Test

Samsung NX10

Testresultater

Samsung NX10

Positive ting Kompakt, god bildekvalitet, bildestabilisator
Negative ting Svak skjerm i sollys, dårlig søker, støy over 800 ISO0

Testresultater

Samsung NX10

Positive ting Kompakt, god bildekvalitet, bildestabilisator
Negative ting Svak skjerm i sollys, dårlig søker, støy over 800 ISO0
Speilreflekskameraer tar som kjent generelt bedre bilder enn kompaktkameraer, men er til gjengjeld betraktelig mer klumpete å ha med seg. Samsungs nye kamera NX10 prøver å ta det beste fra begge verdener. Det er et lite og kompakt kamera med samme bildebrikke som en speilrefleks, og mulighet for å skifte objektiv.

Har Samsung truffet spikeren på hodet? Vi har gitt NX10 en real test.

Kort om Samsung NX10

Det nye kameraet fra Samsung gir deg samme bildebrikke som mange speilrefleksmodeller, nemlig APS-C. Oppløsningen på bildene du tar er på opptil 14,6 megapiksler, og du kan i tillegg lage filmsnutter i HD-kvalitet, i dette tilfelle 1280 x 720 (720p). Kameraet kan ta bilder med opptil 3200 ISO lysfølsomhet.

Skjermen på NX10 er en tre tommer stor AMOLED-skjerm, som er en ny strømgjerrig skjermteknologi. Apparatet har også en HDMI-utgang, slik at du kan se feriebildene høyoppløst direkte på flatskjermen i stua.

I esken følger det med et kitobjektiv på 18-55 millimeter med blenderåpning fra 3,5 til 5,6. Objektivet har også bildestabilisator. 

Se vår videosniktitt av NX10.
 Brukervennlighet

Det første som slår oss er at kameraet er overraskende tungt og fremstår solid bygget. Kamerahuset er bra ergonomisk utformet og gir deg et bra grep - selv med pølsefingre. Størrelsesmessig er det en god del mindre enn for eksempel Canon 400D, og mye mindre enn Nikon D300. 

Knappene på NX10 sitter logisk plassert, du når enkelt de  knappene som brukes under fotografering. Det kan tenkes at knappene sitter noe tett for personer med store fingre, men dette var ikke et problem så lenge vi testet kameraet. 
 Modellen har et programhjul der du kan velge mellom en rekke forskjellige moduser. Er du en nybegynner har kameraet et automatprogram som gjør jobben for deg, og velger den modusen som passer best for det du skal ta bilde av. Selv om den lar seg lure ved enkelte tilfeller, gir den deg alt i alt gode resultater.

Er du ute etter å justere litt på egen hånd har kameraet både lukker- og blenderprioritet, samt manuell mulighet. En kjekk finesse er at både skjerm og søker viser korrigeringene du gjør direkte, slik at du enkelt ser om bildet for eksempel vil bli for mørkt.

Menyene på apparatet er ryddig og oversiktlige å bla igjennom. Det er ikke norsk menyspråk på kameraet, men du kan eventuelt velge dansk.

 

Skjerm og søker

Skjermen i NX10 er basert på AMOLED-teknologi, som blant annet gjør apparatet mer strømgjerrig.  Den viser bilder i en oppløsning på 0,9 megapiksler, og er nokså skarp. Men den er allikevel noe støyete og sliter med å skille mellom små detaljer. 

Lysstyrken i skjermen er heller ikke så bra som vi først hadde håpet, men takler de fleste lysforhold godt. Dog blir skjermen vanskelig å tyde når den blir utsatt for direkte sollys.

Skjermen inneholder all den informasjonen du måtte trenge, og her kan du justere graden av informasjon fra helt blottet til all informasjon inkludert hjelpelinjer og histogram.

Søkeren på kameraet er digital, og bærer preg av å ha for liten oppløsning etter vår mening. Ikke minst i situasjoner der du skal ta bilder av motiver med små detaljer. Den er også noe hakkete når du skal følge objekter i bevegelse.

Som trofast speilrefleksbruker er det dessuten en tilvenningssak å se bildene i søkeren når du har knipset.


Bildekvalitet

Samsung NX10 tar generelt gode bilder, spesielt ved lave ISO-verdier. Når du passerer 800 ISO blir bildene preget av mer støy, og ved 1600 ISO er det markant mer. Skarpheten i bildene er gode, selv som noen smådetaljer blir fjernet med støyfjerningen, spesielt på høyere ISO-verdier. 

Fargegjengivelsen på bildene er gode, og spiller på et bredt spekter.  

Kvaliteten på filmsnuttene du tar opp blir også bra. Bildene beveger seg jevnt og har god skarphet. Du kan dog ikke fokusere under filming dersom du zoomer inn. 

Alt i alt leverer NX10 god bildekvalitet, men prosesseringen av bildene hadde nok blitt både bedre og raskere dersom oppløsningen hadde vært noe lavere.

Konklusjon

Samsung NX10 er spennende produkt, som kombinerer den høye bildekvaliteten til speilrefleks med det hendige formatet til et kompaktkamera. Og det blir neppe det siste kameraet vi ser av denne typen. Samsung lykkes etter vår mening nokså bra i sitt første forsøk, og NX10 er jevnt over et godt fullført produkt.

Bildekvaliteten er bra, selv om bildene kan få noe støy når du knipser med høy ISO-verdi. NX10 ligger tett opptil kvaliteten du får fra tilsvarende speilrefleksmodeller i samme prisklasse. Automatikkprogrammet velger i de aller fleste tilfeller riktig modus, og regulerer innstillingene slik at resultatet omtrent alltid blir bra.

For den mer erfarne speilrefleksbrukeren er dette et greit kamera å ta med på ferie på grunn av størrelsen, og du har alle muligheter til å justere resultatet. En finesse vi satt pris på er at skjermen eller søkeren forløpende viser resultatet av justeringene dine, slik at du for eksempel enkelt kan se om bildene blir for mørke.

Kit-objektivet som medfølger dekker de flestes behov, men det kan være et tips å kjøpe med  30 millimeter fastoptikken til ferien for å gjøre apparatet mest mulig hendig. Objektivet har dessuten bildestabilisator, som hjelper deg å knipse skarpe bilder i vriene situasjoner.

AMOLED-skjermen klarer seg greit i de fleste tilfeller, men blir svak i direkte sollys. Søkeren på kameraet er det viktigste ankepunktet vårt. Den er i det spedeste laget, med litt for lav oppløsning og treg reaksjon ved fokus på bevegelige objekter.

Så lenge du kan leve med en svak søker, er NX10 et bra valg. Her får du høy bildekvalitet uten å måtte drasse på et speilrefleks.

Se flere bildeeksempler på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen