Samsung lover 3G-mobil med CDMA450/UMTS

Nordisk Mobiltelefon bygger nå ut et landsdekkende mobilnett i Norge med den amerikanske teknologien CDMA2000, og har også fått lisens til å bygge et slikt nett i 450 Mhz-båndet i Sverige.

Vil dekke for UMTS
Vodafone og 3 forhandler med Nordisk Mobiltelefon om å bruke det svenske CDMA-nettet for å gi 3G-dekning i distrikter i Sverige hvor UMTS bir for dyrt å bygge ut. CDMA i 450 Mhz-båndet har betydelig lenger rekkevidde enn UMTS , som anvender frekvensbånd mellom 1900 og 2200 Mhz.

Men problemet har vært mangel på mobiler som kan benytte begge mobilnettene. Det er dette Samsung nå har lovet Nordisk Mobiltelefon å levere.

Dual-band 3G-mobilen, som Samsung kaller Anycall, er allerede på markedet i Sør-Korea, hvor den benyttes av SK Telecom, den største mobiloperatøren i verdens ledende mobilmarked. SK Telecom benytter både CDMA2000 og UMTS.

Styreleder Jan Freese i Nordisk Mobiltelefon, tidligere sjef for det svenske teletilsynet, sier til nettstedet realtid.se at Samsung har lovet Ã¥ tilpasse Anycall til 450 Mhz-nettet.   

Flere på vei
Anycall, som også har digitalkamera med 1,3 megapiksler, koster i Sør-Korea rundt 5000 kroner. Denne prisen kan presses når produksjonsvolumet øker, slik det trolig vil gjøre når flere mobiloperatører, også i Europa, tar i bruk den langt billigere 3G-teknologien. CDMA2000 kan i 450 Mhz-båndet gi datahastighet på opp til 2Mbit/s.

Dermed kan NMTAB og 3G-operatørene eliminere den største innvendingen fra det svenske teletilsynet, som mener det er et stort handicap at 3G-brukere som skal roame mellom UMTS og CDMA må ha to mobiler.

I tillegg kan Motorola komme med en dual-band 3G-mobil, ettersom den amerikanske produsenten allerede har på markedet en mobil, A840, som veksler mellom CDMA2000 og UMTS, og som kan tilpasses også CDMA i 450 Mhz-båndet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen