Test

Samsung Omnia HD vs. RCA Small Wonder

Samsungs i8910 HD er en mobiltelefon med mulighet for å gjøre opptak i HD-kvalitet, mens RCA EZ209 HD er et rent HD-kamera på størrelse med en mobiltelefon. Begge må betegnes som lettvektere i videokameraklassen.

Samsung i8910 HD er kanskje bedre kjent som Omnia HD. Vi har testet denne mobiltelefonen og gitt den toppscore, først og fremst på grunn av brukergrensesnitt og skjerm. Telefonen har mobilverdenens største skjerm av typen AMOLED. Som smartmobil med innbygget WLAN og Turbo-3G mobilnett ligger forholdene godt til rette for deling av innhold, selv uten at vi går veien om PC.

RCA Small Wonder er et videokamera for skjortelommen. Kameraet er på størrelse med en iPhone, litt bredere og noe kortere enn Samsung i8910. Selve kameraobjektivet stikker mer ut enn på i8910 HD. Noe av hensikten med dette kameraet er at det skal være så lite at du alltid har det for hånden når du trenger det.

Her har vi gjort en sammenstilling av de to HD-kameraene. Lenger ned finner du eksempelvideoer.


 

Samsung I8910 HD

RCA EZ209 HD

Videooppløsning

720x480@30fps

640x480@30fps

320x240 (også hurtigopptak eller slowmotion)

HD 1280x720@24fps

WebQ 320x240@30fps

Sport 848x480@60fps

HD 1280x720@30fps H.264

Design

Lekker i sort, med stor fargeskjerm og ramme i sølv. Litt større enn de fleste touch-mobiler, men såpass tynn at den ikke oppleves som urimelig stor. Finish som gir inntrykk av kvalitet.

Sort med sølvfargede taster. Stor rød tast for start og stopp av opptak. Gummi dekker kontaktene, og denne kan være vanskelig å få til å sitte pent. Kombinasjonen lav vekt, slarkete knapper og mye plast får kameraet til å virke litt simpelt.

Lyd

AAC

MS 48000 Hz, 385 Kbit/s

Minne

16 GB innbygget. MicroSD opp til 32GB

256 MB innbygget. MicroSD opp til 16GB

Skjerm

3,7 tommer AMOLED

2 tommer TFT

Størrelse

123x58x12,9mm

109x61x13,5mm (21mm)

Vekt

148g

86g

Utganger

Micro USB

DLNA

AV ut (Standard Definition)

Mini USB

Mini HDMI

AV ut (Standard Definition)

 

 

 

Bildestabilisator

Nei

Nei

Stillbilder

8 Megapiksler

8 Megapiksler

Pris:

Ca 6500 (avansert mobil og mediespiller inkludert)

Ca 1290 kroner (minnekort kommer i tillegg)

Vurdering

Det er en del svakheter ved HD kameraet i Samsung i8910. Blant annet klarer ikke opptakeren å filme med 24 bilder per sekund når det blir bevegelse i kameraet. Lampen som skal gi fotolys er for svak til innendørs bruk, mens vi i godt lys får rimelig gode opptak. Det er ingen optisk zoom, så ved zooming hopper bildet fra trinn til trinn. Vi sliter også med å få skarpe bilder når vi zoomer inn.

Brukervennligheten er god, og det tar om lag fem sekunder fra vi plukker opp telefonen til videokameraet er klar for opptak.

Lydkvaliteten er grei.

Menyene er innholdsrike med mange variabler. Ved lavere oppløsning kan det også filmes med høyere bildefrekvens, slik at opptaket vises i sakte film.

RCAEZ209 HD er et dedikert videokamera. Minnekort fulgte ikke med, men vi fikk med et 4GB MicroSD HC-kort til vår test.

Brukervennligheten er det ikke noe å utsette på. Fra vi står på kameraet til det er klart for opptak tar ca tre sekunder.

Uten bildestabilistator er det vanskelig å holde kameraet helt i ro. Og når kameraet beveges sliter det med å komprimere bildene raskt nok. Dermed blir det en del hakking. Zoomfunksjonen er også her trinnvis og hakkete.

I godt lys blir fargene gode og detaljene bra. I svakt lys blir bildene rett og slett dårlige.

Å skifte modus er svært enkelt, ettersom du gjør dette med en fysisk knapp merket HD, Sports og WebQ. Vår erfaring er at opptak gjort med innstillingen Sports gir de jevneste opptakene, men da snakker vi uansett ikke om HD.

Styrker og svakheter

Pluss:

Bra design, bra skjerm for fremvisning, enkel å bruke. Innbygget i mobiltelefonen noe som gir enkel trådløs deling.

 

 

 

Minus:

Stiv pris. Dårlig flyt på opptakene. Ikke HD-utgang på telefonen, og DLNA får vi ikke til å virke med HD-klippene. Ingen TV-ut-kabel. Ikke festemulighet for stativ.

Pluss:

Lav pris. HD-utgang, svært enkel å bruke, lett å ta med seg. Programvare til PC ligger på kameraet og gjør installasjonen enkel.

Enkelt redigeringsprogram følger med

 

Minus:

Denne ser billig ut, og opptakskvaliteten minner lite om HD. Oppgir 8 Megapiksler stillbilder, men har en bildebrikke på 5 megapiksler. Ikke festemulighet for stativ.


Video filmet med Omnia HD (Klikk på "HD" for å se filmen i full størrelse)
(Artikkelen fortsettter etter videoklippene)Dette opptaket er gjort med RCA Small Wonder (Husk å velge HD)Konklusjonen vår får være at HD-video er så ressurskrevende at du må opp i en høyere prisklasse på kameraet om du vil ha en brukbar HD-opplevelse. Slik kvaliteten er på RCA Small Wonder og Samsung Omnia HD har kameraet begrenset nytteverdi. Eller for å si det ganske enkelt - gå heller ned på oppløsningen og unngå hakkingen ved avspilling.

Samsung og RCA skal ha ros for å ha gjort et godt forsøk, men vi synes ingen av disse kameraene leverer HD-video av akseptabel kvalitet, selv om Omnia HD er nærmest på bildekvaliteten og RCA-kameraet har jevnest opptak.

Men om ikke annet kan de begge ta opp video til deling på nettet. Det er da i alle fall noe.

Her er ett klipp til som viser forskjellene på de to kameraene. Viftingen med kameraet er gjort med hensikt for å se hvor raskt kameraet er. Her er bildene noe krympet i forhold til originalopptaket, som er i HD.(Atikkelen ble første gang publisert 19. august 2009)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen