Samsung med TV

Samsung har satset hardt på mobiltelefoni den siste tiden, og kunne senest for én måned siden invitere til pressetreff i Oslo med lansering av fem nye produkter for det norske markedet. Denne uken har de fortsatt hardkjøret og trukket sløret av atter to nye mobiltelefoner for de europeiske og amerikanske GSM-nettverkene.

Samsung E715 - moteløven

  

E715 er en oppfølger til den knapt én måned gamle modellen E700. Den har beholdt det samme lekre, metalliske designet som sin forgjenger, som ubeskjedent ble omtalt av Samsung selv som høstens "moteaccoseoir". Den har også den samme stilige, svarte OLED-skjermen på utsiden.

Til gjengjeld har hovedskjermen fått seg en solid overhaling. Skjermen til E715 har nemlig en oppløsning på ikke mindre enn 176x220 piksler, som gir plass til dobbelt så mye informasjon som E700s skjerm. Fargedybden har dessuten blitt øket fra 65536 farger til 262.000 farger, noe som burde muliggjøre enda skarpere og mer levende fargegjengivning i bilder.

Oppdatert 13/10: Dette er feil. E715 vil ha den samme 65000-fargers skjermen og 128x160 pikslers oppløsningen som E705. Takk til 'arehei' for tipset. Den europeiske versjonen av enheten vil forøvrig få navnet E710, ikke E715.

Kameraløsningen til E715 er den samme som vi så i forgjengeren, med et 640x480 pikslers kamera og diverse effekter som rammer, rotering og filtere. Såvidt vi kan lese ut av spesifikasjonene, skal imidlertid E715 i motsetning til den tidligere modellen ha et innebygget LED-lys som ettersigende skal kunne fungere som blitz i mørke omgivelser.

Foruten disse punktene, har Samsung gjort få grunnleggende endringer fra den forrige modellen, foruten en 10 grams økning av vekten til 95 gram. Det vil si at E715 fremdeles mangler Blåtann og høyttaler, men til gjengjeld kan vise til en svært rask GPRS Klasse 10 løsning, 40-kanalers polyfoniske ringetoner og ikke mindre enn 9 MB med internt minne.

Om den noe lave taletiden på tre timer har blitt forbedret i E715, har ikke Samsung røpet noe om. Vi vil trolig få vite mer om dette og de andre forskjellene mellom de to E7xx-modellen når E715 slippes på de viktigste europeiske markedene i oktober.

Samsung P705 - med innebygget TV

Selv om E715 på alle måter er en spennende modell, var det nok utvilsomt P705 som stjal det meste av oppmerksomheten på Samsungs lansering. Dette er nemlig intet mindre enn den første GSM-telefonen på markedet med innebygget TV-mottaker, som dermed muliggjør å ta inn helt ordinære TV-sendinger direkte på skjermen til mobiltelefonen.

Om den 2,2 tommers store skjermen ikke akkurat kan kalles noen hjemmekino-løsning, skulle den 176x220 pikslers oppløsningen og 262.000-fargers fargedyben kunne bidra til en ganske respektabel seer-opplevelse. Lyden tar man inn på de medfølgende øreproppene, som også fungerer som handsfree.

TV-mottakeren skal støtte mottak i både widescreen og ordinært 16:9 format, og skal dessuten kunne kapre stillbilder og sende disse videre med MMS-meldinger. Man har selvsagt også mulighet for å programmere inn forskjellige TV-kanaler, og man skal dessuten kunne stille inn variabler som kontrast, lysstyrke og lignende.

  

TV-funksjonaliteten vil imidlertid neppe komme oss europeiske brukere til nytte, da mottakeren i P705 oppgis å være basert på det amerikanske NTSC-formatet og dermed er ukompatibel med PAL-formatet som brukes av europeiske TV-stasjoner. (Vi skal imidlertid ikke utelukke at Samsung vil integrere en PAL-dekoder i den europeiske versjonen av P705.)

Oppdatert 22/9-03: Samsung Sveriges presseansvarlige for telekom kunne i dag fortelle oss at han ikke sitter på noen informasjon om P705, og derfor ikke kan uttale seg om en eventuell europeisk lansering av modellen per i dag.

Ett av minusene ved å utstyre mobiltelefoner med en såpass omfattende funksjon som TV-mottak, foruten den korte batterilevetiden, er at den nødvendige maskinvaren vil gå ut over vekt og dimensjoner. P705 er både tykkere og bredere enn tidligere Samsung-telefoner som V200 og S100, og er dessuten med en vekt på 130 gram én av de desidert tyngste telefonene fra produsenten til nå.

At en såpass nyvinnende telefon som P705 vil kunne selge i bøtter og spann blant de ivrigste TV-fanatikerene og tekno-fantastene, er det allikevel liten tvil om.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen