TEST: Samsung NC20
Test

Samsung NC20


Som vi skrev i forrige måned er grensene mellom minibærbare og mer tradisjonelle laptoper godt på vei til å viskes ut. De små blir større og ultraportable, tradisjonelt dyre datamaskiner, blir rimeligere. Ta for eksempel disse to, som begge er bevis på at det nå fint går an å lage lette og gode bærbare uten at det koster all verden.

I dag har vi tatt for oss en nokså voksen minibærbar, et godt eksempel på at de små også blir større.

NC20 er fra Samsung, som er ny på det norske PC-markedet. Den har en 12,1-tommers skjerm og vekt på halvannen kilo, noe som gjør at den ikke akkurat ser eller føles så veldig mini ut. Skjermen har dessuten en oppløsning på 1280 x 800 piksler, mot 1024 x 600 som vi vanligvis finner på 9- og 10-tommerne.Kjappe tekniske data:
12,1-tommers skjerm - 1280 x 800 piksler
VIA Nano U2250 - 1,3+ GHz (1,5 i praksis)
160 GB harddisk - 5400 RPM
1 GB RAM
Grafikk: VIA Chrome9 HC3
10/100 LAN, 802.11b/g WLAN, Bluetooth
Størrelse: 29,3 x 21,8 x 3,9 cm
Pris: omtrent 4800 kr.

Med i pakken følger også et mykt futteral.

Nesten alle andre minibærbare har en Atom-prosessor fra Intel, men med NC20 har Samsung valgt en litt annen rute. Her er prosessoren fra VIA og heter Nano U2250. Denne har i følge spesifikasjonene en klokkefrekvens på 1,3+ GHz - en litt merkelig benevnelse. Vårt eksemplar tikker uansett av gårde på 1,5 GHz når den får opp farten.

Sammenlignet med bærbare som bruker Atom er ikke forskjellen i ytelse stor i praksis, og dette er uansett ikke noe du prioriterer dersom du skal ha en minibærbar. Maskinen kommer derfor også med Windows XP Home som operativsystem, og har ellers de samme begrensningene når det gjelder minne og størrelsen på harddisken. Som andre minibærbare har heller ikke NC20 optisk drev.

Av tilkoblingsmuligheter har NC20:


LAN, USB, VGA, og lyd ut/inn på venstre side. Her blåses også varmluften ut.


2 x USB, strøm og plass for kensingtonlås på høyre side. Av/på-knappen lyser blått og er plassert lengst bak.

I front har NC20 også en minnekortleser.

Konstruksjon
Samsung har utstyrt NC20 med et 6-cellers batteri som gjør at rumpa heves litt når den står på pulten. Dette plager oss egentlig ikke, for det gir en fin vinkel på tastaturet. Men det gjør at den ikke virker spesielt liten og nett, og med lokket igjen rager den 3,9 cm over bordplaten.

Som typisk i dag er lokket i sort, blanklakkert plast (NC20 fåes også i hvitt), og den har blanke lister på sidene. Innvendig er den matt og uten snarveisknapper eller annet dilldall. Tastaturet, eller i det minste bokstav- og talltastene, er i tilnærmet full størrelse. Det har ikke svikt, så det er kontant og godt å skrive på. Pekeplaten og tilhørende museknapper er gode og har platen har skrollefelt i alle retninger.Chassiset er ikke av de stiveste vi har vært borti, men føles solid nok og har ingen spesielt svake punkter. Lokket tåler ikke all verden, men det er helt normalt i denne vekt- og prisklassen. Det er på den annen side godt hengslet , og over skjermen finner vi et 1,3 megapiksels kamera og mikrofon. Selve skjermen har som nevnt en oppløsning på 1280 x 800 piksler, som gjør at du får relativt stor skrivebordsplass - i det minste til en minibærbar å være.

Bredskjermen bruker LED-teknologi, og har dessuten det blanke kontrastbelegget som vi finner på de fleste bærbare i dag. Alt i alt har vi ikke noe spesielt å klage på når det gjelder skjermen - den er lyssterk, har klare farger og god kontrast.

Bla om for ytelse, batterilevetid og konklusjon

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen