Samsung K5

Samsung må sies å være relativt ferske på mp3-spiller-markedet, men har med tiden klart å opprette en bred portefølje. Gjennomgående for denne er nytenkning, og innovative ideer. Deres K5 er nok en bekreftelse på dette, for dette er en mp3-spiller helt for seg selv. Utbrettbar høyttaler, berørelselsesfølsomme taster og en design helt utenom det vanlige.

Spesifikasjoner

Størrelse: 47,5 x 98 x 18,1 mm
Vekt: 106 gram
Kapasitet: 1, 2 og 4 GB
Batteri: Oppladbart, inntil 30 timer avspilling (5 timer ved bruk av høyttaleren)
Skjerm: 1,7 tommer farge-OLED, 128 x 160 oppløsning
Filformater: Mp3, wma, jpeg
Overføringsmetode: USB 2.0 spesialkabel
Annet: FM-radio, innebygd utskyvbar høyttaler, klokke.
Pris: 1400, 1800 og 2000 kroner for en henholdsvis 1, 2 og 4 GB versjon.

Lite medfølgende utstyr
Fra en snerten eske åpenbarer den speilblanke sorte spilleren seg, som tilsynelatende verken har knapper eller skjerm. Etter å ha tatt K5 opp, finner du inngangen til PC-kabelen samt hodetelefonene på undersiden. På toppen sitter hold-knappen, som også innehar funksjon som av/på-knapp.

Og etter et nærmere øyekast på K5 legger du merke til hvor umåtelig stilig den ser ut. På den andre siden oppdager du nok også at spilleren er relativt tykk. Men dette er forståelig da den gjemmer på en, så langt, unik egenskap til mp3-spiller å være; ved et lite dytt i undersiden sklir en høyttaler elegant ut i en posisjon som gjør at den kan stå støtt på et bord. Du får umiddelbart en følelse av kvalitet; det hele virker forseggjort. Selv når høyttaleren står ute, virker mp3-spilleren som den kan tåle en støyt.

I esken er det ellers nokså sparsomt med tilbehør; Et par hodetelefoner, en spesial datakabel, en installasjons-CD samt et hurtigstartshefte er det hele. Det følger ikke med noen vanlig lader, du er avhengig av å lade spilleren gjennom USB-porten på PC-en din.

Den medfølgende programvaren er helt grei, men i grunnen unødig, ettersom du gjennom utforskeren lett kan benytte deg av ”dra og slipp”- prinsippet. Den støtter også synkronisering opp mot Windows Media Player. K5 er dessverre ikke kompatibel med Mac. Av lydformater forstår den seg kun på mp3 og wma, noe som er snevert. Støtte for ogg- og aac-filer hadde gjort seg. Spilleren kan også vise frem bilder, så lenge de er i formatet jpeg. Den medfølgende kabelen er ikke av standardtypen mini-USB, som betyr at du bør ta ekstra godt vare på den.
Egenartet
Når du slår spilleren på, brytes overflaten av to blå lys, og du er inne i rotmenyen. Nå kommer også alle de sju navigasjonstastene til syne. Gjennomført elegant. Om du nå skyver ut høyttaleren, snus automatisk bildet på skjermen.

Lett navigering
K5 ligger også godt i hånden, og alle tastene er innenfor en hånds rekkevidde, uten at du må skifte grep. Det er også deilig at du knapt trenger å berøre overflaten av knappene på spilleren for å styre den. Etter de første 5 minuttene med prøving hadde jeg menysystemet inne, og knappeoppsettet føltes etter litt tilvenning logisk plassert, også for venstrehendte.

Skjermen fungerer godt, og fordi den er av OLED-typen er den både strømsparende og lyssterk. Menyroten består av valgene ”Musikk”, ”FM-radio”, ”Bilde”, ”Alarm” og ”Innstillinger”, som glir over i hverandre ettersom du trykker deg videre; en fiffig ekstradetalj. Ellers er den gjennomført med fargene blå og hvit. Dessverre er det nærmeste du kommer en norsk meny svensk. Musikkbiblioteket er organisert på lik måte som størsteparten av dens konkurrenter, hvor du kan finne ønsket lydspor gjennom enten ”Artist”, ”Album”, ”Spor” eller ”Sjanger”.

K5 har også støtte for spillelister, men kan ikke lage disse selv. Heller ingen funksjon for å sette sanger i kø er på plass. I avspillingsmodus er en liten undermeny hvor du kan stille inn på equalizer og spillemodus. Positivt er at du kan justere volumet mens du er i rotmenyen. Du kan for øvrig stille volumet unormalt høyt; maks styrke vil antakeligvis sjeldent bli brukt. Responsen i tastene er upåklagelig, men en generell ulempe med berørelsessensitive taster er at du ikke kan kjenne deg fram hvor de forskjellige tastene er, samt at du er totalt avhengig av tastesperren.
Godkjent lyd
Lydkvaliteten til K5 utmerker seg ikke på noen måte. Vi har møtt på flere spillere som ligger foran. Det må likevel nevnes at at ørepluggene som følger med er over gjennomsnittet gode. Men om du er litt kresen, bør du likevel bytte ut disse, for å få maks ut av spilleren.

Lydbildet oppleves som klart og skarpt. Enkelte vil nok hevde at det er en tanke mye bass; det ville derfor utvilsomt vært en fordel med en egendefinerbar equalizer, i tillegg til de fem forhåndsinnstilte valgene. K5 skal i følge Samsung holde til 30 timer avspilling, men vi klarte å tyne spilleren til nærmere 32 timer.

I utgangspunktet var forventningene lave til K5s innebygde høyttaler, så overraskelsen var stor da vi prøvde den første gang. Dette er definitivt en kjøkkenradio-killer; det låter både godt og høyt. Bassen er forståelig nok begrenset, og under høye toner på høyt volum kan du høre noe knitring, men det er ellers lite å sette fingeren på – størrelsen tatt i betraktning.

Det er jo også denne som bør være hele grunnen til at du kjøper spilleren, ettersom en slankere versjon uten høyttaler er på vei til landet. Personlig mener jeg likevel dette er en fantastisk ekstramulighet, og har brukt den flittig i flere sammenhenger. Batteriet skal holde til 5 timers bruk av høytaleren, noe som stemte godt overens med vår test.
Perfekt som alarm
Skulle du gå til innkjøp av spilleren, kan du først som sist kaste alarmklokken din; K5 er som skapt for dette. Du velger tidspunkt og dag(er) den skal si ifra, samt hvilken sang/lyd du ønsker å våkne til. FM-radioen er det skuffende nok ikke mulig å vekkes av. Du kan sette inntil 6 alarmer. Slumrefunksjonen er for øvrig lett tilgjengelig når K5 vekker deg. Spilleren trenger ikke være påskrudd for å ”ringe”, men det er en fordel å ha høyttaleren ute.

K5s FM-radio er av de bedre, og krever heller ikke for mye av signalstyrken. Dette gjelder så lenge du har hodesettet plugget i; det er disse som fungerer som antenne. Så skulle du ønske å lytte til radio gjennom høytaleren er du pent nødt til å beholde dette i. Opptil 30 stasjoner kan lagres. Du kan imidlertid ikke gjøre noe annet på spilleren mens du lytter til en frekvens, da da radioen skrur seg av om du går til rotmenyen.

Bildevisning fungerer godt på den 1,7 tommer store skjermen, selv om mange detaljer forsvinner grunnet den relativt lave oppløsningen. Men dette er noe K5 har til felles med flesteparten av sine konkurrenter. Fargene gjengis godt, og skifting mellom bildene skjer raskt. Musikk kan også stå på i bakgrunnen, om du skulle ønske dette. Spilleren har ikke videostøtte.
Konklusjon
K5 er et godt eksempel på at du også kan lykkes i å gå nye veier. Dette er definitivt en spiller for de designbevisste. Samsungen vil sannsynligvis også vekke oppsikt om du skulle ta den med deg på stranden. Men det er et nisjeprodukt; ønsker du ikke høyttaleren, ønsker du ikke spilleren. Og om høyttaleren er verdt den ekstra tykkelsen og vekten, er mye opp til deg hva ditt bruksområde av den er.

Kvalitetsinntrykket er i toppsjiktet, og overflaten virker nokså motstandig mot riper, tross at K5 er lett mottakelig for fingermerker.

Når det gjelder funksjonalitet stiller den sterkt, med både FM-radio, alarmklokke og bildevisning. Diktafon må du derimot klare deg uten. Menysystemet er blant de bedre, og navigeringen skjer uproblematisk med de responsive og sensitive tastene.

Formatstøtten er derimot snever, og du har ingen mulighet til å finjustere på equalizerbåndene. Du slipper heldigvis både driver og programvare for å overføre filer, men må til gjengjeld leve med spesialkabelen som også fungerer som lader. Batterikapasiteten er for øvrig også svært god.

K5 har ingen direkte konkurrenter, men menger seg i et større segment med iPod Nano og Creative Zen V Plus som foreløpige klasseledere. Men Samsungen har høyttaleren som esset i ermet, og er på denne måten konkurransedyktig.

Den er muligens ikke spilleren for den mest aktive, men har du lyst på en ultraportabel kjøkkenradio kombinert med et intuitivt grensesnitt og et godt design bør du definitivt ta en titt på K5.

+ Skiller seg ut
+ Unik med tanke på høyttaleren
+ Erstatter alarmklokken
+ Verken avhengig av driver eller programvare
+ Langvarig batteri

- Radioen er avhengig av innplugget hodesett
- Overflaten blir fort fettete
- Tung og tykk
- Avhengig av spesialkabel
- Ingen egendefinerbar equalizer

Samsung K5 2 GB

Samsung K5 4 GB

Samsung K5 1 GB

Samsung K5 2 GB

Samsung K5 4 GB

Samsung K5 1 GB

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen