TEST: Samsung L870
Test

Samsung L870

Design og brukervennlighet

Form: Skyvetelefon
Størrelse: 10,3 x 5,05 x 1,35 cm
Vekt: 120 gram
Snarveistaster: Kamera, SMS og kalender
Uttak: Samsungs-port
Eksternt antenne-uttak: Nei
Plattform: Symbian S60
Menyvisning: Rutenett med navn og lister
Skjerm: 2,4", 240 x 320 punkter, 16K farger
Pris: ca. 2300 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Tøft utseende
 – God størrelse
 – Stor skjerm
 – God kvalitetsfølelse

dsad
 – Uheldig plassering av uttak
 – Dårlig på samtaler

Samsung SGH-L870 er en stilren og tøff skyvetelefon, med en design som er tydelig inspirert av Soul-serien. Under det elegante skallet finner du den smarte plattformen Symbian, sammen med Nokias S60-menyer.

Telefonen er forholdsvis slank
Telefonen er forholdsvis slank
Tastene er store og gode
Tastene er store og gode
Funksjonstastene er også gode.
Funksjonstastene er også gode
Ladeporten har en uheldig plassering
Ladeporten har en uheldig plassering
Plassering for minnekort
Plassering for minnekort

Solid kvalitet

L870 er ganske kompakt for å være en smarttelefon. Det første man legger merke til er at telefonen har en stor skjerm som måler 2,4 tommer og som dekker mesteparten av telefonens fremside. Samsung har utnyttet plassen godt.

Vi merker oss også at de største delene av frem- og baksiden på denne telefonen er laget i børstet stål. Dette gir telefonen en meget god kvalitetsfølelse.

Selv om dette er en skyvetelefon har Samsung klart å holde den ganske tynn. Når vi skyver den opp ser vi at talltastene er flate og store. Verdt å nevne er at skriften på tastene er hakket større enn det vi er vant til. Skyvemekanismen føles robust og god.

Gode taster

Talltastene er skilt godt fra hverandre og telefonen reagerer kjapt når du trykker på dem. Sammen med talltastene finner vi to snarveistaster og en sletteknapp. Tastene fungerer ypperlig til å skrive meldinger og e-poster med.

Når du ikke trenger å skrive noe er telefonen anvendelig også i lukket tilstand. Femveistasten har store flater og er meget god å bruke. Den er omringet av fire snarveistaster og to funksjonstaster. Disse knappene er laget i plast.

Øverst på fremsiden finner vi Samsung logoen, telefonens høytaler og et kamera som er beregnet for videosamtaler.

Uheldig plassering

Nederst på høyre side finner vi inngangen for lader og håndfrisett bak et gummideksel. Denne plasseringen er litt knotete. Når du skal bruke talltastene gjør denne pluggen at det blir vanskelig å holde et behagelig grep om telefonen. Rett over denne inngangen har Samsung dedikert en egen knapp til kameraet. Denne knappen brukes som snarveistast for å åpne kamerafunksjonen og til å ta bilder med.

Nederst på venstresiden finner vi inngang for minnekort av typen micro-SD, også denne er dekket av et lokk. Bruker du minnekort flittig til å overføre filer kan du med andre ord gjøre dette uten å måtte plukke fra hverandre deler av telefonen. Oppe på samme siden finner vi volumtasten.

Når telefonen er i åpen tilstand ser vi at kameralinsen har blitt skjøvet opp fra telefonens bakside. Det går med andre ord ikke an å benytte seg av kameraet når telefonen er i lukket tilstand.

Klar skjerm

Skjermbildet vises i en oppløsning på 240 x 320 bildepunkter og opptil 16 millioner farger. Dette betyr at skjermen gir fra seg gode og skarpe bilder. Vi hadde ikke noe særlig problemer med å se skjermen ute i dagslys. Telefonen har fått en lysmåler, som sørger for at lysstyrken på skjermen justeres automatisk etter lysforholdene. Skjermens er både romslig og oversiktlig, i ventemodus kan telefonen vise en liste på hele ni oppføringer i tillegg til hurtigmenyen øverst.

S60 menyer
S60 menyer

Nokia-menyer

L870 har menyer av typen Serie S60, som også brukes i de fleste smarttelefonen fra Nokia. Du kan også her velge mellom forskjellige temaer å utsmykke menyene med. Det vises en animasjon når du navigerer i programmer og menyer.

L870 har kapasitet til å kjøre flere forskjellige programmer samtidig. Den har en aktiv ventemodus med seks valgfrie snarveier og god plass til visning av kalenderoppføringer, notater og nye meldinger.

Oversiktlige lister
Oversiktlige lister

Lett å bruke

Menyene er oversiktlige og enkle å bruke. Skjermbildet ytterst i menyen viser tre ganger fire ikoner med tittel. Dersom du har programmer åpne vil det her være merket under hvilken kategorier disse programmene ligger. Man kan til enhver tid trykke valg for å få en oversikt over åpne programmer.

Noen av menyene under her igjen blir vist i lister med ikoner og stor og tydelig skrift. Enkelte av programmene tar det et par sekunder å åpne men alt i alt er det rask respons i menyne.

Når det kommer til meldinger er L870 en god telefon. God plass på skjermen og store taster, kombinert med et godt meldingssytem gjør at det blir enkelt og oversiktlig å både lese og skrive meldinger.

Svak på samtaler

Lyden under en samtale er ganske dårlig mest på grunn av volumet. Det skulle gått an å skru opp lyden enda et par hakk. Er man i omgivelser med noe støy kan det være vanskelig å få med seg alt som blir sagt fra andre enden. Det samme gjelder for håndfrisettet som følger med, kvaliteten på lyden er grei men volumet er lavt. Høyttalerfunksjonen er en vits. Hvis du liker å bruke denne funksjonen blir du nok skuffet. Lyden er så lav at selv i et stille rom sliter vi med å høre hva som blir sagt i andre enden.

Innholdet i salgspakken
Innholdet i salgspakken

Det du trenger følger med

De nødvendige komponentene følger med i salgspakken til Samsung SGH-L870:

  • Batteri
  • Stereohåndfri
  • Lader
  • USB-kabel
  • Brukerhåndbok

Samsung har latt være å utstyre denne telefonen med en standard USB-utgang. Det følger heller ikke med ekstra batteri og batterilader slik det har gjort på enkelte av Samsungs smarttelefoner tidligere.

Telefonen har en veldig grei størrelse
Telefonen har en veldig grei størrelse

Teknologi og funksjoner

Mobilnett: GSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Internetthastighet: 3G / EDGE / GPRS
Trådløs overføring : Bluetooth 2.0 (A2DP)
Henting av e-post: Ja
Oppgitt taletid:
3,8 timer, 222 timer standby
Internminne: 100 MB
Adressebok: Dynamisk, ubegrenset
E-postleser: Ja
Nettleser: Enkel
Funksjoner: Kalkulator, Oppgaver, Kalender, Gjøremål, Taleopptaker, Notater, Klokke, Filbehandling, Tekstgjennkjenning, Musikkspiller
Synkronisering: MS Active Sync og Samsung PC-studio

Kort sagt:
dsad
 – Lett tilgjengelig minnekort
 – QuickOffice og Adobe PDF er installert
 – Aktiv ventemodus

dsad
 – Vi savner GPS og Wi-FI
 – Ikke god på nettsurfing

Seriøs telefon

L870 ser ut som en seriøs telefon, og den har funksjoner som støtter oppunder dette uttrykket. Den har støtte for super-3G som sikrer deg raskest tilgjengelig hastighet i mobilnettet. Dette åpner for surfehastigheter på opp mot 3,6 Mbps.

Der det ikke er 3G-dekning kan du bruke Edge, slik at du får levelige hastigheter likevel.

Aktiv ventemodus
Aktiv ventemodus
Nettleseren er ikke optimal
Nettleseren er ikke optimal

Det vi savner på denne telefonen er mulighet til å koble seg til trådløse nett via Wi-fi. Siden den mangler kan det for eksempel blir en dyr affære å laste ned e-post i utlandet.

Vi savner også en innebygget GPS for navigasjon. Telefonen er imidlertid klar og oppsatt for tilkobling av en ekstern GPS.

Telefonen har støtte for 2.0-versjonene av USB og Bluetooth. Dette gir deg raskere overføring av filer både trådløst og via kabel.

L870 har et internminne på 100 MB og i tillegg har den støtte for Micro-SD minnekort. Dette gir god plass til bilder, videoklipp og musikk og andre filer en måtte ønske.

Surfing på nettet

Telefonens nettleser laster og viser WAP-sider og fulle nettsider. Du bruker femveistasten til å bevege en muspeker rundt på skjermen. Dette kan nok opplevels som en ganske tungvint måte å søke seg frem på sammenlignet med vanlige nettlesere.

Du har mulighet til å velge å se sidene i 50, 75, 100 eller 125 prosent størrelse, liggende eller stående, uten at dette egentig gjør noe fra eller til. Du vil uansett kun få et utsnitt av nettsiden.

Nettleseren egner seg imidlertid godt til wap-sider. Til vanlige nettsider anbefaler vi å installere Opera Mini for mer brukervennlig nettsurfing. Opera Mini er mindre fuksjonsrik enn den innebygde nettleseren, men egner seg godt for surfing.

Oversiktlig kalender
Oversiktlig kalender

Gode nyttefunksjoner

Telefonen har en fyldig telefonbok som dekker de fleste behov. Du kan legge til det meste av detaljer til en kontakt og gjerne flere av hver type.

Kalenderen er oversiktlig og praktisk. Du kan lagre oppføringer som gjøremål, møter og notater. Du har mulighet til å se kalenderen i dags-, ukes-, måneds- og gjøremålsvisning. Kalenderen viser også ukenummer. Som nevnt har telefonen aktiv ventemodus som viser aktuelle kalenderoppføringer.

Telefonen har en notatblokk hvor du kan føre opp smånotater, og en sjekkliste hvor du kan opprette blandt annet huskelister, handlelister og pakkelister. Dersom du synes det er slitsomt å notere ned alt du må huske har telefonen også en opptaker som kan benyttes som et alternativ.

E-post

L870 har også en enkel e-postklient. Denne har støtte for Microsoft Exchange Activesync. Dette vil si at du alltid har tilgang til e-post og at du kan synkronisere kontakter og kalender med programmer som Microsoft Outlook eller e-posttjenester som Telenors "e-post på mobilen"-løsning. Det er ikke mulig å ha i bruk mer enn en e-postkonto av gangen på denne telefonen.

Mange vil sette pris på at det er mulig å endre tekststørrelsen på innkommende e-post og SMS. Det er tre forskjellige størrelser å velge mellom.

Fullversjonene av Quickoffice og Adobe PDF er forhåndsinstallert på telefonen. I tillegg til å opprette dokumenter, regneark og presentasjoner kan du altså motta Office-dokumenter og PDF-filer og åpne disse på telefonen.

Egen Google-meny
Egen Google-meny

Litt forskjellig

L870 er også utstyrt med et par andre godsaker. Den har blandt annet noe som heter Smart Leser. Dette er et program for visittkort- og tekstgjennkjenning. Dette fungerer faktisk ganske bra, programmet gjør teksten i et bilde om til tekst som du kan lagre i notisblokken på telefonen. Det dumme er at dette programmet ikke støtter norsk språk.

I hovedmenyen har Google fått sitt eget ikon hvorunder det finnes tre snarveier. Disse snarveiene går til søk på Google, Gmail og Google Maps.

Som de fleste telefoner nå til dags har også L870 vanlige funksjoner som kalkulator og omregner. I tillegg har den en ordliste som du kan bruke til å legge ord til i ordboken, en chat-klient og en alarmfunksjon som lar deg legge til flere definerbare alarmer.

Batteri

Under testperioden holdt telefonen seg i omtrent to og et halvt døgn før vi trengte å lade batteriet. Dette er ganske greit for å være en smarttelefon. Den oppgitte tale- og hviletiden er ikke veldig imponerende, men grei nok.

Multimedia

Mediefunksjoner: Bildegalleri, Musikk- og Videospiller, Radio
Musikkformater: MP3, ACC, ACC+, eACC+, WMA og RA
Videoformater: Real One, MPEG4 og H.263
FM-Radio: Ja
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger: Samsungs egen
Minnekortstøtte: Ja, Micro-SD
Javastøtte: Ja
Spill: Ingen installerte

Kameraoppløsning: 3,15 megapiksler
Autofokus: Ja
Zoom: Digital
Blits eller fotolys:
Nei
Videoopptak:
Ja
Innstillinger: Lys og fargemodi, Selvutløser, Nattmodus

Kort sagt:

dsad
 – FM-radio med RDS
 – Veldig god lyd under musikkavspilling
 – Musikkbibliotek

dsad
 – Middelmådig kamera
 – Knotete håndfrisett

L870 har et godt utgangspunkt som underholdningsmobil. Telefonen har ikke direkte utgang til vanlige stereohodesett, men det medfølgende settet fungerer som en overgang da det har en 3,5 mm jackplugg. Du kan også høre på musikk i trådløse hodesett via Bluetooth.

Telefonen har plass for minnekort som gjør at du får plass til en del musikk, video og annet.

Ganske avansert musikkspiller
Ganske avansert musikkspiller

Musikkspilleren på L870 er ganske lik de vi finner i de fleste smarttelefoner fra Nokia.

Den viser et albumomslag, tittel på sangen og artistnavn. I tillegg har musikkspilleren en lydutjevner som du kan bruke til å justere lyden etter eget ønske. Du kan også sette spilleren til å spille sanger i tilfeldig rekkefølge og til å gjenta spillelister.

Musikkspilleren har musikkbibliotek hvor du kan sortere musikken din etter artist, album, spillelister, sjanger eller komponist. Dersom du har fylt opp minnekortet ditt med musikk kommer det godt med at det er mulig å søke i musikkbiblioteket.

Telefonen har også FM-radio med RDS så du kan se hvilken kanal du hører på. Du kan velge å søke frem kanaler manuelt eller få telefonen til å gjøre det automatisk. Du kan også lagre radiokanaler slik at du slipper å søke de opp igjen hver gang du skal bruke radioen. Telefonen mottar radiosignaler klart og tydelig.

Utmerket lydkvalitet

Lyden under musikkavspilling i håndfrisettet er litt tørr men akseptabel. De medfølgende ørepluggene sitter dårlig i øret så du vil nok fort se etter en erstatning. Kobler du til et bedre hodesett så hører du at lyden fra telefonen faktisk er veldig god. En blanding av god bass og behagelig diskant gjør at lyden utmerker seg. Lyden er imidlertid noe lav og vi skulle gjerne sett at det var mulig å skru opp enda mer.

Både MP3-spilleren og radioen kan spille i bakgrunnen mens du bruker telefonen til andre ting som å surfe på nettet eller skrive meldinger. Når musikkspilleren kjører i bakgrunnen vises dette i aktiv ventemodus. Her ser du hvilken sang som spilles, du kan justere volumet og du har enkel tilgang til musikkspilleren.

Kameraet har autofokus
Kameraet har autofokus

Brukbart kamera

L870 har et kamera som tar bilder i en oppløsning på tre megapiksler. Kameraet har autofokus men det mangler blits. Som nevnt tidligere har telefonen en egen kameratast. Når du trykker på denne tar du bilde når kameraet selv har funnet fokus.

Vanligvis lar telefoner deg holde knappen halvveis inne for å fokusere, for så å trykke helt ned for å ta bildet. På denne telefonen gjør kameraet dette for deg. Det går an å slå av autofokus for de som ikke liker dette.

Kvaliteten på bildene er ikke så altfor god. Innendørsbilder blir veldig lett grumsete og det skal ikke så mye til før de blir litt mørke. Bilder som er tatt i dagslys blir stort sett bedre med fare for overeksponering av lyse områder.

Du kan velge mellom fire forskjellige bildestørrelser opp til 2048 x 1536 piksler. Kameraet lar deg forandre hvitbalansen og fargetoner og du kan justere lysstyrken og kontrasten for bildene. Muligheten for selvportrett og å ta bilder i nattmodus er også tilstede. Du kan velge om du vil ta bilder i liggende- eller i portrettformat.

Telefonen lar deg ikke ta bilder samtidig som du hører på musikk. Det er kanskje like greit, siden uttaket til hodesettet er ganske malplassert i forhold til kameraknappen.

Uansett er ikke bildekvaliteten eller spesifikasjonene på kameraet argumenter som gjør L870 til en telefon du kjøper for kameraets del. Det er helt greit jevnt over, men langt fra imponerende.

Er du glad i å redigere bilder så har denne telefonen et program som lar deg gjøre en del justeringer på bildene du har tatt. Her kan du gjøre så mangt. Du kan snu og vende på bildet i alle retninger, du kan beskjære bilder og justere lysstyrken og kontrasten. Det har også en autoforbedringsfunksjon. I tillegg kan du gjøre en del morsomme ting med farger, effekter og rammer.

Eksempelbilder

Du vil se best resultat i lyse omgivelser
Du vil se best resultat i lyse omgivelser

Telefonen støtter både av- og innspilling av video hvor opptak av lyd er valgfritt. Du kan spille inn video i en oppløsning på maks 640 x 480. Dette gir et noenlunde resultat i bra størrelse, bildet blir litt grumsete men det går fint an å tyde hva som skjer på videoen.

Realplayer er forhåndsinstallert på telefonen. Programmet brukes kun til å spille av video. Videoformater som støttes er Real, MPEG4, og H.263. Du kan laste ned Divx for S60 for å få støtte for flere formater. Telefonen har stor nok skjerm til at det kan være aktuelt å bruke den til å vise video.

Som for foto finnes det også et program for redigering av video. Dette programmet er litt mer begrenset, du kan legge lyd og tekst til videoklippene dine samt velge når klippet skal starte.

Samsung L870 er selskapet nyeste smarttelefon. Den er laget i stål, slik at den har høy kvalitetsfølelse.

Dette er en telefonen som ikke bare ser bra ut, men som også ligger godt i hånda.

Den har store taster som kombinert med en forholdsvis stor skjerm gjør den velegnet til skriving av tekstmeldinger.

Brukervennlig

L870 er en S60-telefon, noe som vil si at den har samme menysystem som Nokias smarttelefoner. På sett og vis er den altså en Nokia-telefon i et Samsung-skall.

Samsung har imidlertid satt sitt klare preg på denne telefonen. De har tilpasset menyene etter eget ønske, så de er minst like oversiktlige og organiserte som hos Nokia.

 Konklusjon

dsad
+ Stor skjerm 
+ Tøff og kompakt, god kvalitetsfølelse
+ God lyd under musikkavspilling
+ Brukervennlig og oversiktlig
+ Super-3G

dsad 
- Lav lyd under samtale
- Middelmådig kamera
- Ingen 3,5 mm jack-utgang

Gode planleggerfunksjoner

Planleggerfunksjonene er oversiktlige og gode og de utnytter skjermens fulle størrelse. Telefonen har e-postklient som støtter Active Sync og kun en aktiv e-postkonto. Kalenderen og telefonboken er oversiktlige og gode å bruke.

Vi liker spesielt godt oversikten over kalenderoppføringer i ventemodus og at du får tilgang til mange av telefonens funksjoner herfra. Disse snarveiene kan defineres.

Musikktelefon?

L870 har også litt å by på når det kommer til underholdningsfronten. Telefonen har ikke 3,5 mm minijack men det følger med en overgang.

Det medfølgende hodesettet fra seg helt grei lyd når du hører på musikk, men det er en utfordring i å holde ørepluggene på plass i øret.

Kobler vi derimot til et vanlig musikthodesett via overgangen hører vi at lydkvaliteten er av ypperlig kvalitet. Volumet er også tilstrekkelig.

Telefonen har minnekortstøtte som gjør at du kan ha masse musikk med med deg i telefonen.

Et par mangler

Vi savner Wi-fi slik at man kan koble seg til trådløse internettsoner. Telefonen sørger allikevel for rask internettilkobling via super-3G og Edge. Nettelseren er dog ikke spesielt god på å håndtere vanlige nettsider, men wap-sider takler den veldig bra.

Mest av alt lider denne telefonen av at den har ganske svak lyd under samtaler. På maks er volumet i håndsettet, på høyttalerfunksjon og i hodesettet akkurat et par hakk for lavt til at samtalekvaliteten kan kategoriseres som god. Kvaliteten på lyden er i og for seg god, men det spiller ingen rolle når det er vanskelig å høre den.

Alternativ

I denne prisklassen er det er par alternativer til L870. Nokia 6210 er og en skyvetelefon i denne prisklassen. Den har ikke Wi-Fi, men den har GPS. Om du vil ha en smarttelefon som har alt og dessuten et bra kamera, bør du ta en titt på Nokia N82. Da må du ut med omtrent 500 kroner ekstra, eller mer.

Alt i alt Samsung l870 en smarttelefon for deg som er opptatt av design, og vil ha mange muligheter i en og samme telefon.

Samsung SGH-L870 med abonnement

Samsung SGH-L870

Samsung SGH-L870 med abonnement

Samsung SGH-L870

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen