller beskyttet på noen som helst måte, og man må dessuten åpne telefonen, snu rundt skjermen og trykke på den grønne telefonknappen før man i det hele tatt kan begynne å snakke i telefonen.

Samsung har til en viss grad prøvd å kompensere for mangelen på en ytre skjerm ved å montere et lys i det ytre dekselet, som blinker sterkt og febrilsk i alle regnbuens farger når telefonen ringer og når man har ubesvarte anrop og mottatte meldinger. En mager trøst, spør du oss.

Den roterbare kameralinsen trekker også ned vurderingen i denne kategorien, ettersom den erfaringsmessig fungerer som en magnet for sand og småpartikler og dermed har lett for å låse seg.

Skjerm og grensesnitt - 

Samsung har alltid satset på fete skjermer i telefonene sine, og P400 er intet unntak. Den aktive TFT-skjermen er meget skarp og klar i gjengivelse av både bilder og tekst, og ligger milevis foran de passive STN-skjermene vi finner i telefoner som Sony Ericsson T610 og Nokia 7250.

En forholdsvis høy oppløsning på 120x160 piksler muliggjør visning av 9 linjer med tekst og sørger dessuten for at man holder god oversikt både når man navigerer i menyene og når man leser og skriver meldinger. Den gjør dessuten også skjermen godt egnet til å kikke på bilder man har tatt med kameraet.

Menyene er lettnavigerte og forståelige, og man hopper raskt mellom menyvalgene ved hjelp av nummertastene og diverse snarveier. Vi setter også høy pris på at Samsung lar deg navigere frem og tilbake i menyene kun hjulpet av piletasten, slik vi opprinnelig kjenner det fra menysystemene til Siemens.

Når det gjelder SMS-skriving, kunne vi med glede konstatere at Samsung har fjernet mange av de irritasjonsmomentene vi husker fra V200. Du er ikke lenger nødt til å bla gjennom ørti skrivemoduser for å skifte fra liten til stor bokstav og du kan endelig legge til nye ord til T9-ordlisten.

Det eneste vi måtte savne her er automatisk skifting fra liten til stor bokstav og automatisk lagring av meldingen når man kommer borti den røde telefon-knappen.

Tastesettet er som tidligere nevnt en drøm å skrive med, og sammen med telefonens usedvanlig kjappe respons og praktiske system for skriving av tekst gjør dette P400 til en sikker vinner for SMS-fanatikeren.

Samsung SGH-P400 med abonnement

Samsung SGH-P400

Samsung SGH-P400 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-P400   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen