Test
topp (Bilde: Alle foto: Silje Gomnæs)

Samsung J200

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,3 x 4,5 x 1,6 cm
Vekt: 79 gram
Form: Klassisk
Skjerm: 1,8 tommer
Snarveistaster: Volum, kamera
Kamera: Ja
Uttak: USB via Samsungs proprietære plugg
Pris: Ca. 1400 kroner (klasse B)

Slik vurderer vi
J200 har plass til bærestropp i hjørnet.
J200 har plass til bærestropp i hjørnet.
Det er lett å bomme på tastene i begynnelsen.
Det er lett å bomme på tastene i begynnelsen.
Det er samme port til lader og hodesett.
J200 har samme port til lader og hodesett.

J200 er en ny telefon fra Samsung for deg som ikke har lyst til å bruke mer 1500 kroner på en 3G-mobiltelefon.

Telefonen er Samsungs svar på Nokias 6300, og har likheter både når det gjelder utseende og funksjoner.

J200 virker liten selv om den ikke er mindre enn mange andre telefoner i dag. Illusjonen kan komme av at J200 har veldig avrundede kanter og taster som fyller nesten hele den nederste overflaten av telefonen.

Byggekvaliteten til J200 er det ingenting å si på. Selv om den er laget i lett plastikk, føles den både kompakt og solid. Du kan både vri og klemme på telefonen uten å høre et eneste knirk.

Den nye telefonen har snarveistaster for volum og kamera. På henholdsvis venstre og høyre side av telefonen finner du også inngang til minnekort, lader og hodesett. Samsung bruker sin egen plugg til håndfrisett. Når du skal bruke det medfølgende håndfrisettet plugger du det inn i ladekontakten.

Ulempen med dette er at du ikke kan bruke dine egne hodesett til telefonen. I tillegg kan du ikke snakke i telefonen med håndfrisett samtidig som du lader den.

Taster uten lys

Samsung har gjort en uvanlig vri med de to navigerigstastene til J200. De er nemlig helt svarte og rett og slett vanskelige å få øye på i mørke omgivelser. Under tasten vises tastens symbol.

I begynnelsen er dette veldig irriterende fordi du hele tiden trykker der det ikke er noen tast, men bare et symbol. Etterhvert blir du vant til å trykke over symbolene og ikke på dem.

Hver talltast har en ørliten hevelse på toppen, som hjelper deg å holde de adskilt. Og det trenger du, for selv om tastene er store, sitter de helt inntil hverandre. Overflaten på tastene er også glatt, slik at du sannsynligvis vil treffe noen feil taster i begynnelsen.

Tastene er imidlertid responsive og gode å trykke på, og det er ikke noe problem for tommelen om du skriver mange SMS med J200.

Skjermen til J200 er liten, irriterende liten. At det er godt med plass på hver side av skjermen får den til å virke enda mindre. Vil du ha en like billig telefon med større skjerm, kan du ta en titt på Nokias 5300.

Bortsett fra at vi ønsker oss litt større skjerm, er vi stort sett fornøyde med designen på J200. Tastene blir du vant til etter en innkjøringsperiode, og de runde formene gjør mobilen lommevennlig.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 176 x 220 punkter
Operativsystem: Samsungs proprietære
Meny: Rutenett, liste
Tekst: T9-ordbok, vanlig tekst
Firmware: Ukjent

Slik vurderer vi

Tuklete SMS

Hovedmenyen til J200.
Hovedmenyen til J200.

Skjermen til J200 har en oppløsning på 176 x 220 piksler og kan vise 262 000 farger. Dette er godkjent for en telefon i denne prisklassen.

Skjermen er ikke spesielt godt egnet til å vise bilder og videosnutter, hovedsaklig av én grunn: Du må nemlig holde telefonen i en helt spesiell vinkel for å få frem de naturlige fargene i bildene.

Skjermen er imidlertid veldig lyssterk. Til og med i sterk sol er det enkelt å se hva som står på skjermen.

Et lite minus er at skjermen av og til nekter å slå seg av. Telefonen blir dermed liggende og lyse i timesvis, noe som tapper batteriet for strøm.

Lekre menyer

Menyenes utseende er det ingenting å si på. Det er tydelig at Samsung har laget menyene sine slik at de ser like bra ut uansett hvilken skjermkvalitet telefonen har. For til og med på J200 er menyene skarpe og lekre.

Et stadig tilbakevennende irritasjonsmoment med Samsungs rimeligere modeller er de evinnelige skrivefeilene i menyene. Å oversette menyene riktig ser ikke ut til å være noe problem med mer påkostede modeller, så det er ingen tvil om at Samsung kan hvis de vil.

Når du åpner et menyvalg, starter du på det samme sted som du var da du brukte menyvalget sist. Hvis du for eksempel avsluttet med å ta en titt på dine sendte meldinger sist du navigerte i meldingsmenyene, havner du rett på det samme valget neste gang du åpner menyen. Dette er litt irriterende, da du ofte må bla deg oppover før du kommer til for eksempel innboksen.

Tålmodighetsprøve

Det er også en tålmodighetsprøve å skrive SMS med J200. Telefonen har riktignok støtte for T9-ordbok. Men denne må du aktivere hver bidige gang du begynner på en ny melding. De fleste telefoner lar deg aktivere T9-ordboken i instillingene, slik at den alltid er aktivert. Men dette er ikke mulig hos J200.

SMS med Samsung J200

Vis større

Vil du ha stor bokstav andre steder enn etter punktum, må du trykke to ganger på stjernetasten før du kan begynne å skrive. Telefonens ordliste husker heller ikke hvilke ordalternativer du velger ofte. Derfor får du konsekvent opp "Jdg"som første alternativ i stedet for "Jeg". Dette står i sterkt kontrast med Sony Ericssons telefoner, der ordboken til og med husker sammenhengen av ordene

På den positive siden kan vi nevne at du får en snarveisliste til de tre kontaktene du brukte sist når du sendte SMS, slik at du ikke behøver å bla deg gjennom hele telefonboka.

J200 har en fiffig snarveismeny kalt Min meny, hvor du kan legge inn snarveier til de programmene og funksjonene du bruker mest. I tillegg kan du definere hver av de fire retningene i navigeringstasten med hver sin snarvei.

Menyene er ellers logiske, og vi hadde ingen problemer med å finne frem til telefonens forskjellige funksjoner. Det eneste vi kan trekke frem er at Bluetooth-funksjonen er litt for godt gjemt under nettverksinstillingene. Bluetooth er en såpass mye brukt funksjon at et eget ikon i hovedmenyene hadde gjort seg bedre. Det enkleste alternativet er å legge en snarvei til Bluetooth i den nevnte Min meny-seksjonen.

Samsung SGH-J200 med abonnement

Samsung SGH-J200

Samsung SGH-J200 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-J200   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen