Samsung Omnia er en super supermobil.
Test
Samsung Omnia er en super supermobil. (Bilde: Marius Valle, alle foto)

Samsung I900 Omnia

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design og brukervennlighet

Form: PDA
Størrelse:
11,2 x 5,69 x 1,25 cm
Vekt: 122 gram
Snarveistaster: Volum, kamera, snarveier/oppgavebehandling
Uttak: Proprietær USB
Kortplass: Ja, Micro SDHC
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Windows Mobile 6.1 med Samsung-utviklet grensesnitt
Meny: Liste, rutenett
Skjerm: TFT, 3,2 tommer, 256 k farger, 240 x 400 piksler (WQVGA)
Firmware: i900XBHJ2/XBHJ1, i900XBHI3

Kort sagt:
dsad
 – Enkel å bruke
 – Smart menysystem
 – Rask
 – Nyskapende
dsad
 – Svak skjermoppløsning
 – Litt knotete skjermtastatur
 – Proprietær tilkobling

Startskjermen har små widgets på venstre side.
Startskjermen har små widgets på venstre side.
Du kan ha mange widgets åpne samtidig.
Du kan ha mange widgets åpne samtidig.
Hovedmenyen er oversiktlig og lett å bruke med fingrene.
Hovedmenyen er oversiktlig og lett å bruke med fingrene.
Snarveismenyen kan du endre på selv.
Snarveismenyen kan du endre på selv.
Skjermbildet kan snu seg automatisk.
Skjermbildet kan snu seg automatisk.
Oppgavebehandleren er oversiktlig.
Oppgavebehandleren er oversiktlig.
Du kan bruke en egen muspeker.
Du kan bruke en egen muspeker.
Firkanten i midten brukes til å styre musen.
Firkanten i midten brukes til å styre musen.
Det følger med en pekepenn.
Det følger med en pekepenn.
Pekepennen kan slås sammen og henges fra siden av telefonen.
Pekepennen kan slås sammen og henges fra siden av telefonen.

Samsung har fått mye oppmerksomhet for sin nye telefon I900 Omnia. Dette er en Windows-telefon som er utstyrt med en stor trykkskjerm, og som mangler vanlige taster.

I900 er en konkurrent til både Apple Iphone og HTC Touch Diamond. Disse telefonene og deres avleggere er å anse som markedsledere i "fingerskjerm"-klassen i dag. Med I900 melder Samsung seg inn i det gode selskap, for vi kan med en gang si at dette er en meget spennende telefon.

Windows med en vri

I900 kjører Windows Mobilde 6.1. Samsung har i tillegg utviklet et eget menysystem som de har lagt på toppen av Windows. Dette er en tilnærming vi har sett blant annet hos HTC med deres Touch Flo-menysystemer.

I likhet med HTC har Samsung tenkt nytt på menyfronten. Startskjermen består av en liste med ikoner på vestre side. Dette er små programmer, såkalte widgets, som du drar ut på skrivebordet for å bruke.

I listen finner du en hendig notatblokk, en bildeviser, en verdensklokke, et vindu med varsler, en klokke, et program som lar deg skru av og på Bluetooth-, Wi-fi- og mobilradioene, en kontroll for MP3-spilleren, en for FM-radioen, profilvelger og en del andre widgets.

Dette widget-systemet er i praksis det samme som du finner på Samsung F480. Og i likhet med lillebroren er det ikke mulig å gjøre noe som helst med widgetene så lenge de ligger i listen. Du må dra dem ut på skrivebordet før du kan bruke dem. I mange tilfeller er dette forståelig, siden de ekspanderer seg selv til små programvinduer på skrivebordet. Men widgeten for nettleser er i praksis kun en snarvei, og det føles litt unødvendig å måtte dra snarveien ut på skrivebordet for å trykke på den.

Har potensiale

Systemet har imidlertid potensiale, og vi håper Samsung fortsetter å videreutvikle det slik at det blir litt smartere i fremtiden. Det er nemlig ganske så praktisk å kunne for eksempel skru av og på Wi-fi og Bluetooth uten å måtte åpne undermenyer, og det er også praktisk å stille profil på denne måten.

I startskjermen finner du for øvrig også den sedvanlige Start-menyen som alle Windows Mobile-mobiler er utstyrt med. Siden I900 skal styres med fingrene er teksten på menyen stor, slik at det er lett å treffe riktig valg.

På mange Windows-telefoner er Start-menyen selve hovedmenyen, men på I900 har Samsung utviklet sin egen hovedmeny. Denne finner du ved å trykke på "Hovedmeny" nederst til høyre på telefonen. Menyen ligner en del på den du finner i Samsung F480, og består av 12 store ikoner. Du kan i tillegg bla deg nedover eller oppover for å vise 12 nye hovedmenyvalg.

Sett egne snarveier

Om du ikke er tilfreds med menyvalgene du presenteres for i hovedmenyen har du også mulighet til å redigere en egen snarveismeny. Denne finner du ved å sveipe fingeren fra høyre mot venstre i hovedmenyen eller ved å trykke på en snarveistast på høyre side av telefonen. Å legge til nye valg i snarveismenyen er enkelt. Du drar ikoner over fra en liste på høyre side av skjermen, og plasserer dem i snarveismenyen. Dog er det litt upraktisk at programmene du kan legge til ikke har noen beskrivelse annet enn ikonet. Det er videre ikke mulig å ha flere enn 12 snarveier.

En annen finurlighet som er meget nyttig på denne telefonen er at listen over programmer som kjører i bakgrunnen er lett tilgjengelig. Du trenger enkelt og greit bare å dra fingeren fra bunnen av skjermen og oppover, så får du opp listen. Alternativt kan du holde nede snarveistasten på høyre side av telefonen for å få den frem. Om du har mediaspilleren aktiv vil du også få opp kontrolltaster for denne. Funksjonen gjør det svært enkelt å skifte mellom kjørende programmer, men den er ikke tilgjengelig når du bruker kameraet.

Snur skjermen automatisk

I900 har innebygget bevegelsessensor, slik at den vet hvilken vei du holder den. Dette gjør at telefonen kan snu skjermbildet så at det vises riktig vei i forhold til hvordan du holder telefonen. Skjermen kan vises i alle retninger, bortsett fra om du holder telefonen slik at tastene er øverst.

I motsetning til blant andre HTC Touch Diamond kan I900 snu skjermbildet til de aller fleste programmer, inkludert Samsungs hovedmeny og startskjermen. Telefonen snur skjermbildet raskt, og vi opplever at det vanligvis tar omtrent to sekunder, men av og til kan det gå noen sekunder til, spesielt om det kjører flere programmer i bakgrunnen.

Vi syns det kan være litt plagsomt at skjermbildet snur seg uten at vi hadde til hensikt å gjøre det. Dette skjer typisk når du holder telefonen plant, eller når du for eksempel ligger. Om dette irriterer deg er det mulig å skru av funksjonen. Det er også mulig å justere ned følsomheten, noe som hjelper ganske mye. Uansett er I900 langt i fra den eneste telefonen som har dette problemet. Dette har vi opplevd som irriterende på Iphone og Touch Diamond også.

Snu av ringelyden

Bevegelsessensoren kan også brukes til å skru av og på ringelyden på telefonen. Dersom noen ringer og telefonen ligger på et bord kan du bare legge telefonen med skjermen mot bordplaten for å sette den til lydløs profil. Dette fungerer greit, men dersom du lar telefonen ligge med skjermen ned lager den ingen ringelyd i det hele tatt.

Dersom du glemmer å snu den, eller legger den fra deg slik på et bord, vil den altså ikke si fra om at det ringer. Denne funksjonen kan også denne skrus av om du ønsker det.

Når det kommer til menynavigasjon er det også verdt å nevne at I900 er utstyrt med en optisk mus i stedet for en vanlig piltast. Denne er en liten firkant på midten nederst på telefonen, som har en sensor under seg. Denne sensoren registerer bevegelse på samme måte som vanlige optiske mus til PC-er.

Du kan selv velge om musen skal fungere som en piltast, altså at du drar fingeren over for å bla deg opp, ned, høyre og venstre, eller om den skal brukes til å styre en musepeker. I det siste tilfellet får du opp en musepeker på skjermen, akkurat som du er vant til på PC-en din.

Den lille firkanten er for øvrig også en tast, og brukes til å bekrefte, eller å klikke med musen.

Systemet fungerer fint, men vi syns det er litt upraktisk at du bare kan bruke det til én ting av gangen. Stiller du den inn som mus vil den kun fungere som det, og vice versa med piltast. Vi skulle likt å se for eksempel en snarveistast på telefonen som vekslet mellom de to modusene.

Samsung gikk for en bakvendt måte å navigere rundt på sin forrige trykkskjermsmobil, F480. I stedet for å "dra" ting rundt på skjermen, bladde du i den retningen du dro fingeren. Dette har Samsung heldigvis gått bort fra, og I900 fungerer akkurat som på de fleste andre trykkskjemmobiler. 

Rask smarttelefon

I900 er en veldig rask og responsiv telefon. Dersom du ikke har allverden med programmer kjørende i bakgrunnen åpnes hovedmeny og programmer raskt som bare det. Det er sjeldent vi sitter og venter på at ting skal skje, med unntak av når vi åpner tyngre programmer.

Mange Windows-telefoner sliter med at de er trege, og at det kan ta lang tid å åpne nye programmer. Det kan du selvsagt også oppleve på I900, men jevnt over tør vi påstå at dette er den raskeste Windows-mobilen vi har prøvd.

Grunnen til dette er delvis at den har en rask prosessor på 624 MHz, men telefonen har ikke noe mer arbeidsminne enn konkurrentene. Vi tror skjermen spiller en viktig rolle her.

Laber oppløsning

Oppløsningen er 240 x 400 piksler fordelt utover 3,2 tommer. Dette gjør at skjermen blir litt kornete, og at den på ingen måte kan sammenlignes med de du finner i for eksempel HTC Touch Diamond og Sony Ericsson Xperia X1i. Diamond har 3,2 ganger høyere oppløsning, mens X1i har 4 ganger høyere oppløsning. Og det merkes.

En skjerm med lav oppløsning trenger dog ikke like mye datakraft for å tegne opp bilder, så skjermen Samsung har valgt bidrar nok til å gjøre telefonen rask.

Hvorvidt du velger å se på dette som en fordel eller ulempe er opp til deg. Vi syns imidlertid umiddelbart at det er litt skuffende når inntrykket av telefonen ellers er så bra. Når du surfer på internett, ser på bilder eller video, eller kjører andre programmer som viser mye grafikk ser du ganske lett at dette ikke er en spesielt høyoppløst skjerm.

Skjermen til HTC Touch Diamond (til venstre) sammenlignet med skjermen til Omnia. Klikk for større bilde.
Skjermen til HTC Touch Diamond (til venstre) sammenlignet med skjermen til Omnia. Klikk for større bilde.
Telefonen er laget i plast, til tross for at det kan se annerledes ut.
Telefonen er laget i plast, til tross for at det kan se annerledes ut. Denne tasten åpner for øvrig menyen og snarveislisten
Av- og på-tasten sitter på toppen av telefonen.
Av- og på-tasten sitter på toppen av telefonen.
På høyre side sitter kameratasten og volumtastene.
På høyre side sitter kameratasten og volumtastene.
Samsung har gått for sin egen kontakt. Det er ingen andre på telefonen.
Samsung har gått for sin egen kontakt. Det er ingen andre på telefonen.
Tastaturet dekker nesten hele skjermen når du skriver.
Tastaturet dekker nesten hele skjermen når du skriver.
Tastene blir en del mindre i stående modus.
Tastene blir en del mindre i stående modus.

Skjermen gjør for all del jobben, og den er ikke en hemsko for bruken. Vi liker at den er lyssterk og har god innsynsvinkel. Samsung har også utstyrt I900 med en lyssensor som automatisk justerer bakgrunnslyset ned eller opp avhengig av om det er lyst eller mørkt rundt deg.

Opplevd hastighet økes forresten også ved at Samsung har laget animasjoner når du åpner menyen, snur skjermen og så videre. Da "lures" du til å tro at det skjer noe, mens du i realiteten sitter og venter.

Godt bygget

Samsung har for øvrig gjort en grei byggejobb med I900. Telefonen ser umiddelbart ut til å være laget av dyre materialer, men når du får den i hendene kjenner du at det er plast for alle penga. Dette fører dessverre til at skjermen er ganske så utsatt for riper. Vårt eksemplar ser tydelig brukt ut etter en uke.

Du vil likevel sette pris på at telefonen er kjemisk fri for irriterende knirke- og knakelyder, og at den alt i alt er godt bygget.

Størrelsen på telefonen er litt mer enn vi hadde forventet oss. Den er nemlig ganske så massiv, og nesten like stor som Iphone 3G. Vi er ikke redde for litt store telefoner, men det kan være verdt å tenke på dette om du vil ha en telefon som sklir lett ned i lomma. I så fall burde du kanskje ta en titt på HTC Touch Diamond, eller en av de mange andre små ikke-smarttelefonene med trykkskjerm som finnes på markedet.

God lyd

Som telefon fungerer I900 bra . Lyden under samtaler er god, og vi hadde aldri noen problemer med grumsete lyd slik vi har opplevd på litt for mange Samsung-telefoner.

SMS-funksjonen er i praksis lik som den du finner på HTC Touch Diamond og Pro. Tidligere meldinger fra samme person listes nedover som en samtale. Et irritasjonsmoment er at tastaturet dekker over det meste av meldingsfeltet når du skal skrive. Dette problemet opplevde vi også med Touch Diamond.

Når du svarer på SMS-er er dette forsåvidt et minimalt problem. Det er verre når du for eksempel bruker Live Messenger eller svarer på e-post. Da er det ofte greit å kunne se hva avsender skriver samtidig. Problemet kan avhjelpes en del ved å skrive med telefonen i stående modus, men da blir også skjermtastaturet ganske mye mindre, og krever mer presisjon.

Dette er et eksempel på et problem som ikke er gjelder I900 spesifikt, men det er like irriterende her som på for eksempel HTC Touch Diamond. Du kan for øvrig bruke et vanlig nummertastatur på skjermen dersom du heller ønsker det. Dette dekker ikke over et like stort område.

En ting vi liker med tastaturet er at det gir deg tilbakemelding med en liten vibrasjon når du trykker på en tast. Det gjelder for øvrig de fleste funksjoner i telefonen, i både menyer og programmer.

På jordet

Det vi ikke liker er at det ikke er dedikerte taster for norske tegn på tastaturet. Du må bla deg igjennom en oversikt med spesialtegn for å finne disse. Telefonen har en ordbok, så det er mulig å skrive uten å finne frem æ, ø og å hele tiden. Vi syns ordboken ofte er på jordet, og vi syns det er litt plagsomt at telefonen foreslår andre ord enn de vi faktisk skriver, spesielt siden du må følge med på tastaturet med tanke på at det ikke er et fysisk tastatur. Da ender du ofte opp med å skrive andre ord enn du hadde planlagt. Dette finner vi spesielt irriterende når vi sender lynmeldinger.

Samsung forteller oss at tastaturet er ferdigutviklet slik det er nå, så versjoner med norske tegn i standardoppsettet kommer ikke.

Det kan være greit å ha i bakhodet at det er mulig å installere andre tastaturtyper til Windows Mobile, så det kan godt tenkes at det finnes et alternativ som fungerer bedre. Men vi syns at dette burde fungert ut av esken.

Grei batterilevetid

Batterilevetid har mye å si for brukervennligheten. I900 har ganske så bra levetid så lenge du ikke trykker voldsomt mye på den. Du bør forvente at du raskt må finne frem laderen om du bruker GPS, Wi-fi, surfer på nettet, knipser mange bilder og kjører andre energikrevende programmer.

Wi-fi-funksjonen har en strømsparerfunksjon som gjør at telefonen kan holde ut litt over et døgn med Wi-fi aktivert. Det sørger for at du ikke plutselig er tom for strøm om du har glemt å skru det av, uten at dette er unikt for I900.

Hvor er USB-en?

Pluggen stikker godt ut på siden.
Pluggen stikker godt ut på siden.

En av fordelene mange Windows-telefoner har er at de er utstyrt med Mini- eller Micro-USB-tilkoblinger, slik at det er enkelt å lade for eksempel fra en PC. Dessverre har Samsung valgt å bruke sin egne proprietære tilkobling, slik at du alltid må passe på å ha med lader eller datakabel. Dette syns vi trekker ned, spesielt med tanke på at også hodesettutgangen er i denne tilkoblingen.

Batterilevetiden er som du kan forvente av en telefon med Windows Mobile og en stor trykkskjerm. Ved moderat bruk varer det ett til to døgn, litt avhengig av hva du selv definerer som moderat bruk.

Dette følger med i esken til I900:

  • Manual
  • Reiselader
  • USB-kabel
  • Overgang til 3,5 mm minijack
  • Stereohåndfri
  • Micro-SD kort 1 GB
  • GPS-pakke med nordiske kart
  • Pekepenn
  • Dokkingstasjon

Samsung SGH-I900 Omnia 8 GB med abonnement

Samsung SGH-I900 Omnia 16 GB med abonnement

Samsung SGH-I900 Omnia 8 GB

Samsung SGH-I900 Omnia 16 GB

Samsung SGH-I900 Omnia 8 GB med abonnement

Samsung SGH-I900 Omnia 16 GB med abonnement

Samsung SGH-I900 Omnia 8 GB

Samsung SGH-I900 Omnia 16 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen