TEST: Samsung Omnia W

Test Samsung Omnia W

God på det meste

Windows-mobilen Omnia W duger til både jobb og moro.

Samsung Omnia W er blant de billigste telefonene du finner med operativsystemet Windows Phone 7.5 Mango. Imidlertid har både HTC 7 Mozart, HTC 7 Trophy og LG Optimus 7 falt ned i pris slik at disse er konkurrenter i samme prisklasse.

Av nyere Windows-telefoner er ZTE Tania, Nokia Lumia 710 og HTC Radar hovedkonkurrentene. Av disse er det bare Radar som har vært på testbenken vår, og den telefonen det er naturligst å sammenligne Omnia W med.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 11,56 x 5,88 x 1,09 cm
Vekt: 115,3 gram
Skjerm: Super-AMOLED, 3,7 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, søk, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Microsoft Windows Phone 7.5 Mango

Firmware: 2424.11.11.4
Pris: Fra rundt 2800 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Grei størrelse
 – Svært god skjerm for prisen
 – Brukervennlige menyer

dsad
 – Tastaturet kunne utnyttet hele skjermenEnkelt og greit

En kan stirre lenge på Omnia W uten å finne en naturlig måte å starte beskrivelsen av på. Den utmerker seg ikke på noen som helst måte utseendemessig. Den er tynnere enn fulltastaturmobilen HTC Desire Z som tilfeldigvis lå på bordet for sammenligning, men tynn er den likevel ikke. Vi synes ikke telefonen er stor, men ei heller er den liten. Og skjermen må vi også plassere omtrent midt på treet.

Vi innser at vi i testperioden ikke har lagt spesielt mye merke til størrelsen. Den glir lett ned i lomma, samtidig som skjermen er stor nok til å få grei oversikt.

På fremsiden av telefonen dekker skjermen mesteparten av bredden, mens det øverst er god plass til en høyttaler og logo. Nederst er det en Windows-tast (hjem-tast), en tilbaketast og en menytast. Bakdekselet er prydet med børstet metall på midten. Ved siden av kameraet er det et fotolys og på andre siden en høyttaler.

Volumtastene er på telefonens venstre side, og en tast for å slå av og på skjermen og tastelåsen har motsatt plassering. En kameratast er plassert lenger nede på høyresiden og fungerer både som kamerasnarvei (holde inne), for å fokusere (trykke halvt ned) og for å knipse bildet (trykke helt ned). Øverst på telefonen er det en minijack-utgang for tilkobling av lydenheter og nederst sitter det en micro-USB-port for lading og dataoverføring.

Vi legger merke til at Omnia W er noe tyngre enn forventet av Samsung i disse dager, som etter Galaxy SII har hatt til vane å lage fjærlette mobiltelefoner. De 115 grammene til Omnia W er likevel på ingen måte mye for en mobiltelefon på denne størrelsen.

Godt skjermvalg

Skjermoverflaten er av den harde sorten og trykkskjermen av kapasitiv teknologi. Her har Samsung lagt inn en overflate av den aller hardeste sorten, som heller ikke viker for en binders eller andre skarpe gjenstander. Det skal svært mye til for å lage riper i denne skjermen.

Skjermen er også veldig presis. Vi trenger ikke engang legge telefonen sidelengs for å treffe de noenlunde riktige bokstavene, og nøyer oss ofte med det smale tastaturet i portrettmodus til små gjøremål som å taste inn brukernavn og passord, e-postadresse og lignende. I landskapsmodus synes vi det er rart at Windows Phone 7.5 Mango ikke utnytter skjermens fulle bredde for å gi størst mulig tastatur, men tastaturet fungerer likevel godt til å skrive på.

I tillegg til å være presis og god å trykke på, imponerer skjermen også med andre kvaliteter. Dette er en 3,7 tommer stor AMOLED-skjerm – en teknologi som gir svært god kontrast og mye skjermbelysning for milliamperene. Oppløsningen på 800 x 480 på en så "liten" skjerm gjør at den er sylskarp. Dette er blant de aller råeste skjermene, og det er bare dyre toppmodeller som kan utkonkurrere denne skjermen – og bare hvis det er størrelsen som teller.

Mango tilfredsstiller

Microsofts nye operativsystem er noe helt annet enn Windows Mobile, som trolig mange fortsatt har mareritt om. Selskapet startet med blanke ark, og ville lage et system som var enkelt å bruke og uten overflødig funksjonalitet. Resultatet er det bare å la seg imponere over.

I stedet for startskjermer, baserer Windows Phone seg på én startskjerm med "fliser" for forskjellige programmer og funksjoner. Dette synes vi gjør telefonens "hovedmeny" svært ryddig og grei. Alle programmene finner du ved å trykke på pilen til høyre eller ved å skli fingeren mot venstre på skjermen. En slik venstre-høyre-orientering blir du fort vant med i Windows, da de fleste programmer har flere funksjoner plassert på denne måten. For eksempel er finner du under "personer" "alle", "hva skjer" fra sosiale tjenester og "nylige", som er de du hadde kontakt med sist.

(Foto: Einar Eriksen)
(Foto: Einar Eriksen)

Du kan fjerne, legge til og flytte flisene ved å holde fingeren mot en flis i vel et sekund. Dette får du fort inn i fingrene, slik at du kan skreddersy startskjermen akkurat slik du vil ha den.

Vi synes brukervennligheten i operativsystemet er helt topp, og definitivt et godt utgangspunkt for en ny smarttelefonbruker. Likevel har Microsoft gjort det som trengs for at det også skal passe mer avanserte brukere. Ved å holde inne visketasten, nederst til venstre på Omnia W, får du opp listen over kjørende programmer og kan veksle mellom disse. Klipp og lim er også på plass. Vi skal se nærmere på de solide proffunksjonene i operativsystemet på neste side.

Microsoft setter krav

Valgfriheten i Mango liten, både for deg og for HTC eller andre mobilprodusenter som vil bruke Microsofts operativsystem. Du kan stort sett kun endre på fargen og rekkefølgen på flisene. Microsoft vil ha god kontroll på brukeropplevelsen, og dermed kan ikke mobilprodusentene lage egne brukergrensesnitt på toppen av Windows Phone slik de gjør i Android. Videre setter Microsoft krav til maskinvare, slik at det i dag er umulig for produsenter å lage billige telefoner med Windows Phone.

Den store fordelen er at Microsoft da også har kontroll på oppdateringene. Når Windows-telefonen din i fremtiden begynner å bli gammel, kommer ikke HTC til å kunne la være å oppdatere den slik at du må kjøpe en ny. Det er Microsoft som gir deg oppdateringer, og det er Microsoft som eventuelt forteller deg når telefonen din ikke lenger er god nok for deres nyeste systemer.

Dette sparer etter alt å dømme også kostnader for produsentene, men samtidig må produsentene også betale lisens for å bruke Windows Phone.

Norsk

Telefoner med Windows Phone 7 har utelatt norske brukere noe, og HTC 7 Mozard, HTC 7 Trophy og LG Optimus 7 fikk dermed ikke den helt store kundestrømmen når Android-brukere hadde så mange flere tjenester. For eksempel Microsoft Marketplace, som tilsvarer Android Market og Apple App Store.

I Windows Phone 7.5 Mango har imidlertid Microsoft fått på plass det som trengs for at alt skal fungere like godt i Norge som andre steder. Du får nå tilgang på Microsoft Marketplace og Xbox Live, og kan dermed for eksempel laste ned spill og bruke den stadig mer omfattende sosiale funksjonaliteten i Xbox Live.

Esken til vårt testeksemplar av Omnia W inneholder:

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • 230V~ batterilader
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger

Samsung Omnia W med abonnement

Samsung Omnia W

Samsung Omnia W med abonnement

Samsung Omnia W

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen