TEST: Samsung I7110
Test
(Bilde: Audun M. Solheim)

Samsung I7110

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samsung kan tilby et vidt spekter av operativsystemer i telefonene sine. Både Samsungs eget menysystem, Windows, Symbian og Google Android er blant menyvalgene du har om du skal kjøpe deg en Samsung-telefon.

Design og brukervennlighet

Form: Klassisk
Størrelse: 11,8 x 5,2 x 1,3 cm
Vekt: 125 gram
Skjerm: AMOLED, 2,6 tommer, 320 x 240 piksler, 262 144 farger
Snarveistaster:Volum, kamera, hurtigtast
Inn-/utganger: Samsung proprietær
Kortplass: Ja,Micro SD (1 GB medfølger)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: S60 3.2 Feature Pack 2, Symbian OS v9.3

Firmware: I7110XBIB1
Pris: ca 4200 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Fet skjerm
 – Bra menysystem
 – Forseggjort

dsad
 – Taster
 – Utydelige ikoner

Ikonene kan være vanskelige å tolke.
Ikonene kan være vanskelige å tolke.
Du kan velge mellom 3 temaer, dette er det aller mest stiliserte.
Du kan velge mellom tre temaer, dette er det aller mest stiliserte.

S60 - men ingen Nokia

Denne gang er det en Samsung med Symbian operativsystem som har havnet på testbenken. Den heter I7110 og har et menysystem kalt S60.

Hvis du har vært borti en smarttelefon fra Nokia de senere årene, så vil du umiddelbart kjenne deg igjen. S60 er nemlig det samme menysystemet som du finner i en rekke av Nokias modeller, som E- og N-serien.

Oppbygningen av menyene er så og si helt lik, forskjellen ligger stort sett i andre menyer og fargevalg. Dette er absolutt ingen ulempe, vi mener at S60 er et brukervennlig menysystem med flust av muligheter.

Noe av det eneste vi har å utsette menymesig, er ikonene i temaene som følger med. De har blitt i overkant grafiske, noe som gjør det vanskelig å skjønne hva de faktisk betyr.

Kjærlighet ved første blikk

Enkelte mobiltelefoner gir et helt spesielt inntrykk allerede når du åpner esken. I7110 er en slik telefon. Vekten på solide 125 gram er en av faktorene som gjør at du får denne følelsen når du holder en I7110 i hånden.

At telefonens ytre delvis er i børstet metall er en annen faktor som bidrar til det solide førsteinntrykket. I7110 oser ganske enkelt kvalitet og eleganse.

Rett skal være rett, I7110 er langtfra noen feminin telefon. Den er nokså firkantet i formen, og vi kan nok se for oss at utseende først og fremst appelerer til den mannlige delen av beflkningen.

Nevnes bør også at telefonen etter to uker med testing var rukket å bli ganske ripete på bakdekselet.

Tynn og bred

Det er langtfra første gang Samsung lager en telefon som er flat og bred. Fordelen er at den ikke buler altfor mye i bukselommen, samtidig som det er god plass til skjerm og taster.

Skjermen opå I7110 er intet mindre enn enorm. 2,6 tommer med fargesprakende AMOLED-skjerm kan få enhver teknofantast til å bli blank i øynene. AMOLED-skjermer skal blant annet være lettere å lese i sollys, men akkurat dette merket ikke vi mye til. I vanlig norsk trøndervær, altså skinnende sol, var det nemlig vanskelig å se hva som stod på skjermen.

Før noen innvender at det finnes flust med større og skarpere skjermer der ute, så er det bare å innrømme at det gjør selvsagt det, men da snakker vi som regel om skyvetelefoner som Nokia N95 eller trykkskjermtelefoner som HTC Touch HD.

Tastebom

Med så god plass til rådighet er det nesten en prestasjon av Samsung at de ikke har klart å lage bedre taster enn det I7110 kan skilte med.

For det første henger talltastene sammen, noe som riktignok ser pent ut. Ulempen her er at du til stadighet trykker dobbelt og får med deg et tegn ekstra.

Videre er slette- og menytastene direkte klønete plassert. Du vil støtt og stadig oppleve at du kommer borti en av disse tastene når du egentlig ønsker å trykke på menytastene.

Følsom navi-tast

Bla-tasten kan stilles inn til å bli en følsom liten sak. Istedenfor at du bare kan trykke på den for å bla rundt i menyene, kan du nemlig også stille den inn slik at markøren beveger seg bare du beveger fingertuppen over den.

Når vi aktiverte funksjonen, skjønte vi ikke poenget. Det ble nemlig litt tilfeldig hvor du havnet når du skulle bla deg rundt i menyene. Da vi prøvde nettleseren gikk det imidlertid opp et lys for oss. Til surfing er sensortasten nemlig en genial liten sak.

Når vi først er inne på tastene, kan kamera- og snarveistastene på høyre side av telefonen nevnes. De er store og gode å bruke, men dessverre er plasseringen slik at du lett kommer borti dem når du snakker i telefonen.

Tilbehørspakken som følger med i esken inneholder det du trenger til daglig bruk. Hodetelefonene er forøvrig i samme stil som telefonen, og gir inntrykk av å være skikkelige saker. Esken til I7110 inneholder følgende:

  • I7110
  • Batteri
  • Lader
  • Hodesett med overgang
  • Datakabel
  • Minnekort med adapter
  • Bruksanvisning
  • CD med programvare

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz
Internetthastighet: GPRS, EDGE, HSDPA 3,6 Mbit, Wi-fi
Trådløs overføring: Bluetooth 2.0 m/A2DP
Henting av e-post: POP3, IMAP, Exchange
Oppgitt batteritid: 3G, Inntil 18,8 døgn hviletid, 6 timer taletid; GSM, inntil 17,8 døgn hviletid, 11 timer taletid
SAR-verdi: 0,83 W/Kg

Internminne: 50 MB, støtte for Micro SD minnekort
Adressebok: Tilnærmet ubegrenset
Kalender: Avansert
E-postleser: Avansert
Funksjoner: Alarm, omregner, oppgaver, strekkodeleser, kalkulator, filbehandler, opptaker
Synkronisering: SyncML, Exchange, Samsung PC Studio

Kort sagt:
dsad
 – Det meste av proffunksjoner
 – Rask dataoverføring

dsad
 – Umoden synkronisering
Startskjermen kan bli litt overfylt.
Startskjermen kan bli litt overfylt.

Telefoner i denne prisklassen bør enten skilte med spesielle egenskaper eller være fullstappet med teknologi for å forsvare prisen. I7110 tilhører den siste kategorien. Den har ingen funksjoner som får deg til å gispe av begeistring, men den er jevnt over lastet med teknologi.

Hva gjelder mobilnett så dekker den det aller meste. 4 GSM-frekvenser og Super-3G gjør at surfingen går som en lek. Du kan også koble deg til trådløse nett for endre bedre hastighet og billigere surfing.

Skrytepave

Samsung oppgir batteritider som, dersom de hadde vært i nærheten av å stemme, kunne imponert selv de mest blaserte av oss.

Dessverre er ikke virkeligheten like rosenrød, og vi lå stort sett på to døgn mellom hver opplading. Med tanke på skjermstørrelsen er dette omtrent hva du kan forvente, selv om AMOLED-teknologien i skjermen blant annet sørger for lavere strømforbruk enn tradisjonelle skjermer.

Forøvrig lader telefonen også når du kobler den til PC-en med datakabelen.

Finner veien til slutt

Under skallet finner du også en GPS. Du finner det etterhvert nesten obligatoriske Google Maps i menyene, men du har også et skikkelig navigeringsprogram tilgjengelig. Samsung har valgt å gå for navigeringsprogramvare fra Route 66, noe som fungerer bra.

Det er riktignok litt plundrete å komme igang, og du kan ikke bare begynne å navigere uten videre. Først må du nemlig skjønne at du må velge "Tillegg" i menyen for å komme til nettbutikken til Route 66. Så holder det ikke bare å laste ned Norge, som dukker opp automatisk, du må klikke deg inn på Route 66 Butikk og bla deg frem til rett land og laste ned basekartet.

Kartet for Norge er på rundt 100 MB, så det kan være greit å laste ned dette over en Wi-fi-tilkobling for å spare noen kroner.

Mer minne

Da er vi over på minnet som I7110 kan by på. Tilgjengelig interminne er på 50 MB, og heldigvis følger det med et minnekort på 1 GB som du for eksempel kan lagre kartene på.

Du kan også velge å fylle minnet med dokumenter av ymse slag. I7110 har nemlig fullversjon av Quickoffice installert, slik at du kan åpne, redigere og opprette dokumenter, for eksempel Word-dokumenter. Du finner også programmer for å håndtere PDF- og ZIP-filer. Skulle noen mot formodning ha sendt deg et dokument i liggende format, er det bare å snu telefonen. I7110 har nemlig en sensor som roterer skjermen automatisk når du snur telefonen. Mest praktisk er nok dette når du ser bilder eller film.

På nett

Som seg hør og bør for en profftelefon kan I7110 synkronisere mot Exchange. For dette brukes et program kalt Roadsync. Det fungerer utmerket, men virker kanskje ikke like modent som for eksempel Mail for Exchange som Nokia bruker. Et eksempel er at du ikke alltid kan gjøre valg med menytasten selv om det ville vært logisk, og lange hjelpetekster vises ikke fullt ut. Stabiliteten på Roadsync var ikke 100%, men ustabil synkronisering er ikke ukjent for de som har vært borti tidligere versjoner av Mail for Exchange heller.

På plussiden nevnes en veiviser for å legge inn korrekte innstillinger, samt muligheter for å synkronisere undermapper. Akkurat dette virket ikke mot vår Exchange-server, men det kan like gjerne ha noe med oppsettet vårt å gjøre.

Utvidbar

Vi hadde ikke noen problemer med å installere ekstra programvare på vår I7110. Du bør imidlertid være oppmerksom på at ikke alle programmer for Symbian vil virke. Spesielt gjelder dette endel av Nokias programmer, som gjerne er låst til å virke mot Nokias egne modeller.

Lydkvalitet og dekning opplevde vi som uproblematisk, og la ikke merke til noen spesielle særegenheter på den fronten. Også høyttalende-funksjonen fungerte slik den skulle.

Multimedia:

Mediefunksjoner: S60 mediaavspilling
Medieformater: MP3, AAC, WMA, MP4
FM-Radio: Ja
Trådløs stereo (A2DP): Ja
Medieutganger:Samsung proprietær
Javastøtte: MIDP 1.0, MIDP 2.0
Spill og underholdning:Fifa 08, Asphalt4, Fring, Shozu, Gypsii, Google Maps

Kameraoppløsning: 5 megapiksler
Autofokus: Ja
Zoom: Digital zoom (Intil 4x)
Blits eller fotolys: Ja, fotolys
Videopptak: 640 x 480 piksler
Annet: Ansiktsgjenkjenning, panorama, rammer , bildeserie, mosaikk, scener, lysmålingsmodus, hvitbalanse, oppløsning, kvalitet, selvutløser, effekter, lukkerlyd, bildestabilisering, geomerking, lysfølsomhet

Kort sagt:
dsad
 – Tar gode bilder
 – Bra spill

dsad
 – Ikke minijack
Linsen er ubeskyttet.
Linsen er ubeskyttet.
Musikkspilleren har et ganske enkelt utseende.
Musikkspilleren har et ganske enkelt utseende.

I7110 markedsføres blant annet som en multimedia-telefon, så du har godt med underholdning å velge blant. For eksempel finner du to gode spill, et fotballspill og et bilspill. Begge er hakket mer forseggjorte enn det som er vanlig for enkle mobilspill.

Du har også radio, en god sådan med klar og fin lyd. Det gikk også uproblematisk å søke inn kanaler.

Hvis du ikke er fornøyd med det som spilles på radioen, kan du være din egen radiokanal. I7110 har nemlig FM-sender, slik at du kan spille av musikken fra mobilen på nærmeste radio. Vi hadde ikke noe skurring når vi testet dette, men lyden ble merkbart flat.

Rett i øret

Hvis du vil holde musikken din for deg selv istedenfor å spre musikken din med de innebygde stereohøyttalerne, følger det med hodetelefoner. Dessverre har ikke I7110 inngang for minijack, men det følger i det minste med en overgang.

Du kan også spille film, og I7110 kan spille av filmer i Divx-format.

Knall kamera

Et godt kamera er viktig for mange som kjøper mobiltelefon. I7110 har et kamera på fem megapiksler, noe som i seg selv er et bra utgangspunkt for gode bilder. Det virker også som optikk og programvare henger bra med, for I7110 tar nemlig ganske gode bilder. Bildene er ikke aller best i klassen, men kvaliteten er ikke langt bak de beste kameratelefonene, spesielt hvis vi holder oss til andre fem-megapikselmodeller.

Videoopptak har også bra kvalitet. VGA-oppløsning gjør at du faktisk kan vise videoopptak på en PC-skjerm uten å skjemmes.

Er du ikke fornøyd med bilder og videoopptak, ligger det programmer for å redigere både bilder og video klar til bruk på telefonen.

Som vanlig har vi lagt ut et knippe bilder tatt med testtelefonen slik at du selv kan bedømme bildekvaliteten.

I7110 står ikke for stemningen, men det kan fange opp det som skjer.
Hudtoner gjengis naturlig.
Krevende lysforhold kan gi litt "matte" bilder.

(Klikk for større bilder)

Samsung I7110 kamera

Vis større

Konklusjon

dsad
+ Stor skjerm
+ Bra kamera
+ Gode menyer

dsad
- Motvillige taster
- Ikke minijack

 

Når en telefon får frem god-følelsen i det du tar den opp av esken, har den fått en god start. Samsung I7110 er en slik telefon.

En vekt over gjennomsnittet og en overflate som delvis er i børstet metall er årsaken til det solide førsteinntrykket. En skjerm på solide 2,6 tommer legger du også lett merke til.

I7110 er en smarttelefon med et menysystem kalt S60. Dette er de samme menyene som du finner blant annet i Nokias E- og N-serietelefoner. Brukervennligheten er med andre ord mer eller mindre identisk med disse modellene.

Følger bare delvis opp

Noen skyer lurer allikevel i horsonten. Den største utfordringen er tastene, som på tross av god størrelse er vanskelige å ha med å gjøre.

Batteritiden er heller ikke ekstraordinær, men to døgn mellom hver lading må vel sies å være akseptabelt for en telefon med såpass stor skjerm.

Bruker du telefonen flittig til å spille musikk eller høre på radio, må du belage deg på å finne frem laderen hver kveld. Hodetelefoner følger med, sammen med kabel for å føre over musikken. I7110 har ikke direkte inngang for minijack, men det følger med overgang slik at du kan bruke dine egne hodetelefoner om du skulle ønske det.

Innebygget GPS

En annen funksjon som bruker strøm, er den innebygde GPS-en. Den kan brukes til å navigere deg frem dit du vil, både i bil- og fotgjengermodus. Kart for de nordiske landene kan lastes gratis ned, mens lenker for å kjøpe kart over andre land er tilgjengelig i menyen.

I7110 har godt med funksjoner for den mer avanserte brukeren. Den har skikkelig e-postleser som også synkroniserer med Exchange, og den har programmer for å behandle de mest vanlige dokumentformatene.

Ikke like rendyrket proffe, men allikevel hendige funksjoner er den innebygde FM-senderen og den berøringsfølsomme meny-tasten.

Bare nesten

Alt i alt er I7110 en god telefon på de fleste områder. Dessverre faller den igjennom på et så viktig felt som tastesettet, noe som hindrer den fra å få en klar anbefaling. Kan du leve med tastesettet, vil I7110 være et bra kjøp og en nær komplett telefon.

Det er hard konkurranse, og for over fire tusen har du en drøss med gode telefoner å velge blant. Går du hakket ned på skjermen, men skal skrive mye på telefonen, kan Nokias E75 være et alternativ til omtrent samme pris. Nokias N82 vil nok også være en hard konkurrent for I7110.

Samsung GT-I7110 med abonnement

Samsung GT-I7110

Samsung GT-I7110 med abonnement

Samsung GT-I7110

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen