Test
Hvis kredittkortet gløder etter ferien og du trenger en smarttelefon kan I200 være redningen. (Bilde: Audun M. Solheim)

Samsung I200

Det har kanskje gått deg hus forbi, men Samsung har hatt en rekke Windows-telefoner. De har stort sett levd en svært så anonym tilværelse i forhold til medieyndlinger som Nokia, HTC og Apple. Nå har de lansert en mobil som kanskje kan løfte dem ut av skyggen. Samsung I200 er nemlig en av tidenes billigste Windows-telefoner, med en prislapp på drøyt to tusenlapper.

Samsung I200:

Form: Klassisk
Størrelse: 11.7 x 5.1 x 1.2 cm
Vekt: 102 gram
Skjerm: 2.3 tommer
Snarveistaster:Volum, programmerbar knapp
Uttak: Samsung proprietært
Kortplass: Micro SD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Windows Mobile 6.1 Standard
Meny: Windows
Programversjon: 5.2.19214.19214
Skjerm: TFT, 262 000 farger, 240 x 320 punkter
Pris: ca 2400 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Trådet SMS
 – Topp startskjerm

dsad
 – Kantete
 – Ikke alle menyvalg like logiske

i200 er forholdsvis lang og bred, noe som har gitt plass til taster med brukbar størrelse.
I200 er forholdsvis lang og bred, noe som har gitt plass til taster med brukbar størrelse.
Hver tasterad har en svakt buet form.
Hver tasterad har en svakt buet form.

Stygg?

Samsung I200 ser akkurat så nøktern og funksjonell ut som nesten bare Samsungs smarttelefoner kan. Selv om den er forholdvis tynn, er den nokså bred, lang og firkantet, og ser ut som den like gjerne kunne blitt lansert for fem år siden.

Det er ikke ofte vi får høre kommentaren "oi, den var stygg" om en mobiltelefon, men I200 lokket frem denne bemerkningen flere ganger.

At den ikke er noen moteløve, spiller nok ikke så stor rolle. Dette er nemlig en telefon for proffbrukeren som trenger et arbeidsverktøy, og ingen telefon for deg som vil ha noe kult å klaske i kafébordet.

Synlig snusfornuftig

Og funksjonell er den. For eksempel har tastene brukbar størrelse. Tastene er ganske store og praktiske, og meget bekvemme å bruke. Dette i skarp kontrast til alle de fancy motetelefonene med flate tastematter, skråstilte knapper og det som verre er.

Volumtasten virker på sin side noe malplassert. Holder du telefonen med venstre hånd er det fort gjort å justere volumet både opp og ned uten at du ønsker det.

På høyre side av telefonen sitter en programmerbar snarveistast. Som standard aktiverer denne kameraet, selv om du riktignok må holde den inne i noe som føles som en liten evighet først.

Så som så skjerm

Skjermen har en brukbar størrelse hvis du sammenligner med vanlige mobiltelefoner. Imidlertid er I200 en smarttelefon, og aktiv bruk av funksjoner som e-post og kalender fordrer en større skjerm for maksimalt utbytte.

Det er altså ikke noe galt med skjermen, Samsung lager gode skjermer, og denne er intet unntak, men den blir hakket for liten for en skikkelig smarttelefon.

Skjermen er av den blanke sorten, noe som begrenser innsynsvinkelen og gjør det vanskelig å lese når du befinner deg utendørs.

Strøken startskjerm

Denne gangen har vi kommet opp i versjon 6.1 av Windows Mobile, og Samsung har heldigvis tatt seg bryet med å lage en skikkelig startskjerm. Du har en rekke startskjermer å velge mellom, men skjermbildet som er valgt som standard fungerer svært godt. Det hele er svært oversiktlig samtidig som du har tilgang til alle de mest brukte funksjonene direkte fra forsiden.

For eksempel har du en linje for meldingsfunksjoner hvor du ser hvor mange nye meldinger du har av forskjellige typer, som tekstmelding, e-post og ubesvarte anrop. Blar du ned til denne linjen, får du mer detaljer om og kan gå inn på hver meldingssort ved å bla til høyre og venstre.

På samme måte er blant annet Live Messenger og bildegalleriet praktisk integrert i startskjermen. Dette er utvilsomt en stor forbedring fra tidligere tider, da startskjermen ofte var mangelfull på Windows-telefoner av diverse fabrikat.

Det eneste vi har å utsette på startskjermen er at den er vanskelig å tilpasse selv.

Går du inn i hovedmenyen finner du fort ut at tilpasningen av menyene stopper ved startskjermen. Menyene er nemlig omtrent slik de alltid har sett ut på Windows Mobile, noe som ikke er udelt positivt. Tilgangen til forskjellige funksjoner og innstillinger er vanskelig og uoversiktlig sammenlignet med andre menysystemer. Hvis du først finner frem, har du til gjengjeld innstillingsmuligheter for det aller meste.

Et eksempel på ulogisk betjening er tilbake-tasten, som er preget med et "pil-tilbake"-symbol. Den fungerer nemlig både som slette-tast og tilbake-tast, og det er ikke alltid like selvklart når den gjør hva.

Sjeldne spesialiteter

Trådet SMS er forsatt nokså uvanlig på mobiltelefoner, senest så vi det på HTC Touch Diamond, som også kjører Windows Mobile 6.1. Trådet sms vil si at tekstmeldinger til og fra samme person samles i en "tråd". Du kan sammenligne det med en samtale på MSN, hvor du hele tiden har oversikt over hva som er skrevet tidligere både av deg og av personen du tekster med.

Ulempen er at mesteparten av skjermen går med til å vise hva som er skrevet hittil i tråden, slik at det kun er to linjer igjen til å skrive SMS, noe som ikke er like oversiktlig.

Vi har også noe annet småplukk hva gjelder betjening. At du skal trykke "Avvis" når du skal stoppe en alarm er ikke alltid like selvsagt i morgenørska. At den store bokstaven etter punktum først kommer når du har skrevet ferdig ordet er mer irriterende. At det er orddelingsfeil i menyene virker på sin side litt slurvete.

Standard salgspakke

Siden I200 er en av de billigste telefonene i sin klasse, forventet vi ingen salgspakke smekkfull av godbiter. Teori og praksis stemte denne gang bra overens, for innholdet i esken er nokså nøkternt.

  • Lader
  • Øreplugger/håndfri
  • USB-kabel
  • CD med programvare
  • Brukermanual

Som et pluss hva gjelder tilbehøret så lades telefonen også når den medfølgende datakabelen er plugget i. En 60 dagers prøveversjon av Outlook fremkaller et lite gjesp (du kan laste den ned samme versjonen gratis fra internett), mens fravær av minnekort og overgang til mini-jack er en aldri så liten skuffelse.

Samsung SGH-I200 med abonnement

Samsung SGH-I200

Samsung SGH-I200 med abonnement   Les mer »

Samsung SGH-I200   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen