Test
Touch Wiz er ingen trollmann, men et menysystem som fungerer nokså godt på en enkel touchtelefon som dette.

Samsung Monte S5620

Touch-mobiler i alle prisklasser trykkes ut av Samsung-fabrikken i jevnt tempo. Denne ganngen er det Samsung S5620, bedre kjent som Monte, som har kommet til enden av samlebåndet. Monte er ikke ulik Lindy og Corby, men har hevet seg litt både i pris og personlighet.

Design og brukervennlighet

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 12,4 x 5,4 x 1,1 cm
Vekt: 92 gram
Skjerm: TFT,3 tommer, 240 x 400 piksler, 262 000 farger, kapasitv
Snarveistaster: Volum/zoom, kamera, tastelås
Inn-/utganger: Micro-USB
Kortplass: Micro-SD, inntil 16 GB
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Samsung Touch Wiz 2.0 Plus

Firmware: FW S5620.07 SW S5620XBJC1 CSC S5620OXBJC1
Pris: 1700 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Nokså billig touch-telefon
– Brukervennlig kapasitiv skjerm

dsad
 – Fastlåst menysystem
 – Lite markerte menyknapper
En oransje kant er det eneste oppsiktsvekkende ved designen.
En oransje kant er det eneste oppsiktsvekkende ved designen.
Baksiden er rund og blank.
Baksiden er rund og blank.
Minnekortet kan byttes uten å ta ut batteriet.
Minnekortet kan byttes uten å ta ut batteriet.
Volumtastgjør ikke mye ut av seg.
Volumtasten gjør ikke mye ut av seg.
Monte er en ren trykktelefon med kapasitiv skjerm.
Monte er en ren trykktelefon med kapasitiv skjerm.
Slik skriver du inn tekst.
Slik skriver du inn tekst.
Widget-baren er byttet ut med en knapp.
Widget-baren er byttet ut med en knapp.

Keiserens nye klær

All ros til Samsung for å ha et bredt modellutvalg, men det blir selvsagt vanskelig å få hver eneste modell til å skille seg fra mengden.

Vi kan nærmest se for oss ingeniørene i Samsung sitte og gruble hvordan de skulle få Monte til å skille seg ut når et lyst hode utbryter "Vi gir den oransje striper!".

Som du skjønner er Monte pyntet med oransje striper på sidene av telefonen, ved siden av et ørlite oransj innslag på menytasten. Resten av telefonen er preget av sort, blank plast, noe som kan være som en magnet for fingermerker. I Montes tilfelle ble vi ikke særlig plaget med følelsen av å ha en fettete telefon, og selv om du selvsagt kan se fingermerker har vi sett langt verre eksempler på dette.

Dresset opp

At dette er en noe dyrere modell enn de tidligere nevnte Lindy og Corby merkes på designen. Vel er dette forsatt en nokså rimelig telefon med et sterkt plastikk-preg, men kvalitetsfølelsen har steget et par hakk.

Monte føles verken spesielt stor eller liten, og er i det hele tatt ganske normal på de fleste områder. Dette er en telefon du kan ha i bukselommen uten problemer, samtidig som den er stor nok til at den er god å betjene.

Tilkoblingene sitter på toppen av telefonen i form av en inngang for minijack og en Micro USB-kontakt. Vi er som vanlig godt fornøyd med å se en telefon hvor tilkoblingene er standardisert slik at du kan bruke kabler og utstyr om hverandre.

Micro USB-kontakten er forøvrig beskyttet av et lite deksel, mens du kan plugge i en minijack uten å måtte plages med slikt.

Deksel har du også på den oransje siden, hvor en bit plast beskytter minnekortsporet. Dette gjør at du kan bytte minnekort uten å måtte fikle med det noe knotete bakdekselet og skru av telefonen.

Kapasitiv skjerm

Skjermen er også her av den kapasitive sorten, og betjeningen fungerer svært bra. Vi tok sjansen på å fjerne beskyttelsesfilmen som dekker forsiden av telefonen, og endte opp med en svært god og følsom trykkskjerm.

Skjermen ligger i midtsjiktet både i forhold til spesifikasjoner og størrelse, men passer telefonen godt. Den er stor nok til at telefonen er grei å betjene med Touch Wiz-grensesnittet til Samsung, og oppløsningen er det heller ikke noe å si på for en telefon i denne prisklassen.

Så kan du selvsagt drømme om Samsungs fete AMOLED-skjermer, men foreløpig er de forbeholdt de dyrere modellene.

Under skjermen finner du tre menyknapper. Denne gangen synes vi designerne har hatt litt vel mye å si i utformingen av menyknappene. De glir pent inn i resten av designen på telefonen. dessverre litt for godt inn slik at de er vanskelig å skille fra hverandre uten at dette ble et veldig stort problem når vi hadde vent oss til Monte.

Touch Wiz

Menysystemet er det etterhvert velkjente Touch Wiz-systemet til Samsung. Det er forholdsvis enkelt å bruke, samtidig som Monte i de fleste tilfeller er kjapp og responsiv å bruke.

Ulempen er at dette er et låst system som ikke er like fleksibelt som for eksempel Android i forhold til å tilpasse telefonen og installere ekstra programmer. Dette blir spesielt en ulempe når vi snakker om touchtelefoner med skjermer av en viss størrelse, hvor du gjerne vil utnytte telefonen i større grad ved å legge inn ekstra funksjonalitet.

Side bar be gone

Tidligere har Touch Wiz-telefoner stort sett hatt et eget felt for småprogrammer på høyre side av startskjemen. Denne gangen har du isteden et lite widget-ikon øverst på skjermen som du trykker på når du skal tilpasse eventuelle småprogrammer på startskjermen.

Du har forøvrig tre startskjermer å velge mellom, og du blar mellom disse ved å flikke fingerer sidelengs over skjermen.

Hovedmenyen er satt opp på samme måte med tre skjermbilder som du veksler mellom ved å bla med fingeren til en av sidene. I motsetning til for eksempel Android-telefonen Sony Ericsson X10 Mini, som vi testet nylig, kan du også bla deg "rundt". Hvis du har bladd til høyre og kommet til det tredje og "siste" skjermbildet, så kan du bla en gang til og komme til skjermbilde nummer en.

Java løser det meste, på et vis

Skulle du være misfornøyd med innholdet i din Monte, støtter den selvsagt Java slik at du kan installere ekstra programmer på dette viset.

Også flere av de ferdiginstallerte programmene, som Google Maps og spill, er i for av Java-applikasjoner.

Når du skal skrive meldinger bruker du et virtuelt tastatur til forveksling likt et vanlig, fysisk mobiltastatur. Den gode følsomheten i skjermen gjør at det er enkelt å skrive inn tekst, noe du enklest gjør ved å aktivere ordboken.

Forbedringsmuligheter finnes som vanlig her også. Vi synes kanskje det er mest irriterende at vi trenger to tastetrykk for å få stor bokstav, for eksempel når du skal skrive et egennavn eller skal begynne på en ny setning etter et smilefjes.

Som et menysystem for enkle og billige telefoner fungerer Touch Wiz greit. Ulempen er at det andre produsenter etterhvert har begynt å levere telefoner med smarte operativsystem som er minst like enkle og bruke og som også nærmer seg samme prisklasse.

For deg som bare vil ha en enkel telefon med de viktigste funksjonene, vil allikevel menyene til Monte fungere godt.

Standard tilbehør

Tilbehørspakken inneholder få overraskelser. Du får med det du trenger for å høre på musikk og overføre bilder. Det du snarest bør skaffe deg er et minnekort. Siden Monte bruker minnekort av Micro SD-typen, er det en viss sannsynlighet for at du allerede har et minnekort eller to liggende som du kan bruke.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Lader
  • Datakabel
  • Stereo håndfri

Samsung Monte S5620 med abonnement

Samsung Monte S5620

Samsung Monte S5620 med abonnement   Les mer »

Samsung Monte S5620   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen