Test

Samsung I5800 Galaxy 3

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 11,35 x 5,5 x 1.29 cm
Vekt: 109 gram
Skjerm:TFT, 3,2 tommer, 240 x 400 piksler, kapasitiv trykkskjerm
Snarveistaster: Hjem-tast, tilbake, valg, av/på-tast, volum
Inn-/utganger: Micro-USB, minijack
Kortplass: Micro-SD (Inntil 32 GB)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Android 2.1

Pris: Fra 2039 kroner

Kort sagt:
dsad
 – God respons i skjermen
 – Lett i bruk
 – Har norske bokstaver
 – Enkle menyer

dsad
 – Utdatert Android-utgave
 – Dårlig skjermoppløsning
 – Lite lyssterk skjerm

Galaxy 3 gir deg mange muligheter. Ettersom markedet for smarttelefoner rundt 2000 kroner virkelig har tetnet til de siste månedene er spørsmålet om den klarer å skille seg ut fra konkurrentene. Samsung har gjort mye spennende det siste året, og særlig utviklingen deres innen smarttelefoner har vært med på å gjøre dem til verdens nest største mobilprodusent. Samsung Galaxy 3 er definitivt en del av denne utviklingen, og gir det man i dag kan forvente av en smarttelefon i denne pris klassen. Intet mer intet mindre.

Til rett under 2000 kroner får man godt med muligheter i denne telefonen. Den har en grei skjerm, men noe vidunder er den ikke. Den er lett i bruk, og har alt man trenger av teknologi, men den når ikke helt opp i forhold til sine konkurrenter.

Merkelig skjerm

Skjermen er på 3,2 tommer, noe som gir god oversikt når man skal navigere seg rundt på telefonen. Den gjør også at surfing på nettet, samt å se på film går ganske bra. Med den merkelige oppløsningen på 240 x 400, får man ikke helt den store kvalitetsfølelsen i forhold til for eksempel LGs P500 Optimus One. Dette kan for eksempel legges merke til ved filmvisning. Her blir ikke kvaliteten den helt store.

Dessverre kjører Galaxy 3 på Android 2.1. Denne begynner å bli ganske utdatert, nå som både versjon 2.2 og 2.3 er kommet. Det er en klar merkbar forskjell på 2.1-versjonen og etterfølgerne, og vi savner ting som for eksempel at telefonen kan brukes som trådløs ruter, noe man får i 2.2-utgaven av operativsystemet.

Utover dette er telefonen forholdsvis rask i bruk. Samsungs Touch Wiz-grensesnitt er enkelt og forholdsvis intuitivt, noe som gjør at man enkelt setter seg inn i telefonen. Menyene er ganske identiske som i de fleste andre Android-telefoner fra Samsung.

Pen å se på

Telefonen er ganske slank til å være i denne prisklassen. Skjermen virker som om den er litt for høy i forhold til hvor bred den er, noe som igjen gjør at vi får den merkelige oppløsningen som er nevnt over. Bortsett fra dette ser telefonen ganske fin ut, da den har elementer av stål som gir en fin kontrast mot den svarte plasten som resten av telefonen er innkapslet i.

Med sine 109 gram er denne telefonen helt midt på treet når det kommer til vekt. Den ligger godt i hånden, og kjennes ut som man forventer. Når det kommer til taster er denne telefonen noe annerledes enn andre telefoner vi er vant til å se i denne klassen. De fleste Android-telefoner er utstyrt med fire menyknapper under skjermen. Galaxy 3 har bare tre.

Det er nemlig ingen tast for å søke på nett og innad i telefonen, slik vi er vant til å se på Android-telefoner. Telefonen er utstyrt med en tast for alternativer, noe man bruker i de fleste spill og programmer for å få opp undermenyer og lignende.

Ved siden av denne, i midten, finner hjemtasten som er innrammet i metall. Denne brukes til å komme seg direkte til startskjermen, og ved å holde denne inne får man opp de siste seks brukte programmene. Dette er en hendig funksjon dersom man raskt trenger å skrive en melding for så å komme tilbake til der man var i nettsurfingen. Til høyre under skjermen finner vi tilbaketasten, som har som eneste funksjon å ta deg et skritt tilbake for hver gang du trykker på den.

Volumtastene er festet på venstresiden av telefonen, og disse brukes til å styre ringevolum, medievolum, og høytalervolum. På toppen av telefonen finner vi en micro-USB, en 3,5 millimeter lydutgang og av/på-tasten som også brukes som å slå av og på skjermen, samt å sette telefonen i stille- eller flymodus.

Skjermen er som sagt ganske responsiv, og størrelsen sammen med dette gjør at det er en smal sak å skrive på den. Her kan man, ikke uventet, velge mellom QWERTY-tastatur i både stående og liggende posisjon. Et QWERTY-testatur gir brukeren et tastatur hvor man får opp alle bokstavene i alfabetet, og Galaxy 3 kommer utstyrt med norsk tastatur. Man kan også velge å bruke et vanlig alfanumerisk tastatur, eller håndskrift noe vi fant heller klønete.

Ikke den beste skjermen

Som nevnt over har denne telefonen er litt uvanlig skjermstørrelse. Tross dette er den 3.2 tommers store TFT-skjermen ganske enkel i bruk. Skjermen er av typen kapasitiv, noe som vil si at man bare trenger å stryke fingeren lett over skjermen for å få ønsket respons. Dette i motsetning til resistive som må trykkes på og er gjerne tilpasset bruk sammen med en pekepenn.

Skjermen har helt greie farger, og alt i alt er får man en helt ok opplevelse når det kommer til bildekvalitet. Når vi sammenligner telefonen med andre i denne klassen ser vi at skjermen blir litt lyssvak og blass i forhold. Det vil da ikke si at det ikke fungerer bra, men det finnes telefoner med bedre skjerm. Som for eksempel Optimus One fra LG.

Skjermteknologien vi ser her er den mest vanlige blant smarttelefoner. Den gir generelt sett et greit bilde, men kan ikke måle seg med AMOLED-skjermene vi for eksempel finner i Nokia N8, for ikke å snakke om Super-AMOLED-skjermen vi finner i Samsungs egne Galaxy S og Wave.

Telefonen har flertrykkstøtte som gjør at man kan bruke to fingre på skjermen samtidig. Dette er hendig når man for eksempel skal surfe på nettet med telefonen, og ønsker å zoome inn på noe. Denne funksjonen kan også brukes i både spill og bildevisning, og er blitt et must for dagens smarttelefoner. Telefonen støtter også dobbeltrykk-zoom hvis man heller ønsker å trykke to ganger på skjermen for å se nærmere på noe.

Gammel Android

At de fleste Android-telefoner i denne prisklassen fortsatt kjører på 2.1-versjonen er godt kjent. Det er dog ganske skuffende at Samsung ikke har fått ut fingeren og oppdatert de siste 2000-kroners-telefonene sine. Ja, det fungerer helt greit, men når man så tester Android 2.2 blekner forgjengeren. 2.1-versjonen er tregere og har færre funksjoner, noe som gjør at det kan bli vanskelig å bli altfor begeistret.

Man får selvsagt flere startskjermer å velge mellom, og man starter med tre stykker. Disse kan også utvides til hele syv stykker dersom det er ønskelig. Disse kan man tilpasse slik man ønsker med både Samsungs egne wigets, og andre snarveier man har behov for. Dette gjør at man slipper å gå inn i selve menyen for å få tilgang til de programmene man bruker mest.

Tilpasset norske brukere

Galaxy 3 kommer som sagt med fullt utstyrt norsk tastatur. I og med at dette er en Android-telefon hadde det ikke vært noe problem å laste ned norsk tastatur og norsk ordliste, men det er en pluss i boka at dette allerede er installert. Registrering av nye ord skjer automatisk ettersom man staver dem, og klipp og lim går svært lett.

Man kan også velge skrivemåte i Galaxy 3. Den kommer nemlig ferdig utstyrt med skriveprogrammet SWYPE. Dette er et program som lar brukeren bevege fingeren mellom de ulike bokstavene for å forme et ord uten å løfte fingeren fra skjermen. SWYPE er blitt en av de mest populære skrivemåtene for berøringsfølsomme telefoner, og gjør at tekstmeldingene flyr av sted.

Ordforslagene er også forholdsvis gode, og kan være kjekke dersom man bommer på en bokstav mens man skriver. Det skal dog sies at det finnes applikasjoner i Android Market som er betrakelig mye bedre til dette som for eksempel SwiftKey.

I pakken finner man følgende:

  • Batteri
  • Samsung Galaxy 3
  • Lader
  • Tilkoblingskabel
  • 1 GB minnekort
  • Brukerveiledning
  • Stereo håndfrisett
  • Minnekortadapter

Samsung I5800 Galaxy 3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen