Samsung I8510 Innov8 overbeviser.
Test
Samsung I8510 Innov8 overbeviser. (Bilde: Marius S. Eltervåg (Alle foto))

Samsung I8510 Innov8

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Telefoner som har alt er ikke lenger mangelvare. Det har etter hvert dukket opp en grei liste modeller med alt av trådløs teknologi, gigantisk minnekapasitet og store skjermer. Samsung I8510 Innov8 er en av de nyeste kandidatene for deg som er ute etter mest mulig funksjonalitet, og ikke har noe i mot å blåse seks tusenlapper på mobilkjøpet ditt. Med andre ord, her må telefonen levere varene for å være aktuell.

Design og brukervennlighet

Form: Skyveformat
Størrelse:
10,65 x 5,39 x 1,72 cm
Vekt: 140 gram
Snarveistaster: Volum, Kamera
Uttak: MIcro-USB
Minnekortplass: MicroSD
Eksternt antenne-uttak: Ja
Plattform: Symbian m/ S60 3rd Edition
Menyer: Rutenett/lister
Skjerm: 2,8 tommer, 240 x 320 punkter, 16 millioner farger
Oppgitt taletid: 5 timer (3G), 8 timer (GSM)
Pris: ca 6100 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Solid
 – Gode taster
 – Brukervennlige menyer
 – Bra skjerm
 – Responsiv
 – Høy lyd i samtaler
 – 3,5 mm-utgang
 – Kan lades med USB-kabel

dsad
 – Berøringstasten er knotete å bruke
 – Lyden i samtaler kan til tider bli vel skarp
Bekreftelsestasten er berøringsfølsom.
Bekreftelsestasten er berøringsfølsom.
Optikken stikker godt opp av telefonen.
Optikken stikker godt opp av telefonen.
Linsedekselet åpner og lukker seg automatisk.
Linsedekselet åpner og lukker seg automatisk.
Egen bryter for forskjellige modi.
Egen bryter for forskjellige modi.
Doble LED-lys denne gang. Blits neste gang?
Doble LED-lys denne gang. Blits neste gang?

Romfartsmaterialer – og plast

Det første vi merker oss når vi holder I8510 i hendene, er at den føles langt lettere enn de 140 grammene som er oppgitt, og virker nesten litt "hul".

Dette skyldes ifølge Samsung at deler av telefonen er laget i materialet duralunim, som visstnok også blir brukt av romfartsindustrien. Det er likevel ikke til å komme utenom at mye av telefonen er plast, som jo også er et lett materiale.

Til tross for mye plast, gir telefonen langt fra noen dårlig kvalitetsfølelse. Samsung har greid å gjøre telefonen både solid og fast i fisken, og den er helt fri for slark og ulyder.

Dersom vi skal sammenligne byggekvaliteten med noen andre telefoner er det Nokia N95 8 GB som ligger nærmest.

Heller ikke tastene gjør skam på Innov8. Med store, flate og responsive nummertaster egner telefonen seg bra for deg som skriver mye e-post og tekstmeldinger. Navigasjonstastene er også gode.

Overfølsom berøringstast

Kvitteringstasten er berøringsfølsom, slik at du kan bruke denne for å navigere deg rundt i menyer og funksjoner. Vi forelsket oss aldri i denne, da vi svært ofte endte med å bla nedover eller til siden omtrent samtidig som vi skulle bekrefte et valg i menyene. Du trykker nemlig ned denne tasten for å gå inn på de forskjellige funksjonene.

Du trenger heldigvis ikke leve med vissheten om at du kommer til å starte feil telefonfunksjon i tide og utide, ettersom du kan slå av berøringsfølsomheten i innstillingsmenyen.

Til forveksling lik et kompaktkamera

At gapet mellom en mobiltelefon og et vanlig kompaktkamera har minket, og stadig minker, er ingen hemmelighet. I8510 kan skilte med en rekke kamerarelaterte godbiter i designen.

Noe av det første du legger merke til er at Samsung har gjort god plass til optikken, og kameralinsen er bygget tre-fire millimeter ut av telefonen. Som på et typisk kompaktkamera, med andre ord.

Linsen har også fått et mekanisk linsedeksel, noe vi heller ikke har sett på en telefon før. Dette gjør at du aldri trenger å bekymre deg for flekker og smuss, ettersom dekselet lukker seg automatisk når du ikke bruker kameraet.

Den siste detaljen vi merker oss, er at telefonen har fått den klassiske bryteren som veksler mellom stillbilder, videoopptak og bildefremvisning.

Vi liker svært godt at stadig flere av designløsningene fra vanlige kameraer bygges inn i mobiltelefoner, og Samsung er definitivt en av pionerene her.

I den sammenheng må vi nesten få lov å si det: Det er en skam at denne telefonen har fått to led-lamper istedenfor en ekte blits.

Kameralinsen stikker omtrent tre millimeter ut av telefonens bakside, og minner mer enn noensinne om den du finner på et kompaktkamera.

Skjermen er 2,8 tommer stor.
Skjermen er 2,8 tommer stor.
Nokia-menyer i Samsung-drakt.
Nokia-menyer i Samsung-drakt.

Stor skjerm

Skjermen i Samsung I8510 Innov8 har en størrelse på 2,8 tommer, altså den samme størrelsen som skjermen i Nokia N85 8 GB.

Oppløsningen på 240 x 320 bildepunkter (QVGA) er ikke lenger like imponerende som før, og det finnes i dag telefoner med mer enn fire ganger høyere oppløsning på skjermen.

Bildet på skjermen er imidlertid ikke dårlig, og skjermen fremstår som skarpere enn det oppløsningen skulle tilsi. Det er slett ikke vondt å se verken videoer eller vanlige stillbilder på skjermen.

Menysystemet er for øvrig Nokias S60, som brukes i alle Nokias smarttelefoner. Dette menysystemet er et av de lettere smarttelefonsystemene å sette seg inn i, og du trenger ikke være spesielt kyndig for å lære deg hvordan saker og ting fungerer.

Vil du lære mer om S60?

Samsung har satt sitt eget preg på menyene, ved å bruke store ikoner i få farger. Her er alt laget minimalistisk, og du finner få fancy effekter og animasjoner. Du kan imidlertid laste ned flere temaer direkte fra telefonmenyene dersom du foretrekker flere effekter.

At det er lite jåleri i menyene kan være en av grunnene til at navigeringen går veldig kjapt og knirkefritt, og du føler sjelden at operativsystemet "henger".

Denne høyttaleren er kraftig. Lyssensor og 3G-kamera til høyre.
Denne høyttaleren er kraftig.

Skarp og høy lyd

I8510 Innov8 leverer svært høy lyd i samtaler, noe mange vil sette pris på. Lyden kan riktignok bli litt vel skarp, men det er likevel ikke problematisk å høre hva som blir sagt. Selv ikke da vi befant oss i bråkete handlegater var det problematisk å ha en vanlig samtale i telefonen.

En ting vi merket oss spesielt med I8510, var hvor lite lyd høytaleren gir fra seg under stille partier i samtalen. Mens du vanligvis kan høre susing og tendenser til spraking, er denne telefonen rett og slett skummelt lydløs. Dette gjorde at vi flere ganger trodde samtalen var brutt hvis ingen hadde sagt noe på et par sekunder. For de som snakker mye i telefon hver dag, kan nok akkurat denne mangelen på susing gjøre at du blir mindre trett i hodet.

Telefonen mistet heller ikke dekningen i løpet av en forholdsvis lang testperiode. Selv ikke på undertegnedes soverom, som muligens er de 12 svakeste kvadratmetrene på Telenors dekningskart, forsvant signalet.

Batteriet duger

Ved jevnlig bruk av samtaler, nytteprogrammer og andre vanlige telefonfunksjoner, i tillegg til musikkavspilling, holdt telefonen i gjennomsnitt to dager før den trengte en ny dose med strøm. Dette er forholdsvis bra for en multimedietelefon, men ikke glem laderen dersom du skal på helgeferie.

Vi ladet selvsagt I8510 med konkurrentens kabel.
Vi ladet selvsagt I8510 med konkurrentens kabel.

Unntaket er dersom du reiser med laptop. Da trenger du nemlig bare ta med deg datakabelen, ettersom telefonen kan lades med denne. En stor takk til Samsung for denne enkle, men merkelig nok sjeldne muligheten.

Dersom du skal se film på telefonen kan du regne med at batteriet er flatt etter et par-tre timer, så dette er ikke noe du bør gjøre uten å være sikker på at du har lademuligheter i umiddelbar nærhet. Ikke minst fordi du kan risikere at skjermen blir sort i siste scene av filmen. Og det er jo ikke gøy.

Kjapp USB-overføring

Noen telefoner er trege på filoverføring. Og da mener vi virkelig trege. Heldigvis faller ikke I8510 i denne gropen. Du oppnår riktignok ikke like rask overføring som ved å bruke en minnekortleser, men når vi overfører ganske nøyaktig 4 MB i sekundet er vi fornøyd. Joda, det tar en drøy time å fylle opp internminnet på 16 GB, men dette er ikke noe du gjør særlig ofte, egentlig.

Bra tilbehørspakke.
Bra tilbehørspakke.

Bra tilbehørspakke

Når du kjøper telefonen får du egentlig med alt du trenger.

  • Lader
  • USB-kabel
  • Synkroniseringsprogramvare
  • GPS-programvare for synking med PC
  • Brukermanual
  • Stereoøreplugger med forskjellige hetter
  • 3,5 mm til 3,5 mm-ledning med mikrofon
  • Klips for å feste telefonen i tøyet

Vi kunne klaget på at du ikke får med et minnekort, men når telefonen har 16 GB internminne er det et pluss i seg selv at den i det hele tatt lar deg utvide minnet (med opp til 16 GB).

Samsung GT-i8510 INNOV8 med abonnement

Samsung GT-i8510 INNOV8

Samsung GT-i8510 INNOV8 med abonnement

Samsung GT-i8510 INNOV8

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen