Test
SGH-i450 (Bilde: Marius S. Eltervåg (Alle foto))

Samsung I450

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,1 x 5,2 x 1,78 cm
Vekt: 114 gram
Form: Skyvetelefon
Skjerm: 2,4 tommer
Snarveistaster: Volumtaster, kameratast, musikktaster
Kamera: Ja
Uttak: Proprietær Samsung-port, 3.5 mm ijack
Ekstern antenne-uttak: Nei
Pris: Ca. 3400 kroner

Slik vurderer vi
Store og gode taster. (klikk for større bilder)
Store og gode taster. (klikk for større bilder)
Utskyvbar høyttaler med berøringsfølsomt panel.
Utskyvbar høyttaler med berøringsfølsomt panel.

Samsung I450 er den første i en serie telefoner som skal konkurrere direkte mot Sony Ericsson og Nokias musikkmodeller.

Ved første øyekast ser I450 ut som en helt vanlig skyvetelefon, men det tar ikke mer enn et par minutter før du forstår at du har med en fullverdig musikkmodell å gjøre.

Utskyvbar høyttaler

Samsung I450 har for eksempel fått et toveis skyvedesign, noe vi tidligere har sett på N95. Når du skyver skjermen nedover avdekker du høyttaleren og de dedikerte musikktastene.

Musikktastene er integrert i et berøringsfølsomt gummifelt som går i en bue på utsiden av høyttaleren. For å bla gjennom musikken drar du fingeren til høyre eller venstre over feltet, og for å starte eller stoppe en låt trykker du ned på midten.

Dessverre fungerer det dårlig å bla gjennom menyene og spillelistene på denne måten. Ofte får du ikke noen reaksjon når du stryker fingeren over gummien, og når telefonen først reagerer blar du gjerne over to-tre låter av gangen. Dette skyldes muligens at gummien har en ru overflate, og dermed gir mer unøyaktig respons enn glatte flater. Vi fant etterhvert ut at trikset var å bla svært sakte nedover mens vi holdt et hardt trykk mot gummien, men fremdeles er det å foretrekke å bla på vanlig måte, altså med piltastene.

Å skifte låt når du først har startet spillelisten fungerer mye bedre. Da trykker du enkelt og greit på venstresiden av det trykkfølsomme feltet for å gå til forrige spor, eller på høyresiden for å gå til neste. For å sette på pause eller starte en låt trykker du inn på midten.

Som seg hør og bør i en musikkmodell, byr I450 på uttak for 3,5 jack-plugg, slik at du kan bruke favoritthodesettet ditt uten adapter. De medfølgende ørepluggene bruker derimot det samme sporet som USB-kabelen og laderen.

Solid plast

Når det gjelder kvalitetsfølelse, er det ikke til å komme utenom at I450 er ganske "plastikk-preget", så dersom du er ute etter en blank aluminiumstelefon er nok ikke dette det beste valget. I450 er likevel solid, og du føler på ingen måte at det er en billigmodell du holder i hånden. I løpet av testperioden opplevde vi heller ikke slark, noe som er et forholdsvis vanlig problem på skyvetelefoner. Det bør nevnes at dette ofte er noe som ofte kommer etter lengre tids bruk, ettersom skyvemekanismen kan bli slitt.

Det er fint lite å utsette på tastesettet til I450. Å skrive meldinger byr overhodet ikke på problemer, ettersom nummertastene er både store, flate og responsive. Ulempen med flate taster er at det er vanskeligere å skrive meldinger uten å se ned på telefonen, ettersom de ikke er særlig markerte. Størrelsen på tastene gjør likevel at det er vanskelig å trykke feil.

I begynnelsen er det også lett å ufrivillig trykke inn slettetasten når planen er å bla til høyre, men du lærer fort at det bare er å trykke lenger inn mot midten av navigasjonstasten for å unngå dette.

I tillegg til musikktastene i høyttaleren, har i450 også fått snarveistaster for å starte kameraet og stille volumet.

Kameralinsen er plassert på baksiden av telefonen, og har ikke linsedeksel. Dette gjør at den ligger ubeskyttet mot riper, støv og annet snusk. Forøvrig er dette, sammen med en noe knotete musikktastløsning, det eneste vi har å utsette på designen til I450.

Ellers er dette en velbygd telefon med svært gode taster for både små og store hender.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 256 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Menysystem: S60 v 3.1
Meny: Rutenett/faner
Tekst: T9
Firmware: i450XBGK3

Slik vurderer vi
Har du brukt S60 før, kjenner du deg igjen.
Har du brukt S60 før, kjenner du deg igjen.
Du har tilgang til Google direkte fra ventemodus.
Du har tilgang til Google direkte fra ventemodus.

Oversiktlig

I450 har en 2,4 tommers TFT-skjerm med en oppløsning på 240 x 320 punkter. Dette er samme oppløsning og skjermstørrelse som i for eksempel Nokia N82.

Skjermbildet er skarpt, og egner seg bra både som kamerasøker og til bilder. Videosnutter ser også pene ut, selv om det er begrenset hvor lenge du orker å se film på en 2,4-tommer.

Skjermen er imidlertid stor nok til at du har god oversikt over hva du holder på med, enten det er surfing på nett eller planlegging i kalenderen. Mange vil nok sette pris på at det går an å se skjermen i liggende format, noe som særlig i e-postmeldinger fort gjør ting mer oversiktlig.

Samsung med Nokia-menyer

Menysystemet i telefonen er det samme du blant annet finner i alle smarttelefonene fra Nokia, altså S60. Har du brukt en S60-telefon tidligere vil du raskt kjenne deg igjen, til tross for at ikonene er annerledes.

At telefonen er en smarttelefon med S60 betyr blant annet at du kan installere ekstra programmer, kjøre flere oppgaver samtidig og generelt skreddersy menyene etter ønsker og behov. Du finner også en funksjon som heter "aktiv ventemodus". Denne gir deg tilgang til telefonfunksjoner direkte fra skrivebordet, slik at du alltid har rask tilgang til det du bruker mest. I tillegg til funksjoner vises aktive kalendernotater, påminnelser og lignende, slik at du kan holde oversikt over agendaen uten å gå inn i menyene.

Vi liker også at Samsung har fått på plass et Google-felt direkte fra skrivebordet, slik at du alltid kan søke opp informasjon om et emne uten å knote med å åpne nettleseren.

Mer om S60 kan du lese i guiden: "Har du denne tasten?"

Totalt sett synes vi Samsung leverer en solid pakke her. Skjermen fungerer flott til både bildefremvisning og e-postmeldinger, og menyene er like brukervennlige som hos sin finske konkurrent, i tillegg til at du får snacks som Google-søk direkte fra ventemodus på kjøpet.

Samsung SGH-i450 med abonnement

Samsung SGH-i450

Samsung SGH-i450 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-i450   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen