Test
Samsung I550 er en Symbian-telefon med GPS. (Bilde: Marius Valle, alle foto)

Samsung I550

Design og brukervennlighet

Form: Klassisk
Størrelse:
11,5 x 5,3 x 1,38 cm
Vekt: 109 gram
Snarveistaster: Kamera, volum, nettleser, GPS-navigasjon, multimedia
Uttak: Proprietær ladeplugg, 3,5 mm minijack
Kortplass: MicroSD (1 GB medfølger)
Eksternt antenne-uttak: Ja, under batterideksel
Menysystem:Symbian OS, S60-grensesnitt
Meny: Rutenett/liste
Skjerm: TFT, 2.6 tommer, 260 000 farger, 240 x 320 punkter
Firmware: i550XBHB3 2008-02-18
Pris: ca 3300 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Stor skjerm
 – Gode taster
 – Enkle menyer
dsad
 – Skjermen er blass og dårlig i sollys
 – Styrekulen fungerer dårlig
 – Mangler Mini/Micro-USB
I550 har en styrekule i stedet for piltaster.
I550 har en styrekule i stedet for piltaster.
Skjermen er 2,6 tommer stor. Her sammenlignet med Sony Ericsson W980i (t.h.) og HTC Touch Cruise.
Skjermen er 2,6 tommer stor. Her sammenlignet med Sony Ericsson W980i (t.h.) og HTC Touch Cruise.
Tastene er brede og stikker opp av overflaten. Dette gjør dem tydelig markerte.
Tastene er brede og stikker opp av overflaten. Dette gjør dem tydelig markerte.
I550 er ingen småtass.
I550 er ingen småtass.
...men den er ikke spesielt tykk. 13 millimeter.
...men den er ikke spesielt tykk. 13 millimeter.
Bak beskyttelsesdekselet til høyre finner du 3,5 mm minijack-utgang.
Bak beskyttelsesdekselet til høyre finner du 3,5 mm minijack-utgang.
På høyre side sitter den proprietære tilkoblingen. Denne er beskyttet av et skyvedeksel.
På høyre side sitter den proprietære tilkoblingen. Denne er beskyttet av et skyvedeksel.

Samsung I550 er det siste tilskuddet til GPS-bølgen som for alvor skyller over mobilmarkedet. Denne smarttelefonen er en direkte konkurrent til Nokias GPS-telefoner.

Stor skjerm

I550 er en sværing. Noe av det første som slo oss da vi kikket på denne telefonen i Korea i fjor høst, var den 2,6 tommer store skjermen, som gjør beslag på mye av fremsiden.

Siden den gang har det imidlertid skjedd litt av hvert, blant annet har Nokia lansert N95 8GB som har en skjerm som er enda litt større. Skjermen til I550 er likevel stor, og stor nok for de fleste.

Laber ytelse

Størrelsen betyr imidlertid ikke alt. I dette regnestykket må man ta med variabler som skraphet, lysstyrke og oppløsning – tre områder I550 gjør det dårlig på.

Skjermen ser rett og slett litt blass ut, og ikoner og bilder blir litt kornete, og lysstyrken er lav i forhold til tilsvarende telefoner. Spesielt det siste, kombinert med en blank overflate, gjør at I550 er komplett umulig å bruke utendørs en solrik dag. Du blir fort sittende og myse og vende på telefonen for å lese hva som faktisk står på skjermen.

Skjermens størrelse gjør den likevel godt egnet til meldinger, nettsurfing og bilder til tross for svakhetene.

Om du liker det stort

Siden dette er en telefon med klassisk utforming og en 2,6 tommer stor skjerm, blir den nødvendigvis stor. Samsung har derfor hatt god boltreplass når de har utformet tastene.  De er veldig brede og stikker godt opp av overflaten. Dette gjør det superenkelt å taste, også for de som har store tomler. Tastene er ikke bråkete, har god motstand og god respons.

I stedet for piltaster har telefonen fått en styrekule du navigerer og klikker med. Dette er første gangen vi har sett noe slikt på en Symbian-telefon, så vi var selvsagt spent på hvordan dette fungerte.

Upresis navigasjon

Du kan kun rulle loddrett og vannrett i menyene med kulen. Det er altså ikke mulig å rulle i 360 grader, slik vi har sett på flere Windows- og Blackberry-telefoner. Siden du kun kan rulle i horisontal eller vertikal retning blir menynavigasjonen upresis.

Ta for eksempel nettleseren. Her så vi frem til å kunne rulle oss fritt rundt på nettsidene, men det er bare mulig å bla rett opp eller ned, og til høyre og venstre. Om du er upresis når du ruller horisontalt i menyene, havner du fort på linjen over eller under. Det går an å stille ned følsomheten på kulen, men dette fører igjen til at du må rulle mye for at det skal skje noe.

Vi er altså ikke spesielt imponert over kuleløsningen. Her kunne Samsung med fordel gått for en løsning med musepeker, slik som på Windows-telefoner. Dog regner vi med at det ligger tekniske begrensninger i operativsystemet som hindrer dette.

Alt i alt føles styrekulen som en unødvendig gimmick Samsung burde spart seg for for brukervennlighetens skyld. Her hadde vanlige piltaster gjort seg mye bedre.

Nokia-menyer

Herfra kan du også google direkte.
Herfra kan du også google direkte.
Hovedmenyen føles mindre kaotisk enn den du finner på Nokias smarttelefoner.
Hovedmenyen føles mindre kaotisk enn den du finner på Nokias smarttelefoner.
SMS-funksjonen er prikk lik den du finner på Nokias telefoner.
SMS-funksjonen er prikk lik den du finner på Nokias telefoner.

I550 har menyer av typen Series 60, som vi blant annet finner i de fleste av Nokias smarttelefoner. Det er ikke store forskjellen fra menyene i I550 og menyene vi finner i telefoner som Nokia N95 og Nokia E65. Dette betyr i praksis at I550 er nesten helt lik i bruk som disse.

Noen subtile forskjeller er det imidlertid. Snarveistastene har fått annerledes utseende, og så har vi selvsagt styrekulen.

Men dette er bare overfladiske forskjeller. Under skallet er det for alle praktiske formål nøyaktig samme menysystem som du finner i Nokias telefoner.

Smarting

Det betyr at du får en rendyrket smarttelefon som kan kjøre mange forskjellige programmer samtidig. Telefonen har også aktiv hvilemodus som Nokia-telefonene, med valgfrie snarveier, oversikt over kommende kalenderoppgaver, notater og annet som er kjekt å ha lett tilgjengelig.

I hvilemodus har du også direkte tilgang til Google-søk. Her kan du skrive inn søkeord, og så henter nettleseren opp Google-resultatet.

Godt organisert

Menyene er ellers oversiktlige og logisk sortert. Vi mener Samsung har funnet en fin formel for organisering av de mange menyvalgene, og det er enklere å finne frem enn på mange av Nokias telefoner, som har litt kaotisk organiserte menyer.

Dessverre forkludrer styrekulen litt av bruken, da det er enkelt å rulle feil vei og havne helt andre steder enn du hadde tenkt. Spesielt gjelder dette snarveisikonene i aktiv hvilemodus og undermenyer med faneark.

Menyene er for øvrig raske i responsen, og vi ble sjelden sittende og vente på at ting skulle skje. Unntaket er når GPS-programmet skal startes, og når vi laster inn nettsider.

Ellers er I550 en racer på SMS. De store tastene kombinert med et lett forståelig meldingssystem gjør at telefonen egner seg bra til å tekste med.

To utganger

Noe av det som er spesielt med I550 er at du har tre måter å koble til håndfri. Foruten Bluetooth, kan du plugge håndfrisett i den proprietære Samsung-pluggen på siden, eller du kan koble til et hodesett via 3,5 mm-utgangen på toppen av telefonen.

Dessverre glemte Samsung å utstyre telefonen med en standard USB-kontakt. Dermed er du faktisk nødt til å ha med deg riktig lader og datakabel for å lade eller overføre filer. Alt utstyret du trenger, altså lader og datakabel som passer den proprietære utgangen, følger imidlertid med telefonen.

Smart bygget

Ellers vil vi trekke frem at Samsung har gjort en god jobb med å sette sammen I550. Telefonen er laget i plast, men føles solid. Her er det ingen irriterende knirkelyder eller skranglete deler.

Dessuten ligger I550 særdeles godt i hånda, mye takket være sin store størrelse og forholdsvis beskjedne tykkelse. Siden tastene er store og skjermen likeså, så føles det ikke spesielt voldsomt. Baksiden av telefonen er dekket av lærimitasjon, slik at den ikke glir ut av hendene.

I550 er rett og slett et tilfelle av ”mer å ta i, mer å være glad i”.

Du får med det du trenger

Når du kjøper I550 får du med alt du trenger. Det eneste vi savner er den praktiske løsningen med ekstra batteri og batterilader som ofte følger Samsungs smarttelefoner.

Med i esken får du:

Alt nødvendig utstyr følger med.
Alt nødvendig utstyr følger med.
  • Lader
  • Stereohåndfri til sidepluggen
  • USB-kabel
  • Minnekort på 1 GB inkl GPS-program
  • Synkroniseringsprogramvare for Windows
  • Brukermanual

Samsung I550

Vis større

Samsung SGH-i550 med abonnement

Samsung SGH-i550

Samsung SGH-i550 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-i550   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen