Samsung Omnia HD

Samsung I8910 Omnia HD

Dimensjoner: 12,3 x 5,8 x 1,3 cm
Skjerm: 3,7 tommer, OLED, trykkfølsom, 16 mill farger, 640 x 360 bildepunkter
Plattform: Symbian m/ S60 5th Edition
Nettverk: GSM 850,900,1800,1900
Internett: Edge, 3G, Super-3G (HSUPA)
Trådløst: Bluetooth 2.1, Wi-Fi
GPS: A-GPS
Internminne: 16 GB
Minnekortstøtte: MicroSD opp til 32 GB
Kamera: 8 megapiksler
Video: 720p, 24 FPS
Annet: HDMI-støtte, Divx-støtte
Tilgjengelighet: 2. kvartal, pris ukjent

Samsung I8910 Omnia HD

Dimensjoner: 12,3 x 5,8 x 1,3 cm
Skjerm: 3,7 tommer, OLED, trykkfølsom, 16 mill farger, 640 x 360 bildepunkter
Plattform: Symbian m/ S60 5th Edition
Nettverk: GSM 850,900,1800,1900
Internett: Edge, 3G, Super-3G (HSUPA)
Trådløst: Bluetooth 2.1, Wi-Fi
GPS: A-GPS
Internminne: 16 GB
Minnekortstøtte: MicroSD opp til 32 GB
Kamera: 8 megapiksler
Video: 720p, 24 FPS
Annet: HDMI-støtte, Divx-støtte
Tilgjengelighet: 2. kvartal, pris ukjent

Samsung var til stede på Elektrofil-messen i Oslo. Der hadde de rigget til en samling med sine nyeste mobiler, og vi tok en nærmere titt på blant andre flaggskipet Omnia HD. 

Imponerende skjerm

Det som er det mest spesielle med Omnia HD, er at den har en gigantisk trykkskjerm av typen AMOLED. Det gjør at bildet er sylskarpt samtidig som skjermen bruker lite strøm. 

Skjermen til Omnia HD er ikke akkurat uskarp. (Alle foto: Einar Eriksen)
Skjermen til Omnia HD er ikke akkurat uskarp. (Alle foto: Einar Eriksen)

AMOLED står for Active-Matrix Organic Light Emitting Diode. Vi har sett vanlige OLED-skjermer i flere mobiler allerede, men de to første bokstavene i fortkortelsen gjør at skjermen kan være større og ha en høyere oppløsning. Dette har Samsung utnyttet til det fulle. Skjermen i Omnia HD er 3,7 tommer stor, og oppløsningen er 360 x 640 piksler. 

Forventningene var altså store, og likevel ble vi definitivt ikke skuffet. Skarpheten i skjermen er helt overveldende, og skjermen virker svært lyssterk. Samtidig er ikke fargene for kunstige, og virker naturtro i alle de demofilmene som var lastet inn i Omnia HD på forhånd. Dette er den desidert mest imponerende skjermen vi har sett i en mobiltelefon så langt. 

I videoen øverst ser du en nærmere demonstrasjon av skjermens videovisning.

Samtidig bruker AMOLED-skjermen lite strøm. Dette gjør at telefonen har god batterilevetid. Batteriet er på 1500 mAh, noe som er litt høyere enn det vi vanligvis finner i telefoner i samme klasse. Men at skjermen er så lite strømkrevende gir Omnia HD 4,3 timer videospilling, 25 døgn hviletid eller 13,5 timer taletid. 

Samsung lover også å fortsette å satse på AMOLED-skjermer framover. At selskapet også satser innenfor både Windows Mobile, Symbian og Android, gjør at de fleste mobilinteresserte kan få mer å glede seg over senere. 

Kameraet tar opp video i HD-oppløsning.
Kameraet tar opp video i HD-oppløsning.

HD både her og der

Forkortelsen HD stor som regel for høy definisjon, og betyr høy pikselstetthet som igjen fører til skarpe bilder. Det er akkurat dette navnet Omnia HD spiller på. 

Skjermen er altså høyoppløst. I tillegg kan du spille av video i 720p rett til TV-skjermen via HDMI. Kameraet tar også opp videoer i den samme oppløsningen og med 24 bilder i sekundet, så det er altså et HD-videokamera med gode spesifikasjoner innebygget i Omnia HD. 

Skal du ta stillbilder, er heller ikke oppløsningen å kimse av. Kameraet knipser i inntil 8 megapiksler. Bildekvaliteten vil vi se nærmere på i en full test av telefonen, men det er verdt å merke seg at slike oppløsninger krever ekstremt mye av kamerabrikken og -optikken. 

Les også: Flere megapiksler gir dårligere bilder

Med skyhøye oppløsninger på alle punkter, er det viktig med mye lagringsplass. Det har Omnia HD. Du kan velge mellom 8 eller 16 GB. Sistnevnte versjon rommer fire helaftens spillefilmer i HD-kvalitet (720p), en hel sesong med Top Gear i vanlig kvalitet eller 4000 sanger i vanlig kvalitet og lengde. Du kan også stikke inn et ekstra minnekort av typen Micro-SD med opp til 16 nye GB.

Omnia HD har samme menyer som 5800 Tube.
Omnia HD har samme menyer som 5800 Tube.

Symbian under panseret

Samsungs Omnia HD har fått menysystemet S60 5th Edition, som er det samme som vi finner i Nokia 5800 Tube og kommende Nokia N97. Dette ligner på tidligere S60-menyer, og hovedfortskjellen er at menyene nå ligger i trykkskjermen. 

Samsung har imidlertid utrustet Omnia HD med et eget Widget-system, som gjør at du enkelt kan legge inn egne lett tilgjengelige småprogrammer og på den måten skreddersy telefonen til eget bruk. 

Noe vi imidlertid mener er enda viktigere, er at Samsung har lagt inn mye kraftigere maskinvare enn det vi finner i Nokias 5800 Tube. Mens Tube har et enkelt ARM-brikkesett på 369 MHz, har Omnia HD blitt utstyrt med brikkesettet ARM Cortex-A8 som har 600 MHz klokkehastighet og støtte for 3D-grafikk med maskinvarebasert akselerator. 

Dette fører til at mobilspill bør kunne ha langt bedre grafikk uten at telefonen bukker under, samt at telefonen er generelt raskere i menyene. Og ja, forskjellen er absolutt merkbar om vi sammenligner med 5800 Tube. 

Velfungerende menyer

Når du skal skrive meldinger kan du velge mellom et fulltastatur på skjermen eller et mobiltastatur som justerer seg til høyre på skjermen. Begge tastaturene fungerer godt, og har samme løsning som Apples Iphone ved at bokstavene forstørres når du drar fingeren over skjermen, og skrives inn på skjermen først når du slipper fingeren fra skjermen. 

Menyene er ellers lik de velkjente Nokia-menyene, og er både logisk oppbygde og har de fleste funksjoner du kan kreve.

Fullt hus med teknologi

Det skal mye kresenhet til for å savne noe i Omnia HD. Telefonen har nemlig det meste av teknologi.

Wi-fi-funksjonen lar deg koble telefonen til internett og få full hastighet gjennom det trådløse nettverket ditt hjemme, på jobben eller på kaféer og utesteder. Er det ikke noen tilgjengelig trådløs sone der du er, får du tilgang til de raskeste hastighetene i mobilnettet - nemlig super-3G (HSPA) med 7,2 Mbps maksimal nedlastingshastighet.

GPS er også på plass, og som programvare finner du Route 66 med inkludert to år med gratis oppdateringer. 

Omnia HD kommer i butikkene i sommer, med en prislapp på rundt 6000 kroner uten abonnement eller operatørlås. Vi vil komme tilbake med en full test av Omnia HD så snart som mulig.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen