Samsung i320

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 11,1 x 5,9 x 1,2 cm
Vekt: 95 gram
Form: Klassisk, bred med QWERTY-tastatur
Skjerm: 2,2 tommer
Snarveistaster: Volum, snarveismeny, tastelås, knapp med to programmerbare funksjoner
Kamera: Ja
Uttak: Proprietær Samsung (USB 1.1)
Pris: ca. 3700 kroner (klasse F)

Slik vurderer vi

Samsung i320 stiller med et forholdsvis uvanlig design. Den er flat og bred, og har et komplett qwerty-tastatur. Også de norske tegnene æ, ø og å har fått plass.

Tidligere har vi sett Nokia E61 og Sony Ericsson M600i stille med den samme løsningen;  bred skjerm og fullt tastatur, selv om de ikke er riktig like tynne. Samsung i320 har dog ikke trykkfølsom skjerm slik som sistnevnte. I denne trioen er det fovøvrig bare i320 som har Windows Mobile som operativsystem.

Med tanke på hvor mange taster Samsung har skviset inn på et begrenset område, er det imponerende hvor godt tastene til i320 fungerer. Tastene er godt opphøyet fra resten av telefonen og har også en kantete form. Med litt trening kan du skrive raskere enn det de fleste gjør på en vanlig telefon uten fullt tastatur.

Meny- og snarveistastene fungerer også bra. På høyre side av telefonen sitter to snarveistaster. Hver tast har to ulike funksjoner avhenging av om du gir den et kort trykk eller holder den inne noen sekunder. Den øverste tasten frembringer en hurtigmeny ved kort trykk, og låser tastaturet ved et langt trykk. Den nederste snarveistasten står du fritt til å konfigurere selv.

Flatklemt format
Samsung i320 er en svært tynn telefon, og når den i tillegg er bredere i de fleste virker den ekstra tynn. Det er ikke fritt for at assosiasjoner til en klassisk telefon overkjørt av dampveivals dukker opp ved synet av denne magre telefonen.

Klikk for større bilder

i320 gir på ingen måte noe ekslusivt inntrykk. Her er det plastikk som dominerer, men på tross av at den er tynn virker den allikevel å være godt sammenskrudd. Det er liten tvil om at en tynn telefon er mer praktisk å bære med seg. Når vekten i tillegg er på magre 95 gram, blir dette en telefon som er behagelig å ha i skjortelommen.

SKJERM OG MENYER

Skjerm: TFT, 65 000 farger
Oppløsning: 320 x 240 punkter
OS: Windows Mobile 5.0
Meny: Windows Mobile
Tekst: Vanlig skrivemåte
Firmware: OS 5.1.195 (Build 14967.2.5.0)

Slik vurderer vi

Liten skjerm
Slik vi er vant med fra Samsung har i320 en klar og lettlest skjerm. Selv om fargedybden ikke er høyere enn 65 000 farger fremstår skjermen naturtro og skarp. Det skulle da også bare mangle, her har Samsung presset inn en forholdsvis høy oppløsning på en liten skjermflate.

Selv om skjermen teknisk er god, er den dessverre i minste laget sammenlignet med hva konkurrentene kan by på. Med tanke på at dette er en telefon hvor kalender og dokumenthåndtering er viktige bruksområder, skulle vi ønske at Samsung hadde utstyrt i320 med en fysisk større skjerm.

Velkjente vinduer
De fleste som har tatt i en PC vil kjenne seg igjen i menyene til i320. Grensesnittet er ganske likt en vanlig Windows-basert PC, med de samme programmene og den velkjente startmenyen. Implementeringen av Windows Mobile 5.0 fungerer tilfredsstillende, men er ikke det beste vi har sett. Blant annet så gjør fraværet av trykkfølsom skjerm at betjeningen ikke blir like intiutiv som de beste Windows-baserte konkurrentene.

Klikk for større bilder

Naturligvis kan flere programmer kjøres samtidig. Det finnes en egen oppgavehåndterer hvor du får oversikt over hvilke programmer som er aktive. Det er også flere tilpasningsmuligheter i menyene, blant annet kan du velge om du vil ha vanlig listemeny eller rutenett.

Tall og bokstaver sitter på de samme tastene. Når du skriver i hvilemodus er tallinntasting standard, mens når du skriver meldinger eller notater kommer det automatisk tekst. Du kan selvsagt også veksle mellom tall og bokstaver manuelt .

Det er ikke til å komme bort i fra at med Windows Mobile som operativsystem er i320 svært fleksibel i forhold til å installere tilleggsprogrammer, men det er viktig å tenke på hva du er ute etter. Mange vil nok finne en telefon med en mer standard mobiltelefonmeny enklere og raskere å bruke.

Mange telefoner med avansert operativsystem sliter med trege menyer. Dette er heldigvis ikke noe problem med i320. De aller fleste operasjoner går uten merkbar forsinkelse.

Totalt sett overrasker ikke i320 i hverken den ene eller andre retningen på dette feltet. Skjermen er god, men litt for liten. Menysystemet er svært kraftig og likner det du finner på en vanlig PC, men gir ikke den helt store aha-opplevelsen. Symbian-operativsystemet slik det fremstår med Nokias Series 60-grensesnitt eller Sony Ericssons variant UIQ virker nok noe mer intuitivt for de fleste.

Samsung SGH-i320 med abonnement

Samsung SGH-i320

Samsung SGH-i320 med abonnement

Samsung SGH-i320

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen